Slider Παρασκηνιακά Πολιτική

Κωδικός: «Τα…Λύκεια δικά μας!»

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου τα φώτα παραμένουν αναμμένα μέχρι αργά το βράδυ. Σε κάποια από τα γραφεία πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις με αντικείμενο τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

  • του Γιώργου Σαρρή

Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με συγκεκριμένους δημοσκόπους και στατιστικολόγους αναλύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κυλιόμενων μετρήσεων που λαμβάνουν στα χέρια τους και προτείνουν ακολούθως στον πρωθυπουργό στρατηγικές οι οποίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσαρμόζονται καταλλήλως σε σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κινείται αρκετά ικανοποιητικά, κι ας μην τον έχει ψηφίσει… ποτέ.

Το 5% του εκλογικού σώματος

Μάλιστα, αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, ήτοι περίπου το 5% του εκλογικού σώματος, στο οποίο τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν φροντίσει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα ή δεν μπορούν εύκολα να διεισδύσουν. Αναφερόμαστε στους νέους που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες της 26ης Μαΐου, ακολούθως στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ας Ιουνίου και, φυσικά, στη «μητέρα των μαχών», τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου. Με δεδομένο το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς να διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις, θα προσέλθουν σε δύο εβδομάδες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ασκήσουν το ύψιστο δημοκρατικό τους δικαίωμα οι 18άρηδες του 2016, οι 17άρηδες και οι 18άρηδες του 2017, οι 17άρηδες του 2018 και οι 17άρηδες του 2019.

Με άλλα λόγια, 530.000 εκλογείς ηλικίας από 17 έως και 22 ετών θα μπορέσουν να επιλέξουν τον επόμενο ευρωβουλευτή, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δημοτικό σύμβουλο, τοπικό σύμβουλο και ακολούθως βουλευτή που κρίνουν ότι είναι καλύτερος για τον τόπο. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος των εν λόγω εκλογέων, αρκεί να σκεφτούμε ότι στις τελευταίες διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν συνολικά 9.836.997, εκ των οποίων οι νέοι ηλικίας 18-19 ετών που ψήφιζαν για πρώτη φορά ήταν 108.636, εκ των οποίων οι άντρες υπερτερούσαν ελαφρώς (55.361) έναντι των γυναικών (53.275).

Υπολογίσιμη δύναμη

Οι σημερινοί μαθητές της Β΄ και της Γ΄ λυκείου, καθώς και όσοι γεννήθηκαν κατά τα έτη 1998, 1999, 2000 και 2001 είναι μια πολύ σημαντική υπολογίσιμη δύναμη που δεν θα έπρεπε να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Στα σταθμισμένα δείγματα των δημοσκοπήσεων τούς αναζητούν με δυσκολία οι ερευνητές, καθώς δεν δέχονται εύκολα να απαντήσουν στα δομημένα ερωτηματολόγια, οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε σε ποια κόμματα θα στραφούν. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως τούς έχουν βάλει στο… στόχαστρο και επιχειρούν να κερδίσουν ένα σημαντικό ποσοστό τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το Ζάππειο Μέγαρο αρχές της εβδομάδας ότι ένα σημαντικό μέρος του πακέτου παροχών θα κατευθυνθεί προς τη νεολαία, με σκοπό να μειωθεί καταρχάς η ανεργία που πλήττει πρωτίστως όσους βγαίνουν τώρα για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών προβλέπεται, βάσει του νέου πακέτου παροχών, επιδότηση 80% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη, μείωση της εισφοράς του εργοδότη από το 6,67% στο 2,66% και μείωση της εισφοράς του εργαζομένου από το 6,67% στο 1,34%. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν περίπου 140.000 εργαζομένους, ενώ ουσιαστικά θα αποτελέσουν κίνητρο για τους επιχειρηματίες προκειμένου να προσλάβουν και επιπλέον προσωπικό νεαρής ηλικίας, κάθε φορά που θα καθίσταται ανάγκη. Παράλληλα για τους εργαζομένους από 25 έως 29 ετών (που έχουν ήδη ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους) προβλέπεται επιδότηση 25% των εισφορών του εργαζομένου και του εργοδότη, μείωση της εισφοράς του εργοδότη από το 13,33% στο 10% και μείωση της εισφοράς του εργαζομένου από το 6,67% στο 5%. Τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν άλλους 180.000 εργαζομένους.

Καμπάνια για τους «μικρούς»

Να θυμίσουμε ότι πρόπερσι, με τον νόμο 4406/2016 που επιψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους – και όχι το 18ο που ίσχυε μέχρι πρότινος. Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να πάνε όλοι αυτοί ή τουλάχιστον οι περισσότεροι απ’ αυτούς να ψηφίσουν. Για τον λόγο αυτόν, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη έχουν δώσει εντολή να δημιουργηθεί μια ευρεία καμπάνια που θα παρακινεί τη νεολαία να σηκωθεί από τους καναπέδες τη μεθεπόμενη Κυριακή. Ούτως ή άλλως υπάρχουν σχετικές παραινέσεις από την Κομισιόν σε όλες τις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να «τρέξουν» καμπάνιες κατά της αποχής, αλλά στην κυβέρνηση υπάρχει και ακόμη ένας λόγος. Η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Εκτιμούν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν είναι πολίτες που το 2015 είχαν επιλέξει το κυβερνών κόμμα και αυτήν τη φορά είτε είναι απογοητευμένοι είτε προβληματισμένοι από την ασκούμενη πολιτική. Όπως έλεγε και ένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού προχθές με νόημα στο περιστύλιο της Βουλής, «έστω και οι μισοί από αυτούς να επαναπατριστούν, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Το θέμα είναι, εάν έχει καλό καιρό, να μην προτιμήσουν να πάνε για μπάνιο».

H ΝΔ στοχεύει στους «πρωτάρηδες» της κάλπης

Αν παρατηρήσει κανείς τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα, θα διαπιστώσει μια διαφοροποίηση: Από εκεί που τον προσφωνούσαν ο τοπικός βουλευτής ή ο πρόεδρος της τοπικής Νομαρχιακής Οργάνωσης, πλέον τον προσφωνούν νέοι άνθρωποι. Στην Καβάλα, την περασμένη Κυριακή, ήταν η πρωτοετής φοιτήτρια Νομικής, Νίκη Βέλκου. Στα Γιάννενα την Πέμπτη ήταν μια νέα ελεύθερη επαγγελματίας. Στη Λάρισα, την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ένας νέος αγρότης κ.ο.κ.

  • του Γιώργου Ευγενίδη

«Προσδοκώ μια αλλαγή, γιατί ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί πολλά, από τα οποία τίποτε δεν είχε αντίκρισμα», λέει στο «Π» η 18χρονη Νίκη, η οποία μιλώντας πριν από τον κ. Μητσοτάκη στην Καβάλα, είπε ότι θα τον ψηφίσει αυτήν τη φορά, αλλά με επιφυλάξεις. Δεν είναι μέλος κάποιας κομματικής νεολαίας, όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν, αλλά προβληματίζεται ως «πρωτάκι» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για το άσυλο, τα επεισόδια μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά και την ευρύτερη ηθική κατάπτωση στη χώρα. Ξορκίζει, παράλληλα, την αποχή, παρ’ ότι ακούει από φίλους της το «όλοι το ίδιο είναι». «Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί την αποχή και να αφήνεις άλλους να επιλέγουν για σένα», προσθέτει.

Αυτή είναι και η συλλογιστική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να κινητροδοτήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους περίπου 450.000 νέους ψηφοφόρους των ευρωεκλογών αυτών να στηρίξουν τη ΝΔ. Δεν είναι εύκολο, καθώς η ΝΔ τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται στο ηλικιακό κοινό 18-24. Επιμένει, όμως, ότι δεν πρέπει να επιλέξουν την οδό της αποχής, ούτε αυτή της χαλαρής ψήφου που μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ και εξηγεί ότι μόνο η ΝΔ είναι το κόμμα που θέτει τους νέους στο επίκεντρο του προγράμματός της: από τις ενότητες της Παιδείας, τόσο για τη Δευτεροβάθμια όσο και για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέχρι τη δημιουργία χιλιάδων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι να μην πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό.

Οι νέοι, δε, θα είναι και στην προμετωπίδα της «γαλάζιας» επικοινωνιακής καμπάνιας ενόψει των ευρωεκλογών.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa