Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Κυριακή του άπιστου Θωμά!

Σήμερα γιορτάζουμε τον άπιστο Θωμά. Η Εκκλησία μας μνημονεύει την εμφάνιση του Ιησού Χριστού ενώπιον του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος είχε αμφιβολίες ότι υπήρξε η Ανάσταση του Θεανθρώπου και ήθελε, για να πειστεί, να αγγίξει τις πληγές από τα καρφιά της σταύρωσης.

Την Κυριακή του Θωμά ολοκληρώνονται οι γιορτές του Πάσχα. Αυτά έγιναν τότε, και μάλιστα από έναν μαθητή του Ιησού Χριστού.

Σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, επιδημίας και φυσικών καταστροφών, οι σκεπτικιστές ανορθολογικών αντιλήψεων, συνωμοσιολόγοι και άπιστοι, αφθονούν.

Σε χώρες, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θεωρείται μορφωμένο, η αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης του ιού της πανδημίας, με διαδηλώσεις και ευφάνταστες συμπεριφορές, είναι καθημερινό θέμα στις ειδήσεις όλων των Μέσων, αδιαφορώντας για την ατομική και συλλογική ευθύνη της ζωής των ίδιων και άλλων.

Κατασκευάζουν τερατώδης συνωμοσίες, για την προέλευση του ιού και τη σκοπιμότητα της ύπαρξής του, από διεθνή σκοτεινά κέντρα, που επιβουλεύονται τον πλανήτη, βάζοντας στο περιθώριο τις επιστημονικές ερμηνείες, αναλύσεις πρωτοκλασάτων καθηγητών Υγείας.

Δυστυχώς, στην πρώτη φάση της πανδημίας, τροφοδότης των συνωμοσιών και των εμμονών υπήρξε κι ένα μικρό μέρος της Εκκλησίας, με τη Θεία Κοινωνία και τον συγχρωτισμό στις εκκλησίες. Ακόμη και υπουργούς είδαμε να παραβιάζουν τους κανόνες υγειονομικής προστασίας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.

Η πανδημία, εκτός από τις άμεσες συνέπειες στην οικονομία, στην υγεία των πολιτών και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, δημιούργησε και ένα νέο κοινό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούν τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες, με διαδηλώσεις, καταλήψεις σχολείων, συνεχείς αντεγκλήσεις και με πολιτικό ανορθολογισμό χάριν αντιπολιτευτικών ωφελειών.

Καθημερινά, η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε έναν πετροπόλεμο, που στόχο έχει την αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων. Ούτε λόγος για σύμπνοια.

Με την έλευση των εμβολίων και τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν, χτίζεται το τείχος της ανοσίας, προσδοκώντας να μπει ένας φραγμός, ένα τέλος στην αβεβαιότητα που βρήκε πρόσφορο έδαφος και σε κάθε είδος συνωμοσιολογίας, που μας ταλαιπωρεί περισσότερο από έναν χρόνο.

Ας ευχηθούμε, μαζί με το μερικό άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, να ξεκινήσει η θεραπεία της οικονομίας και της ψυχικής υγείας μας. Και, δυστυχώς, για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, δε έχουν εφευρεθεί εμβόλια. Όσο για την κατηγορία των αρνητών και των άπιστων, κάτι άλλο θα βρουν να εκτονωθούν!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER