Πολιτική Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Π»: Οι ΜΚΟ στο… μικροσκόπιο

«Είμαστε αποφασισμένοι να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και να βάλουμε στο μικροσκόπιο τον ρόλο των ΜΚΟ», ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο «Π» ο βουλευτής Νότιου Τομέα της Β΄ Αθηνών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Παράλληλα ο κ. Κυρανάκης, ως μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, για το θέμα Παπαγγελόπουλου, τονίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις για ένα παραδικαστικό κύκλωμα με τη συμμετοχή και του πρώην υπουργού, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί.

Αναφορικά με την ένταση για την προοπτική εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από μέλη της Επιτροπής, εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εξαρχής να επιθυμούσε την ακυρότητα της διαδικασίας.

Κύριε Κυρανάκη, το προσφυγικό εξελίσσεται σε νάρκη για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Πώς μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση, με την Τουρκία εκτός ορίων;

Έχουμε ήδη προχωρήσει σε αυστηρότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και αυστηροποιούμε τις διαδικασίες ελέγχου για όσους έχουν εισέλθει στη χώρα. Ταυτόχρονα, με το νέο νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριμήνου και δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, στα οποία θα μεταφέρονται μέχρι την επιστροφή τους όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Παράλληλα, θα ελέγξουμε τον ρόλο που έχουν οι ΜΚΟ στο μεταναστευτικό. Πολλές από αυτές τις οργανώσεις λειτουργούσαν παράτυπα και η δράση τους ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα αρκετά στοιχεία και σύντομα περιμένουμε τα πορίσματα. Θα δημιουργηθεί άμεσα ένα εθνικό μητρώο διαφάνειας για τις ΜΚΟ με δράση στην Ελλάδα για να ξέρουμε σε ποιον ανήκουν, με ποιον τρόπο χρηματοδοτούνται και πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Τι θα γίνει με τις τοπικές κοινωνίες που διαμαρτύρονται; Θα υπάρξει ένας κεντρικός συντονισμός ή η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη με μικρο-εξεγέρσεις;

Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι ανθρώπινο και καθόλου παρεξηγήσιμο. Εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε τα μέτρα που παίρνουμε για το μεταναστευτικό, να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα στην κάθε περιοχή και, φυσικά, να μην επιβαρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες.

Γι’ αυτό και ο προσανατολισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι μικρά κλειστά κέντρα, ώστε να μην υπάρχει υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, αλλά να διαμοιραστούν οι μετανάστες σε μικρούς αριθμούς σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερη καταγραφή και θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την κατάσταση.

Θα πρέπει όλοι όσοι είμαστε στην ενδοχώρα να δείξουμε αλληλεγγύη προς τους νησιώτες μας που κατοικούν στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίοι έχουν κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια για να διαχειριστούν το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Μετά το γαλλικό βέτο, ο κ. Ζάεφ θέτει ζητήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μας ευνόησε αυτό το βέτο; Και, τελικά, εξαρτιόμαστε από τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα;

Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει αυτή η Συμφωνία, για τα οποία είχαμε προειδοποιήσει πριν ακόμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την κυρώσει στη Βουλή. Από την πλευρά μας κάναμε τα πάντα προκειμένου να μην υπογραφεί και να μην ψηφιστεί, γιατί θεωρούμε πως πρόκειται για μια εξέλιξη που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ έχει ήδη παραγάγει αρνητικά αποτελέσματα. Το ergaomnes είναι ελλειμματικό, ενώ οι γείτονες αποκομίζουν οφέλη, καθώς άνοιξε ο δρόμος για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για τον σκοπό αυτόν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον βαθμό ανταπόκρισης των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους και θα πράξουμε αναλόγως.

Η Προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο εξελίσσεται σε ένα πεδίο σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορέσει να εξαχθεί αποτέλεσμα σε αυτό το περιβάλλον;

Το συγκρουσιακό κλίμα στις πρώτες συνεδριάσεις της Προανακριτικής οφείλεται αποκλειστικά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν πολύ καλά τι λέει η Ποινική Δικονομία, ξέρουν ότι απαγορεύεται να είσαι ταυτόχρονα και μάρτυρας και εισαγγελέας, και όρισαν επίτηδες τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ώστε να μην καταθέσουν ως μάρτυρες.

Είναι πολύ πιθανό να επιδίωκαν αργότερα ακυρότητα της διαδικασίας. Δηλαδή να έρχονταν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος ως μάρτυρες, να ήταν ταυτόχρονα και μέλη της Επιτροπής, και στο τέλος να έλεγαν ότι είναι άκυρη η διαδικασία γιατί το προβλέπει η Δικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρούσαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο Παπαγγελόπουλου.

Γενικότερα, η δημιουργία ενός κλίματος σύγκρουσης στην Προανακριτική θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επικεντρωθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Περιμένουμε από όλα τα κόμματα να δείξουν τη σοβαρότητα που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί η διερεύνηση όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Με βάση τα όσα έχουμε δει να λέγονται και να κατατίθενται από δικαστικούς λειτουργούς, θεωρείτε ότι υπάρχει οσμή παραδικαστικού στην υπόθεση; 

Υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα παραδικαστικό κύκλωμα στο οποίο ενεργό ρόλο είχε ο κατηγορούμενος. Το αν ισχύει αυτό, θα φανεί στη πορεία της Προανακριτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε προσκλητήριο προς επενδυτές, μάλιστα πηγαίνει και στη Σανγκάη προς τούτο. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει, εν τέλει, αποτέλεσμα;

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής. Άμεσοι στόχοι μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, στα logistics και στις εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της Coscoστο λιμάνι του Πειραιά.

Και βέβαια στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα GoldenVisa. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa