Άρθρα Λουκάς Γεωργιάδης

Κυβέρνηση με αρχές μάνατζμεντ

Η οργανωτική δομή της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι πρώτες κινήσεις της δείχνουν ότι βασίζεται στην εφαρμογή του σύγχρονου μοντέλου μάνατζμεντ, το οποίο εστιάζει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων και στην άμεση εφαρμογή τους. Είναι εξαιρετικά παρήγορο ότι η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται προετοιμασμένη προκειμένου να απενεργοποιήσει τις «νάρκες» που κληρονόμησε από την τυχοδιωκτική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι-υπουργοί καλούνται να βάλουν τις υπογραφές τους σε μια σειρά νομοθετημάτων, τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από την επιστημονική και συστηματική δουλειά πλειάδας τεχνοκρατών. Δηλαδή, διαπιστώνουμε ότι γίνεται το αυτονόητο. Αυτός που ξέρει το αντικείμενο διαμορφώνει το πλάνο και ο πολιτικός προϊστάμενος βάζει την τελική «πινελιά» για να αμβλύνει ενδεχομένως και κάποιες γωνίες.

Το οργανωτικό μοντέλο Μητσοτάκη βασίζεται στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης και μπορεί να αποτύχει μόνο αν εκδηλωθούν τάσεις… αυτοκτονικού ιδεασμού. Το εκλογικό σώμα επί 53 μήνες είχε εθιστεί στην ιδέα ότι ανίκανοι, αστοιχείωτοι και… χαβαλέδες μπορούν να διαφεντεύουν τις τύχες του και να καθορίζουν το μέλλον του. Η εποχή Μητσοτάκη εισάγει τις ουσιαστικές αρχές του μάνατζμεντ στην πολιτική, καθώς μόνο έτσι μπορούν να παρθούν αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερο περιβάλλον, στο οποίο βρισκόμαστε. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει πίστωση χρόνου. Άλλωστε δεν τη θέλει και απαγορεύεται να τη ζητά. Η εφαρμογή του αυτονόητου, του πραγματιστικού και του επιβεβλημένου διαμορφώνει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για το πολιτικό προσωπικό και τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης. Όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το τέλος του έτους, έτσι ώστε να ακολουθήσει μια σχεδόν γεμάτη τετραετία αποτελεσμάτων. Είναι να απελπίζεται κάποιος όταν βλέπει τι περάσαμε επί 4,5 χρόνια και πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, εφόσον οι προηγούμενοι λειτουργούσαν με βάση την κοινή λογική και τον ρεαλισμό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι… καταδικασμένη να ανοίξει τον δρόμο προς μια νέα εποχή όπου η χώρα θα λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία για να γίνουμε μια κανονική χώρα, με κανονική οικονομική δραστηριότητα και κανονική κοινωνική ζωή. Η διαφορά σε σχέση με την απογοητευτικότατη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Σήμερα χτίζεται ένα πολύτιμο κεφάλαιο, το οποίο πρέπει να αποδώσει το ταχύτερο δυνατόν, εάν θέλουμε να έχουμε ένα ελπιδοφόρο παρόν και ένα εποικοδομητικό μέλλον. Όλα τα υπόλοιπα είναι αριστερές μπαρούφες, γαρνιρισμένες με συριζαίικες ανοησίες…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa