Πολιτική Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Π»: Η αλήθεια για το επίδομα τέκνων

Την ανάγκη για αντιστροφή της τάσης μείωσης του πληθυσμού της Ελλάδας επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Νότιο Τομέα, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες, μετά τις δηλώσεις του για το επίδομα 2.000 ευρώ που θα λαμβάνουν νέοι γονείς. Ο κ. Κυρανάκης τονίζει ότι αυτό θα αφορά παιδιά που γεννιούνται ως Έλληνες πολίτες, άρα παιδιά των οποίων έστω ο ένας από τους δύο γονείς είναι Έλληνας. Εκτιμά, ακόμα, ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, παρ’ ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προεξοφλείται, ενώ, τέλος, εξηγεί πώς αποφάσισε να μπει στη μάχη του σταυρού.

Βλέπουμε ότι η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι είναι ένας στόχος εφικτός; Και μήπως υπάρχει εφησυχασμός;

Δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ισχυρή εντολή και την ευκαιρία να κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας για λιγότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει ξεκάθαρα ότι, και αυτοδύναμοι να είμαστε, θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Η συναίνεση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κυβερνητική συνεργασία. Μπορεί για παράδειγμα να πάρει τη μορφή της συμπόρευσης σε κρίσιμα νομοσχέδια ή την εξεύρεση κοινού τόπου στη συνταγματική αναθεώρηση.

Θα καταφέρει η ΝΔ να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά της και κυρίως προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου; Γιατί, το πόσα κόμματα θα είναι εντός Βουλής είναι μείζον για την αυτοδυναμία…

Πράγματι, όσο λιγότερα κόμματα είναι στη Βουλή, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Ο δικός μας σκοπός, όμως, δεν είναι να στοχεύσουμε κάποιο κόμμα συγκεκριμένα. Απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης σε όλους τους συμπολίτες μας. Ένα κάλεσμα πατριωτικό, ενωτικό και αισιόδοξο.Δεν έχουμε κρύψει, πάντως, ότι ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να έμεναν και η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου εκτός Βουλής, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η ψήφος οργής, διαμαρτυρίας και αντίδρασης δεν έχει νόημα σε αυτήν τη συγκυρία. Τα κόμματα που στήριξαν τη δημιουργία και την ύπαρξή τους στην οργή πέθαναν ή θα πεθάνουν στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, γιατί η κοινωνία δεν είναι πλέον τόσο οργισμένη όσο ήταν. Είναι σίγουρα κουρασμένη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η ελπίδα ότι μπορούμε να αφήσουμε τα χρόνια της κρίσης πίσω μας.

Προκάλεσε έντονη συζήτηση μια αναφορά σας για επιδόματα μόνο σε Ελληνόπουλα, άμα τη γεννήσει τους. Δεν τίθεται ένα ζήτημα ισότητας εδώ;

Η επίθεση που δέχθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική, γιατί και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν λαμβάνουν τα επιδόματα όλοι οι κάτοικοι της χώρας. Για παράδειγμα, για το Επίδομα Μακροχρονίως Ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Όχι όλοι οι μονίμως και νομίμως διαμένοντες.

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κατοικούν νόμιμα και πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουν όλα τα δικαιώματα που έχει ένας Έλληνας πολίτης. Για παράδειγμα, δεν έχουν δικαίωμα διορισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία.Οι επικριτές της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το δημογραφικό, όπως την ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας συνειδητοποιήσουν ότι ζητώντας από τους Έλληνες φορολογουμένους να επιδοτήσουν γεννήσεις υπηκόων άλλης χώρας, στηρίζουν το δημογραφικό άλλης χώρας, όχι της Ελλάδας.

Ποια θα είναι η πολιτική της ΝΔ για την οικογένεια, εντέλει;

Θέλουμε να βοηθήσουμε έμπρακτα τα νέα ζευγάρια στην Ελλάδα που θέλουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια. Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους στηρίξουμε. Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κατά περίπου 30.000, και αυτό πρέπει να αντιστραφεί.

Έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα, όπως η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και η ένταξη βρεφικών ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί ότι, με κυβέρνηση ΝΔ, κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού.

Το τελευταίο μέτρο που αποτέλεσε και αφορμή για την κουβέντα που έγινε τις προηγούμενες ημέρες αφορά τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες γονείς. Το επίδομα αυτό, όπως έχουμε εξηγήσει, θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης.

Είστε νέος σε ηλικία, αλλά έχετε πολιτική εμπειρία. Πώς αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, σε αυτήν τη συγκυρία;

Μπαίνω στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι τη χώρα σου δεν μπορείς να την αλλάξεις από τον καναπέ. Ανήκω σε μια γενιά που έχει στρέψει την πλάτη της στην πολιτική. Η απογοήτευση και η κριτική από μόνη της, όμως, δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να κάνουμε πολλά για να αλλάξει η Ελλάδα. Αποφάσισα να μπω λοιπόν σε αυτήν τη μάχη, για να δουλέψω σκληρά γι’ αυτές τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Για όλα αυτά τα αυτονόητα που συζητάμε στις παρέες μας και δεν γίνονται ποτέ, και για να γίνω η φωνή όσων ζητούν ανανέωση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa