Κόσμος

Κυπριακή αγανάκτηση για την στάση της Αγγλίας

Μεγάλη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στη Κύπρο η στάσης της Αγγλίας στο θέμα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων. Πιο συγκεκριμένα το θέμα δημιουργήθηκε από τον Βρετανό υπουργό για τα θέματα Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος με δηλώσεις του έδωσε έμμεση υποστήριξη στον Ερντογάν.

Σήμερα ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς το Λονδίνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το βράδυ της Τρίτης (14/05/2019) το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει ακριβώς τα όσα είπε προηγουμένως ο Ντάνκαν. Συγκεκριμένα γράφει: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Ακόμα κράτησε ίσες αποστάσεις λέγοντας πως: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατακρίνει το Λονδίνο λέγοντας: «Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa