Πολιτική

Απάντησε σε όλα και ξεκάθαρα ο Μητσοτάκης! Οι ειδήσεις που «έβγαλε» η συνέντευξη Τύπου!

Δυόμιση ώρες κράτησε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά σε ερώτηση για τις παροχές που ανακοίνωσε χτες, ενώ έριξε ένα «καρφί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαμε δεσμευτεί πως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων. Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση», τόνισε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης. «Επιμένω ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης. Δεν συμμερίζομαι τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση.

Όταν τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά καλά στη διεθνή οικονομία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα ίσως πρέπει να κάνουμε το αντίστροφο.

Αν η Ευρώπη βαδίζει προς ύφεση, ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποια μέτρα, όπως ένας κοινός προϋπολογισμός. Αν η χώρα μας απειλείται από νέα ύφεση, αυτό προσθέτει στα επιχειρήματά μας για μείωση των πλεονασμάτων», υποστήριξε.


Για τα πλεονάσματα

Έπειτα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση, στο «καυτό» θέμα των πλεονασμάτων. «Να μας ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης, προσβάλει τη μνήμη των πολιτών. Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του ’15.

Είμαι απολύτως συνεπής στα όσα είχα πει προεκλογικά, είχα πει ότι δεν θα διεκδικήσω αμέσως τη μείωση των πλεονασμάτων. Δεν σημαίνει ότι απεμπολώ το στόχο, ότι δεν το θέτω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώτος λόγος γιατί επιβλήθηκαν οι υψηλοί στόχοι ήταν για να ξεπληρώνεται το χρέος και γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην τότε ελληνική κυβέρνηση. Με τη Νέα Δημοκρατία δεν ισχύει αυτό.

Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι το 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το στόχο που εξήγγειλα χθες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον εκλογικό νόμο

Σε σχέση με το τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, ο πρωθυπουργός είπε: «Θα έρθω σε επαφή με τους αρχηγούς για να παρουσιάσω τις θέσεις μας όσον αφορά την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστολής ψήφου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι εκλογικοί κατάλογοι, ανέφερε. «Επίσης θα επιδιώξω να ψηφιστεί όχι με 200 αλλά με 300 ψήφους».

Όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι αποδείχθηκε στην πράξη το γεγονός ότι αν υπήρχε η απλή αναλογική τότε τα πράγματα δεν θα ήταν όπως είναι σήμερα και δεν θα είχαμε κυβερνησιμότητα.

Συνάντηση με τον Ερντογάν

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. «Στόχος είναι να βρίσκεις λύσεις. Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας. Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το μεταναστευτικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση αλλά ότι με απειλές και τσαμπουκάδες.

Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε και αν ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στα τέλη Σεπτέμβρη στη συνεδρίαση του ΟΗΕ.

Για το 2015 και τις εξεταστικές

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα των εξεταστικών, μετά από ερώτηση που δέχτηκε. «Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Ό, τι έγινε το ’15 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι να κοιτάξω το μέλλον και ότι το παρελθόν.

Τελειώσαμε με τα capital controls, μόλις μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε τελειώσει με τα απομεινάρια των προηγούμενων.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να θεωρείται κόμμα εξουσίας πρέπει να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να δει την απλή λογική. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.

Η διενέργεια εξεταστικών Επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης. Τα ζητήματα αυτά θα κριθούν από τη Βουλή και αν Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί έτσι, θα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση που θα πάρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μπορούμε να ξανακάνουμε τη ΔΕΗ κερδοφόρα»

Σε ερώτηση για το κρίσιμο θέμα της ΔΕΗ απάντησε ο πρωθυπουργός. Είπε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΗ έχει καινούργια διοίκηση. Δεν θέλω να τη βλέπω μόνο αμυντικά, θέλω να τη βλέπω σαν επιχείρηση που θα εξυγιάνουμε, ως μπροστάρη στην προσπάθεια της χώρας

Μια ΔΕΗ που θα έχει εξυγιανθεί και θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές, είναι κάτι που μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να ξανακάνουμε τη ΔΕΗ μια επιχείρηση που θα είναι κερδοφόρα.

Αν το κράτος θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική δεν αφορά τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποζημιώνεται από το κράτος».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε ερώτηση για το αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μου κάνετε σε τρεις μήνες. Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει και η Συνταγματική Αναθεώρηση. Η πρότασή μας να εκλέγεται με 151 για να αποσυνδέσουμε την εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής».

Για τη μείωση των φόρων

Έπειτα ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μείωση των φόρων που ανακοίνωσε χτες. «Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση. Τώρα με τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή έχουν κίνητρο να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα. Από το 2021 θα υπάρχει χώρος να μειώσουμε τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης και από το 2023 να καταργηθούν πλήρως.

Αν έχουμε υπέραπόδοση στα έσοδα μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να επιστρέφουμε στους πολίτες. Είτε με μείωση των φόρων είτε με ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη του κοινωνικού κράτους», εξήγησε.

Για τα Εξάρχεια και το άσυλο στα Πανεπιστήμια

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα Εξάρχεια και στο άσυλο στα Πανεπιστήμια μετά από ερώτηση που δέχθηκε. «Η κατάργηση της παραβατικότητας που κρύβεται πίσω από το άσυλο (δεν καταργήσαμε κανένα άσυλο) είναι πολιτική κοινής λογικής. Κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο παραβατικότητας. Δουλεύει ήδη, η Αστυνομία έκανε παρεμβάσεις εντός του προαυλίου της ΑΣΟΕΕ.

Προφανώς και τα πανεπιστήμια πρέπει να συζητήσουν για το πως θα επιτρέπουν την πρόσβαση στους χώρους τους. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Ως προς τα Εξάρχεια, το ζήτημα δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά το πως μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας θα ξαναγίνουν αυτό που ήταν, αλλά όχι ένα άντρο ανομίας.

Γίνονται κατασταλτικές επιχειρήσεις όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. Η Αστυνομία έχει έντονη παρουσία, δεν είναι κακό, καλό είναι για την ασφάλεια των πολιτών».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Επαναλαμβάνω ό,τι είχα πει προεκλογικά: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια. Αλλά είναι επικυρωμένη από τη Βουλή και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είναι μια διαπίστωση που είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή, θέτοντας όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν το προβλέπει. Προβλέπει μόνο έλεγχο και θα είμαστε πολύ αυστηροί. Την κληρονομήσαμε.

Η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνουν αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε το brand της Μακεδονίας και να κερδίσουμε παγκόσμια αναγνώριση.

Δεν έχει προβλεφθεί κάποια συνάντηση αλλά κάποια στιγμή θα τον συναντήσω», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη Μόρια και το προσφυγικό

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την κατάσταση στη Μόρια και το προσφυγικό ζήτημα. «Γίνονται έρευνες για την κακοδιαχείριση (στα καμπς). Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα αλλάξει η διαδικασία ασύλου. Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιστροφές στην Τουρκία θα γίνουν όπως προβλέπει η συμφωνία.

Έχουμε αποσυμφορήσει τα νησιά, καταλαβαίνω τις αντιδράσεις αλλά είναι μια προσωρινή λύση αυτή που βρήκαμε.

Δεν μπορούν αυτές οι ροές να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Θα κινήσω μια διαδικασία που θα ενημερώσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να μας βοηθήσουν και να γίνει καταμερισμός ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες. Είναι αστείο να λέμε ότι δεν μπορούν χώρες να δεχτούν 50 ή 100 παιδιά.

Κάποιες χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να έχουν τα οφέλη της Σένγκεν. Αν θέλει μια χώρα να είναι στο Σένγκεν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει να δέχεται τις αποφάσεις της Ε.Ε. αλλιώς να υπάρχουν κυρώσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ

Μια σημαντική είδηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από ερώτηση σε σχέση με το χρέος της χώρας.

«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας. Δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος και στόχος είναι σύντομα η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Ναι, πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, το αίτημα θα κατατεθεί από τον υπουργό στο Eurogroup της Παρασκευής», αποκάλυψε ο πρωθυπουργός.

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τι θα κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Δεν πρόκειται να κάνουμε απολύτως τίποτα που να παραβιάζει το Σύνταγμα. Είναι κρίμα που το άρθρο 16 δεν θα αναθεωρηθεί από αυτή τη Βουλή, όμως κοιτάμε παραπέρα.

Η προσοχή μας πέφτει τώρα στα δημόσια πανεπιστήμια, πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα φέρουμε ένα οριζόντιο νέο θεσμικό πλαίσιο, μια τολμηρή μεταρρύθμιση», ανέφερε.

Για το αν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών

Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός για το αν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. «Είναι το τελευταίο πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Προφανώς θέλω να εξαντλήσω την 4ετία. Η αντιπολίτευση φαίνεται να έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι στο τραπέζι αν δεν αλλάξει ο εκλογικός μόνος. Άρα θα είναι διπλή κάλπη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα επιδόματα – Η συγκινητική αναφορά στη μητέρα του, Μαρίκα

Δύο φορές επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κανένα επίδομα δεν κόβεται. «Κανένα επίδομα δεν καταργείται, το ξαναλέω. Προφανώς και για το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων, θέλουμε μια προσέγγιση και το έχω αναλάβει προσωπικά. Θα παρουσιάσουμε τολμηρές πρωτοβουλίες.

Βρέθηκα την Παρασκευή, ήταν πολύ συγκινητικό, στην προπόνηση της εθνικής ομάδας Τυφλών. Εκφράζω για άλλη μια φορά δημόσια τον θαυμασμό μου για αυτούς τους ανθρώπους. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει διάταξη για τους τυφλούς δασκάλους θα διδάσκουν στον τόπο τους αλλά τους στέλνουμε στην Ικαρία και άλλα νησιά.

Είναι μια υποχρέωση που έχω στη μητέρα μου, που ήταν η πρώτη που έβαλε το ζήτημα στο δημόσιο διάλογο και μίλησε για το πρόβλημά της.

Για τα εργασιακά, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας το διυπουργικό νομοσχέδιο. Στόχος μας να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και να βρεθούμε απέναντι σε αντιεργατικές συμπεριφορές. Πόσοι κρύβονται πίσω από τη μερική απασχόληση και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.

Για τις συμβάσεις ήμουν ξεκάθαρος: εξαιρέσεις μόνο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το βάρος της χρεοκοπίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το δύσκολο ζήτημα των συγκοινωνιών της συμπρωτεύουσας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να λύσουμε το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών. Χρειαζόμαστε περισσότερα λεωφορεία… χθες.

Η συμφωνία με τα ΚΤΕΛ αποσκοπεί στην ανακούφιση των Θεσσαλονικέων. Έχω ζητήσει σχέδιο από το υπουργείο, μπορείτε να το περιμένετε σύντομα».

Για τους αγρότες και τους φόρους στα καύσιμα

Σε σχέση με τους φόρους στα καύσιμα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μας απασχολεί πολύ το ζήτημα. Εξήγγειλα μόνο αυτά για τα οποία είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε. Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ακόμη και μέσα στο ’19, είναι προτεραιότητά μας. Σύντομα θα μπορούμε να έχουμε κάποια νέα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες είναι απολύτως κοστολογημένα, αν και δεν ανέφερε νούμερο.

Θέλουμε να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ερώτηση για τον συνδικαλιστικό νόμο. «Το δικαίωμα στις διαδηλώσεις είναι συνταγματικό δικαίωμα. Χθες οι διαδηλώσεις έγιναν με τρόπο κόσμιο και δεν ξέφυγαν με φαινόμενα βίας.

Στόχος μας να αλλάξουμε τον συνδικαλιστικό νόμο. Πρέπει να αποφασίζει η πλειοψηφία για απεργία και όχι οι λίγοι για τους πολλούς. Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση και θα ακούσουμε προτάσεις. Θέλουμε να αποφασίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται να κινηθούμε έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. δεν θέλω η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση, αυτός είναι ο μπουσουλάς μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πάγιο και διαρκές το αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε, μετά από ερώτηση, για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Δεν απεμπολεί η Ελλάδα την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια μάχη που θα τη χάσει, δεν ξέρω πότε αλλά θα τη χάσει.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια με τη στάση του Βρετανικού Μουσείου. Είναι πάγιο και διαρκές το αίτημά μας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση του «Παρασκηνίου» για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του Γιώργου Ευγενίδη, δημοσιογράφου του «Παρασκηνίου» για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι: «Επιλέξαμε να δώσουμε χρόνο για να ωριμάσουν οι αλλαγές, με μια νέα προπαρασκευαστική Επιτροπή. Την Πέμπτη θα πάω στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στόχος είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να ψηφιστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Υπήρχαν πολλά καλά στον νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά υπήρχαν και χτυπητές αστοχίες που θα διορθωθούν».

Για τον αριθμό 112 – Ευχαριστήρια στην Πυροσβεστική και τον Νίκο Χαρδαλιά

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον αριθμό 112 και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών: «Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση για την αποστολή των sms είναι της Πολιτικής Προστασίας. Αν κρίνει πως απειλούνται 10 σπίτια, ο καλύτερος τρόπος είναι να πάνε να χτυπήσουν πόρτες ή καμπάνες. Πρέπει να κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Είχαμε πολλές φωτιές φέτος, δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό. Θέλω να ευχαριστήσω Πυροσβεστική και τον Νίκο Χαρδαλιά. Έχω δεσμευτεί ότι το πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα αλλάξει για να είμαστε έτοιμοι στην επόμενη αντιπυρική περίοδο. να είναι ένας υπεύθυνος και να δίνει εντολές. Το σύστημα του 112 δεν αφορά μόνο πυρκαγιές, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι στο τέλος του έτους».

Για τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό

«Επιβεβλημένο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα. Θα δώσω μάχη στο Συμβούλιο. Συνδέεται το προσφυγικό με το Σέγκεν, με το τι κάνει η Frontex και το λιμενικό. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ως Ευρώπη τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρωπαϊκή στάση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

«Το θέμα είναι και οικονομικό. Οι ροές είναι αυξημένες, δεν μπορεί να έρχονται 500 άνθρωποι με 14 βάρκες και είναι δουλειά των Τούρκων να τις σταματάνε. Εμείς ενημερώνουμε», πρόσθεσε ακόμα.

Για τα «κόκκινα δάνεια»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για τις τράπεζες και τα δάνεια. Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Για να απελευθερώσουν οι τράπεζες κεφάλαια και δανεισμό, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων

Δεν γίνεται να υπάρχουν επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις εταιρίες τους, ζουν πολυτελή βίο και να έχουν τον έλεγχο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεών τους. Αυτά να τα ξεχάσουν! Οι τράπεζες πρέπει να είναι αμείλικτες. Θα θέσουμε πολύ φιλόδοξους στόχους προς τις τράπεζες.

Κάποιες τράπεζες προσαρμόζονται, κάποιες εξήγγειλαν προγράμματα επιβράβευσης συνεπών δανειοληπτών».

Για τις φυλακές

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις φυλακές και ιδιαίτερα τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αστυνομία και την ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός είπε: «Ο κ. Τσίπρας θα είναι την επόμενη Κυριακή και μπορεί να του τεθεί το ερώτημα για το πως αντιλαμβάνεται την αντιπολιτευτική του τακτική. Πολλές φορές μου δίνουν την εντύπωση πως δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει. Ότι είχαμε εκλογές. Ότι υλοποιούμε το πρόγραμμά μας και δεν κάνουμε κωλοτούμπες.

Η αστυνομία είναι σύμμαχος του πολίτη. Γι αυτό υπάρχουν διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και φαινόμενα υπερβολής θα αντιμετωπιστούν από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο.

Χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Θα υλοποιήσουμε το σχέδιο να φύγουν οι φυλακές από τον Κορυδαλλό. Υπάρχει εισήγηση από το υπουργείο να γίνει στον Ασπρόπυργο. Δουλειά του υπουργείου να αποφασίσει που θα γίνουν οι φυλακές, θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά οφέλη και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή τους. Στόχος να εξασφαλίζει καλές συνθήκες για τους κρατούμενους».

Για τον ΒΟΑΚ

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ, μετά από ερώτηση, και είπε ότι «Ο ΒΟΑΚ θα γίνει, είναι προσωπική μου δέσμευση. Είναι έργο ζωής για την Κρήτη και θα εξασφαλίσει ότι θα θρηνούμε λιγότερα θύματα. Τα τροχαία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους δρόμους αλλά και την οδηγική συμπεριφορά».

Για τους πλειστηριασμούς

Έπειτα, αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών για το οποίο τόνισε ότι «Θα επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί ας ξεκινήσουν από συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή τους αδύναμους πολίτες».

«Θα δω την ταινία του Γαβρά» – Τι είπε για Καμμένο, Πετσίτη

Χαμόγελα προκάλεσε η απάντηση του πρωθυπουργού για την ταινία του Κώστα Γαβρά και το ερώτημα που έβαλε για Πάνο Καμμένο και Μανώλη Πετσίτη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα δω την ταινία του Γαβρά, σίγουρα θα έχει κάποιο ενδιαφέρον αν και η εντύπωσή μου είναι πως είναι μονομερής. Συμβουλεύω όποιον τη δει να διαβάζει κι άλλα βιβλία για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του ’15, για τον βαθμό αλαζονείας και ασχετοσύνης της κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συζητήσει το θέμα, ας κάνει εκείνος πρόταση για σύσταση επιτροπής.

Η χώρα διασύρθηκε από την “υπερήφανη” διαπραγμάτευση για να έρθει μετά το δημοψήφισμα και να κάνει μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα ο κ. Τσίπρας και να υπογράψει τρίτο μνημόνιο, με τη στήριξη της ΝΔ.

Για να διασκεδάσω λίγο τις εντυπώσεις, θέλω να δω αν στην ταινία του κ. Γαβρά υπάρχουν ο Καμμένος και ο Πετσίτης».

Στόχος μας η «τετραετία του μέλιτος»

«Οι κυβερνήσεις έχουν συχνά “μήνα του μέλιτος”. Στόχος μας να έχουμε “τετραετία του μέλιτος”. Δεν θα βρείτε άλλη κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει τόσο καλά. Το μομέντουμ δεν είναι θεόσταλτο, είναι καλή προετοιμασία», είπε ο πρωθυπουργός για τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ακόμα: «Αν με χαροποιεί κάτι, είναι όταν συναντώ ανθρώπους που λένε ότι αν ήξεραν τι θα κάναμε, θα μας ψήφιζαν.

Το πόδι θα είναι στο γκάζι και θα τρέχουμε γρήγορα γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και πρέπει να τα λύσουμε. Θα είμαστε πολύ ειλικρινείς. Και λάθη θα γίνουν και κάθε χρόνο θα είμαστε εδώ να κάνουμε απολογισμό.

Θα λειτουργήσει στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου αλαζονεία ή εφησυχασμό. Δεν λέει τυχαία ο λαός ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Για το θέμα των προσλήψεων

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερώτηση για τις προσλήψεις, ενώ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που ακολούθησε. «Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις. Έχουμε βρει 800 γιατρούς για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Για την εκπαίδευση πρέπει πρώτα να έχουμε μια πλήρη καταγραφή των αναγκών και μετά να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμα ότι: «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε. Μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλαβε προσωπικό με κομματικά και πελατειακά κριτήρια και όχι που είχαμε ανάγκες. Οι εξαγγελίες του δεν ήταν κοστολογημένες».

Για τα έργα στην Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τα έργα στην Περιφέρεια. Σε ερώτηση για τον Αχελώο είπε: «Είναι πονεμένη ιστορία, που πηγαίνει 40 χρόνια πίσω. Άποψή μου είναι ότι δεν γίνεται να έχουν δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού για έργα που σαπίζουν. Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για τη Θεσσαλία. Θα δούμε το θέμα συνολικά, με σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά δεν πρέπει να συνεχίσουμε στη Θεσσαλία πρακτικές κατασπατάλησης υδάτινων πόρων».

Σε ερώτηση για έργα υποδομής σε λιμάνια τόνισε: «Έχω ζητήσει να διερευνηθούν όλες οι επιλογές. Σε ό,τι κάνουμε πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Στην Πάτρα θα μιλήσω αναλυτικά όταν θα είμαι σίγουρος για κοστολογημένα έργα».

Σε ερώτηση για τις μονάδες λιγνίτη επισήμανε: «Το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το αρμόδιο υπουργείο. Με ενδιαφέρει να το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου για την περιοχή. Η δυτική Μακεδονία έχει πλεονεκτήματα, είναι κοντά στα ενεργειακά δίκτυα, ενδεχομένως μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή να γίνει κέντρο μεταποίησης».

Για τις εισφορές 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «Το τέλος της θητείας μας θα μας βρεί με μειωμένους συντελεστές 11% και 22%.
Για ζητήματα που αφορούν μειώσεις εισφορών και σε ελεύθερους επαγγελματίες, συζητάμε με τα αρμόδια υπουργεία ελαφρύνσεις. Σύντομα θα γίνουν εξαγγελίες. Η σύνδεση με το εισόδημα, αποδείχθηκε ότι τους οδηγούσε σε επιβαρύνσεις που ξεπερνούσαν κάθε όριο».

Για την υπόθεση Novartis

Σε ερώτηση για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν θα σχολιάσω ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη. Εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, το κάνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της.

Για την υπόθεση της Novartis έχω τοποθετηθεί: πάνω σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, στήθηκε για σκευωρία. Αυτό αφορά τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα».

49+3 ερωτήσεις και το ρεκόρ

Νέα χαμόγελα υπήρξαν στο Βελλίδειο αφού ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα που συντονίζει τη συνέντευξη πόσες ερωτήσεις θα δεχτεί ακόμα, καθώς η συνέντευξη είχε ξεπεράσει σε εκείνο το σημείο τις δύο ώρες και είκοσι λεπτά περίπου. «Θέλω να σπάσω το ρεκόρ σας», του απάντησε ο κ. Πέτσας, με τον πρωθυπουργό να προτείνει άλλες τρεις ερωτήσεις.

Για τις φήμες για σχέσεις με επιχειρηματίες – «Δεν μπορώ να απαντώ σε fake news»

Σε ερώτηση για συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός. «Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτισα στο ξενοδοχείο όπως και καμιά εκατοστή άλλους που έτυχε να είναι στο λόμπι όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου.

Δική μου δουλειά είναι να θέτω κανόνες. δεν έχω φιλίες με επιχειρηματίες. Δουλειά μας είναι να θέτουμε τους κανόνες του επιχειρηματικού παιχνιδιού και όλοι πρέπει να συμμορφώνονται.

Αν έπρεπε να απαντώ σε κάθε fake news που διακινείται και έχω πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνω. Δεν μου αρέσει να σχολιάζω όσα λέγονται και γράφονται στο διαδίκτυο».

Για την Αλβανία και την ένταξή της στην ΕΕ

Για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε: «Ελληνική μειονότητα αναγνωρισμένη υπάρχει στην Αλβανία. Τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την ενταξιακή διαδικασία. Η Ευρώπη συνολικά, όχι η Ελλάδα, δεν πιστεύω ότι θα δεχτεί οποιαδήποτε έκπτωση».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa