Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέκα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του έτους, έκτακτα μέτρα για το Μάτι – Πέντε έργα που αλλάζουν την Ελλάδα

Καταχειροκρούμενος ανέβηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι στην πραγματικά τριήμερη συζήτηση έγινε ήπια πολιτική αντιπαράθεση και ότι αυτός ήταν ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, όμως, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην αναφερθεί στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αφού τον κάλεσε να μπει στη μηχανή του χρόνου και να έρθει στο σήμερα αφού έχασε τρεις εκλογικές μάχες.

«Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς. Σας είπαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Αν τα κάνατε όλα τόσο καλά, φαντάζομαι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ήταν διαφορετικό», παρατήρησε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η χώρα αποκτά σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό. Δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα».

Απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τα περί διαπραγμάτευσης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε: Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς δεν θέλω.

«Συμβουλές από το δίδυμο της καταστροφής, αυτή η παράταξη δεν παίρνει»

«Το δίδυμο της καταστροφής Τσίπρας-Βαρουφάκης, επικεφαλής σήμερα διαφορετικών κομμάτων», είπε.

Εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Φώφης Γεννηματά για την κριτική που άσκησαν αναφορικά με την τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων: «Ρωτώ και σας κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, τι καλύτερη απόδειξη υπάρχει για το ότι εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, από το να εκχωρούμε στους γενικούς διευθυντές το δικαίωμα απογραφής για ατομικές πράξεις, που εσείς ξεκινήσατε; Αυτή είναι η απόδειξη ότι είμαστε απέναντι στο κομματικό κράτος».

Για την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Ερώτημα προς το ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα έχουν και πάλι τα πανεπιστήμια», και απευθυνόμενος προς το ΚΙΝΑΛ, ανέφερε: «Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ για την κατάργηση του ασύλου, γιατί τέτοια ρύθμιση υπήρχε και το 2009 και το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ».

Για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην κατάργηση της απλής αναλογικής. «Θα φέρουμε νέο εκλογικό νόμο που θα προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι κ. τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιούται να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», είπε.

Για τη ΔΕΗ, υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί θα πουληθούν περιουσιακά στοιχεία για να διασωθεί η επιχείρηση: «Όταν παραλάβατε τη ΔΕΗ είχε κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ. Την παραδώσατε με 300 εκατ. ευρώ. Έχετε τεράστια ευθύνη για τη καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης!  Δεν θα αυξήσουμε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος . Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση θα το κάνουμε αλλιώς θα χρεοκοπήσει η επιχείρηση και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα φταίτε εσείς. Πίσω από τη καταστροφή που προκαλέσατε κρύβονται πολλές ευθύνες…».

Απάντησε και στις επικρίσεις αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Σε αυτή την αίθουσα είναι καλό να συνηθίσετε ότι από δω και στο εξής θα υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων. Είχα πει ότι η συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειές της με μοχλό πίεσης την ένταξη σε ΕΕ, αξιοποιώντας μακεδονικά προϊόντα που αφήσατε στη τύχη τους με μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια! Αυτά είπα και αυτά θα κάνω και αν κ. Τσίπρα δεν θέλετε να βάλετε πλάτη επειδή θεωρείτε σπουδαία τη συμφωνία, θα τα κάνουμε μόνοι μας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στο Μάτι.

Τα μέτρα για το Μάτι

Αύριο 23/7 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί και τα μέτρα που θα εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέσα στον Αύγουστο «θα ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής».

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία.

«Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές», ανέφερε.

«Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως: «Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών».

«Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342», τόνισε.

Σε μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αλλά κυρίως με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

Τα άτομα με βαριά εγκαύματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.
Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa