Πολιτική Συνεντεύξεις

Κωστής Χατζηδάκης στο «Π»: Έχουμε ισχυρές συμμαχίες και αποτρεπτική ισχύ

«Με τις συμμαχίες στην Ενέργεια ενισχύουμε τη γεωστρατηγική μας θέση», υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Τονίζει ότι είναι αφέλεια να διχαζόμαστε «για τα κόρνερ και τα πέναλτι», ενώ αποκωδικοποιεί τα επόμενα βήματα για τους δασικούς χάρτες και την ηλεκτροκίνηση.

Με δεδομένη την τελευταία τουρκική πρόκληση με το «Ορούτς Ρέις», μήπως η απλή επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί;

Σε σχέση με την Τουρκία έχουμε τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι του «διεθνούς χωροφύλακα», να μεσολαβήσει δηλαδή μία τρίτη χώρα (οι ΗΠΑ, για παράδειγμα) για να αποτραπούν τα χειρότερα. Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή η επιλογή σήμερα, αλλά, ακόμα και όταν ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ στο παρελθόν, βρήκαν ένα μεγάλο τμήμα των συμπολιτών μας αντίθετο. Η δεύτερη επιλογή είναι ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε γιατί έχουμε αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Ακόμα όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο, η χώρα θα κάνει βήματα πίσω στην οικονομία, τη στιγμή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τη δεκαετή κρίση. Και η τρίτη επιλογή είναι η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η οποία δεν είναι μία απλή υπόθεση, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί και από τις δυο πλευρές η ατζέντα. Η επιλογή του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν πρέπει να μας φοβίζει, καθώς οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του, καθώς γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτές τις επιλογές έχουμε, αν υπάρχει άλλη, είμαι έτοιμος να την ακούσω.

Είναι αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της χώρας ένα μέσο ισχυροποίησης απέναντι σε προκλήσεις; Είναι μια ενεργειακή συμμαχία και αμυντική;

Με τις συμμαχίες μας στην Ενέργεια ενισχύουμε τη γεωστρατηγική μας θέση και το διπλωματικό μας κεφάλαιο. Η υπογραφή με την Κύπρο και το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, η προώθηση, εντός του έτους, της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, η ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB, η στήριξη του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή προχωράμε αποφασιστικά το δικό μας πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας προσελκύουμε διεθνείς επενδυτές στους τομείς της εμπορίας και των υποδομών. Η χώρα είναι παρούσα στον ενεργειακό χάρτη και, παρά τα χρόνια της κρίσης, είναι πρότυπο σταθερότητας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Είμαστε μία ισχυρή χώρα, με ισχυρές συμμαχίες και αποτρεπτική ισχύ. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Στο ποδόσφαιρο, οδηγούμαστε προς ένα διεθνές μνημόνιο. Έγιναν, κατά την άποψή σας, οι σωστοί χειρισμοί; Και ελλοχεύει ο κίνδυνος του διχασμού;

Μία χώρα που έχει να αντιμετωπίσει εθνικές προκλήσεις, που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είναι αφέλεια να διχάζεται για τα κόρνερ και τα πέναλτι. Προφανώς ο χώρος του ποδοσφαίρου έχει προβλήματα και η κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αλλά ας βάλουμε και ως κοινωνία τις προτεραιότητές μας. Η εθνική ασφάλεια, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η υγεία, η εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Τον Φεβρουάριο αναμένεται μια ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες. Τι θα περιλαμβάνει;

Σχεδιάζουμε τρεις βασικές παρεμβάσεις για το μείζον θέμα των δασικών χαρτών και των διεκδικήσεων ακινήτων του Δημοσίου. Η πρώτη έχει να κάνει με την αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων και τη σύνδεση της αμοιβής τους με τον αριθμό αιτήσεων που θα εξετάζουν, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αυτήν τη στιγμή, για το ήμισυ της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και έχουν εξετασθεί 10.000 τα τελευταία δύο χρόνια. Με τους σημερινούς ρυθμούς θα πρέπει να περάσουν 27 χρόνια για να εξετασθούν όλες! Η δεύτερη έχει να κάνει με την πρόβλεψη να μπορεί ο πολίτης άμεσα να αξιοποιεί το ακίνητο όταν δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων. Σήμερα, ακόμα και αν δικαιωθεί, δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, καθώς θα πρέπει να αναμένει να ολοκληρωθεί η ανάρτηση του δασικού χάρτη όλης της περιοχής που εντάσσεται το ακίνητό του. Και η τρίτη παρέμβαση αφορά το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας μία τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου. Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις θα γίνουν με νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ η τρίτη θα γίνει με υπουργική απόφαση. Στόχος μας είναι με «όπλο» την κοινή λογική να προστατεύσουμε τον δασικό πλούτο, αλλά και την περιουσία των πολιτών.

Εντός του 2020, θα πρέπει να περιμένουμε κάποια κίνητρα για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση; Και αν ναι, ποια;

Το 2018 πουλήθηκαν στη χώρα μας 315 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό ξεπερνά το 10%. Έχουμε ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό σχέδιο το 2030, το 30% των νέων οχημάτων να αφορά την ηλεκτροκίνηση. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος απόκτησης και χρήσης. Ήδη με φορολογικό νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου εισαγάγαμε έκπτωση 30% για την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία σημείων φόρτισης εταιρικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παράλληλα, το ένα τρίτο των λεωφορείων που θα αγοραστούν για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτρικά. Στόχος μας είναι, χρησιμοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ και θεσπίζοντας κίνητρα, να δημιουργήσουμε μία κρίσιμη μάζα που θα ενεργοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης, ξεκινώντας από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, λιμάνια. Έχουμε ήδη συστήσει Διυπουργική Επιτροπή για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και θα παρουσιάσουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς, δημιουργώντας ένα προβλέψιμο πλαίσιο για τις απαραίτητες επενδύσεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa