Άγκυρα και τουρκοκύπριοι έχουν κοινή θέση δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι για διεξαγωγή νέας διάσκεψης για το Κυπριακό, χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις, σύμφωνα με δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά του ο τούρκος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι «μπροστά μας υπάρχει ένα σχέδιο Α και αυτό είναι η λύση στην Κύπρο. Εμείς όμως πάντα επικεντρωνόμαστε σε αυτό. Μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θετικά ή αρνητικά, θα μείνουμε προσκολλημένοι σε αυτό το σχέδιο Α», είπε. «Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα δούμε το σχέδιο Β, το σχέδιο Γ», σημείωσε. Οι Τουρκοκύπριοι σημείωσε, έχουν ανάγκη τις εγγυήσεις της Τουρκίας και το λένε και πως πρέπει να επαναξιολογηθούν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις με βάση και τις νέες απειλές που υπάρχουν γύρω από την Κύπρο.

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία συζητά στο υψηλότερο επίπεδο και του Κυπριακού και των διμερών θεμάτων με την Ελλάδα. «Στόχος, επιθυμία και προσδοκία είναι στο δείπνο με τον γγ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσέλθει χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι «έτοιμη να μεταβεί στη Γενεύη για τη συνέχιση της διάσκεψης της Κύπρου και να συζητήσουν όλα τα θέματα στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και της ανακοίνωσης της 12ης Ιανουαρίου 2017».

Από την πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι επιθυμεί να πετύχει η διαδικασία «Ήρθε, να μην πω πέρασε, η ώρα της λύσης», τόνισε. Επίσης, δήλωσε ότι η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρόσθεσε: «Είμαστε εντάξει για τη Γενεύη, χωρίς όμως προϋποθέσεις, για συζήτηση όλων των θεμάτων και σίγουρα και των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων», αλλά όχι να κλείσουν πρώτα τα κεφάλαια, που θέλει ο κ. Αναστασιάδης. «»Αυτή η προσέγγιση δεν θα οδηγήσει πουθενά», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για αδιέξοδο, αλλά και για μια κρίσιμη διαδικασία εξαιτίας των προϋποθέσεων που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι η εκ του σύνεγγυς διπλωματία του Έσπεν ‘Αιντε δεν έφερε αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το φυσικό αέριο, ο  Τσαβούσογλου είπε ότι, εάν δεν υπάρξει αναθεώρηση των «μονομερών ενεργειών» από την ελληνοκυπριακή, τότε «και εμείς θα κάνουμε κάποια βήματα, καθώς εδώ υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκικής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων».
Σε ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο χωρίς τουρκικά στρατεύματα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε ότι αυτή «δεν είναι μια απλή ερώτηση». «Εάν λέτε μηδέν στρατός, μηδέν ασφάλεια, τότε δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αλλά εάν λεχθεί ελάτε να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε με βάση τις σημερινές πραγματικότητες το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων, αυτό μπορεί να γίνει σε μια πενταμερή διάσκεψη», τόνισε και κατέληξε: «Λόγω του τουρκικού στρατού στην Κύπρο υπάρχει ειρήνη και ευμάρεια».

 

Σχολιάστε ...