Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Μίχαλος: O ρεαλιστής άνθρωπος της αγοράς αποκαλύπτεται στο «Π»

«Ο άνθρωπος της αγοράς». Αυτή η φράση τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) από τον Μάρτιο του 2012 και από το 2006 πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), στο οποίο ασχολείται ενεργά από το 1993, έχει αποδείξει στη μακρόχρονη πορεία του ότι γνωρίζει άριστα τα επιμελητηριακά ζητήματα, τους κανόνες της αγοράς, την οικονομία, τις επιχειρήσεις.

Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex της Μ. Βρετανίας, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics. Μόλις στα 28 του, πήρε στα χέρια του το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης Swan ΑΕ που ιδρύθηκε από τον πατέρα του πριν από 68 χρόνια, η οποία παράγει και εξάγει μπαλόνια και πλαστικές συσκευασίες, εκτοξεύοντάς την ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου στην Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, όμως, γνωρίζει επίσης καλά ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες. Έτσι, το 2010 επεκτάθηκε στο χώρο των τροφίμων και με συνεταίρους δύο καλούς του φίλους, τους αδερφούς Μπίκα, γνώστες του αντικειμένου, ίδρυσαν την καινοτόμο εταιρεία MTradeSolutions (FOODBALLER) δραστηριοποιούμενη στους τομείς της παραγωγής και βιομηχανίας κρέατος, των εισαγωγών τροφίμων από όλον τον κόσμο, του εμπορίου, του foodservice, των αντιπροσωπειών, του logistic services, τροφοδοτεί αλυσίδες λιανεμπορίου, ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους εστίασης.

Ευφυής, με ξεκάθαρο λόγο, διαυγή αντίληψη, καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις, γι’ αυτό χαίρει της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και εμπόρων, των πολιτών αλλά και της αποδοχής του πολιτικού κόσμου.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, στο ΕΒΕΑ, όπου μας παραχώρησε όχι μία στεγνή συνέντευξη οικονομικών θεμάτων, αλλά εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα της αγοράς, μας μίλησε για την όμορφη γυναίκα του, Αθηνά, τα τέσσερα παιδιά του, τη διαδρομή του και τα σχέδιά του.

Συχνά σας βλέπουμε σε ρόλο «πυροσβέστη» όταν προκύπτουν έντονες αντιπαραθέσεις. Αν σας χαρακτήριζα ισορροπιστή, τι θα μου λέγατε;

Μάλλον ρεαλιστής θα έλεγα. Η εμπειρία μου από τον επιχειρηματικό στίβο με έχει διδάξει να βλέπω τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα ήθελα να είναι. Λένε για την πολιτική ότι είναι η τέχνη του εφικτού και όχι του επιθυμητού. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά. Πρέπει να «διαβάζεις» τις καταστάσεις και να πράττεις αναλόγως. Και εμείς οι επιχειρηματίες συνήθως έτσι λειτουργούμε. Μακάρι το ίδιο να έπρατταν και οι πολιτικοί μας. Θα είχαμε αποφύγει πολλά προβλήματα και θα είχαμε επιλύσει επίσης πολλά άλλα.

«Τεχνοκράτης» είναι μία έννοια με θετικό πρόσημο; Τελικά οι τεχνοκράτες είναι αυτοί που μπορούν «να μας σώσουν»;

Αν μιλάτε για την πολιτική θα έλεγα ότι το καλύτερο «μίγμα» είναι αυτό που δίνει λύσεις. Τώρα τι περιέχει αυτό το «μίγμα» είναι μεγάλο ζήτημα. Κατά την άποψή μου ένα κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να αποτελείται από ανθρώπους που γνωρίζουν να λύνουν προβλήματα και βέβαια είναι ικανοί να χαράζουν και να σχεδιάζουν πολιτικές με βασικά χαρακτηριστικά την ανάπτυξη, της παραγωγή πλούτου, την κοινωνική συνοχή και πάνω απ’ όλα πολιτικές που αποκαθιστούν το περί κοινού δικαίου αίσθημα και εμπεδώνουν ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Κατά συνέπεια, για μια επιτυχημένη διακυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο οι τεχνοκράτες. Χρειάζονται και οι τεχνοκράτες, για να πλαισιώνουν και να συμβουλεύουν τους πολιτικούς. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε καλούς πολιτικούς που μπορούμε να τους βρούμε και μέσα από τους τεχνοκράτες.

Έχουμε δει οφέλη μέχρι στιγμής από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές;

Είναι νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς το μέτρο αυτό είναι πρόσφατο και για να μην κρυβόμαστε άλλωστε, έχει πολεμηθεί ακόμη και από τους ίδιους τους εμπόρους, έστω και από μια μικρή μερίδα, που όμως επηρεάζει καταστάσεις. Αντικειμενικά, πάντως, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γενικότερα σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, τα καταστήματα ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές είναι ανοιχτά με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι εμείς δεν πρέπει να αποτελούμε εξαίρεση. Τα καταστήματα πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές, για όσους εμπόρους θέλουν να τα ανοίγουν. Τόσο απλά. Αυτή είναι η ελευθερία της αγοράς. Και βέβαια πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να διασφαλίζουν τους εργαζομένους, αλλά πρέπει και οι επιχειρηματίες που θέλουν να δουλέψουν να το πράττουν χωρίς προβλήματα. Είναι, αν μη τι άλλο, υποκριτικό να μιλάμε για κυριακάτικη αργία, όταν δεκάδες είδη καταστημάτων λειτουργούν τις Κυριακές, όπως ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, καφετέριες, βενζινάδικα, ανθοπωλεία, ψιλικατζίδικα, είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Το κέντρο της Αθήνας πλήττεται συχνά από βανδαλισμούς και επεισόδια. Οι καταστηματάρχες θα αποζημιωθούν; Τι μπορεί να γίνει ώστε να προστατευτούν τα καταστήματα;

Υπάρχουν νόμοι που προβλέπουν την καταβολή αποζημιώσεων στους καταστηματάρχες. Εμείς ως ΕΒΕΑ έχουμε καταφέρει να δίνονται αυτές οι αποζημιώσεις. Και στους τελευταίους βανδαλισμούς που έγιναν στην οδό Ερμού στο εμπορικό κέντρο τη Αθήνας δραστηριοποιηθήκαμε άμεσα. Το ζητούμενο, όμως, είναι να προστατευθούν οι περιουσίες των ανθρώπων. Και αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής, που συντονισμένα πρέπει να λάβουν μέτρα τάξης για την αποφυγή επεισοδίων.

Νέες επιχειρήσεις ανοίγονται σήμερα; Υπάρχουν πόροι να αντλήσουν χρηματοδότηση;

Πόροι από κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν, αλλά δεν είναι επαρκείς. Και το πράγμα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο λόγω του τραπεζικού προβλήματος και των capital controls που καθιστούν τη χρηματοδότηση σχεδόν αδύνατη. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι παρά τις άκρως αντίξοες συνθήκες νέες επιχειρήσεις ιδρύονται συνεχώς και μάλιστα το πρόσημο εγγραφών διαγραφών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο είναι θετικό και αυτό αποτελεί αχτίδα ελπίδας.

Δεν είναι όμως σημαντικό να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, όσο να διατηρούνται αυτές εν ζωή. Και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ευνοεί τη μακροημέρευση των επιχειρήσεων.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω και να επαναλάβω εκ νέου είναι ότι επιτέλους σε αυτήν τη χώρα πρέπει να υπάρξει ένα ελληνικό σχέδιο φυγής προς τα εμπρός που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων -τα οποία βεβαίως και είναι αναγκαία- αλλά και μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Απαιτείται μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ενεργειακού κόστους, καθώς και άμεση αποπληρωμή του χρέους του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας και πλούτου.

Ακούσαμε πρόσφατα να υποστηρίζετε την εκπαίδευση ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης. Τα πανεπιστήμιά μας είναι ικανά να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη;

Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικός, σε μια εποχή όπου η χώρα προσπαθεί να βγει από τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της. Η εκπαίδευση είναι παράγοντας που θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρότερης και υγιούς παραγωγικής βάσης. Κυρίως όμως είναι το μέσο για την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τη συλλογική και την ατομική πρόοδο.

Θεωρούμε απαραίτητη την ενσωμάτωση της επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη στενότερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το χώρο της παραγωγής και της αγοράς. Η μόρφωση και η επαγγελματική κατάρτιση είναι η βάση της ευημερίας μας. Η τύχη μιας χώρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται, ενισχύονται και αξιοποιούνται οι δεξιότητες των ανθρώπων και κυρίως της νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας έχει προτείνει την αναγνώριση του δικαιώματος ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη υπογράμμιση της υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει σύντομα στη βιώσιμη ανάπτυξη;

Ο χρόνος της επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι μια δύσκολη συνάρτηση. Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά, κάνοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Έχουμε τεράστιες δυνατότητες σε σημαντικότατους τομείς που παράγουν πλούτο, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, η παροχή υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας και της υγείας, η ποιοτική γεωργία. Και πάνω απ’ όλα βέβαια έχουμε ένα άκρως αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στην καινοτομία και την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ποια τα σχέδια των Επιμελητηρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Ο κύριος στόχος στην παρούσα φάση τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για την κυβέρνηση είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ουσιαστική συνεργασία του πολιτικού συστήματος, ώστε να μπορούμε να έχουμε μία ενιαία και ισχυρή στάση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές.

Σκέφτεστε να πολιτευτείτε, μια και η δράση σας τόσα χρόνια σχετίζεται με τα κοινά και έχει στόχο το κοινό καλό;

Ειλικρινά δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Υπηρετώ δεκαετίες τον Επιμελητηριακό θεσμό και αυτό θέλω να εξακολουθήσω να κάνω. Με τη στήριξη των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών της χώρας που επανειλημμένως με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους τόσο στο ΕΒΕΑ όσο και στην ΚΕΕΕ, θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα για την αγορά και την οικονομία. Άλλωστε αυτή για μένα είναι πολιτική και μάλιστα υψηλή πολιτική.

«Αισθάνομαι πολύ τυχερός με την οικογένειά μου»

Κατάγεστε από την Πάτρα. Είναι ένα μέρος που πηγαίνετε συχνά;

Αν και αγαπώ πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα μου, δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν έχω τη δυνατότητα να βρίσκομαι εκεί όσο θα ήθελα. Ωστόσο, πάντα βρίσκω έστω και λίγο χρόνο για μια σύντομη επίσκεψη στον τόπο που γεννήθηκα.

Τα παιδικά χρόνια και η επαγγελματική σας πορεία κύλησαν όμορφα;

Θα έλεγα ότι έζησα απλά και ευτυχισμένα και στα παιδικά και στα εφηβικά και στα φοιτητικά μου χρόνια, όπως ζω και σήμερα. Τελείωσα το σχολείο στα Ανάβρυτα και σπούδασα στη Μ. Βρετανία. Από μικρός ασχολήθηκα με την οικογενειακή μας επιχείρηση και παράλληλα τα τελευταία χρόνια επέκτεινα τις δραστηριότητές μου στο χώρο των τροφίμων με συνεταίρους τους αδερφούς Μπίκα. Η μεγάλη μου αγάπη είναι τα Επιμελητήρια και τον περισσότερο χρόνο μου βρίσκομαι στην οδό Ακαδημίας, όπου εδρεύουν το ΕΒΕΑ και η ΚΕΕΕ.

Θα ήθελα να πούμε δύο λόγια για τη σύζυγο και τα παιδιά σας…

Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ τυχερός. Έχω τέσσερα εξαιρετικά παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες, που με κάνουν συνεχώς περήφανο. Ο μεγάλος μου γιος, ο Χριστόφορος, εργάζεται στην Αγγλία, όπου σήμερα εκεί σπουδάζει και η μικρή μου κόρη, η Έλενα, Ψυχολογία. Τα άλλα δύο παιδιά μου, ο Χρήστος και η Αλεξία, εργάζονται μαζί μου στις επιχειρήσεις μας.

Το στήριγμα της ζωής μου όμως και ο στυλοβάτης μου είναι η γυναίκα μου, Αθήνα. Μπορεί και με «ανέχεται» τόσες ώρες που εργάζομαι και της «φορτώνω» όλες τις άλλες υποχρεώσεις. Και δεν είναι και λίγες. Έχει καταφέρει να με αγαπάει για τα ελαττώματά μου και εγώ για τα προτερήματά της!

Μια μέρα της καθημερινότητάς σας…

Η κλασική ημέρα ενός επιχειρηματία και οικογενειάρχη. Νωρίς ξύπνημα. Λίγη γυμναστική και αμέσως στα γραφεία των επιχειρήσεων στο Κρυονέρι. Διεκπεραίωση των καθημερινών θεμάτων και γρήγορα στην οδό Ακαδημίας σε ΕΒΕΑ και ΚΕΕΕ. Πολλή δουλειά, αλλά με αγάπη και πάθος. Η αγορά και η οικονομία έχουν προβλήματα και προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Άλλωστε είμαστε ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για οικονομικά ζητήματα.

Κάτι πρόχειρο συνήθως για φαγητό, τις περισσότερες φορές μέσα στο Επιμελητήριο. Αργά το απόγευμα πάντα μια επίσκεψη στους αγαπημένους μου γονείς, τον Χρήστο και την Ευαγγελία. Τους χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ και θα τους χρωστάω πάντα. Και η οικογένεια. Η Αθηνά και τα παιδιά μου. Ένα καλό δείπνο, τηλεόραση -σχεδόν πάντα ειδήσεις- λίγη μουσική. Υπάρχουν βέβαια και οι κοινωνικές υποχρεώσεις. Βραδιές με φίλους και συνεργάτες.

Αγαπημένο χόμπι;

Θαλάσσιο σκι, πάνω απ’ όλα, από μικρό παιδί μέχρι σήμερα.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/8

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa