Κορωνοϊός

Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» για τις εκκλησίες τη Μεγάλη Παρασκευή

Με απόφαση της η Ιερά Σύνοδος θα ανοίξει τις εκκλησίες τη Μεγάλη Παρασκευή προκειμένου όσοι πιστοί το επιθυμούν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο από τις 13:00 έως τις 17:00. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού διότι μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός στους ναούς.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας για το θέμα στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός για όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς για τουλάχιστον δύο ώρες από τις 11:00 – 13:00 μετά το πέρας των ακολουθιών. Ειδικά όμως τη Μεγάλη Παρασκευή οι ναοί θα ανοίξουν για τέσσερις ώρες προκειμένου οι πιστοί να έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τους πιστούς να ακούσουν προσεκτικά τους γιατρούς και να τηρήσουν τα μέτρα με μεγάλη προσοχή. Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος στην εγκύκλιό της καλεί τους ιερείς και τους πιστούς να τηρήσουν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μη δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η τέλεσις τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, κατά τήν ἐν λόγῳ περίοδον, δέον νά εἶναι λιτή καί σεμνοπρεπής, συμφώνως πρός τό ἦθος καί τήν παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἰδίως αἱ μεταδιδόμεναι ἀπό τῆς τηλεοράσεως ἤ τοῦ διαδικτύου ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐπιβάλλεται νά πληροῦν τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Κ.Υ.Α., διά νά μή δώσωμεν οἱανδήποτε ἀφορμήν πρός κακεντρεχῆ σχόλια καί ψόγους».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου σχολίασε και την απόφαση να μην επιτραπεί στους δημάρχους η διανομή του Αγίου Φωτός στα σπίτια των δημοτών. Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού. Το θέμα προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού να διανείμει κατ’ οίκον το Αγιο Φως. «Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας! Το Μεγάλο Σάββατο με απόλυτο σεβασμό θα μεταφέρω το Αναστάσιμο Φως από το αεροδρόμιο στις εκκλησίες της πόλης μας. Στην συνεχεία και δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φώς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Τέλος ο κ. Οικονόμου κατέληξε λέγοντας ότι ο καθένας την πίστη του μπορεί να την εκφράσει από το σπίτι του και δεν χρειάζεται οι δήμαρχοι να του μεταφέρουν στην οικία του το Άγιο Φως.

Διαβάστε ακόμα:

Εντατικοί έλεγχοι, drones και «τσουχτερά» πρόστιμα για να «Μείνουμε Σπίτι»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa