Πολιτική

«Κόλαση» στη Βουλή: Πόλεμος Μητσοτάκη με τον Τσίπρα – Τι ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με αφορμή τις θέσεις του Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο, του είπε πως ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 είχε συνταχθεί με τη θέση της τότε κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία: «Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη, αλλά δεν γίνεται σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής άλλη άποψη να έχει ο υπουργός Εξωτερικών και άλλη ο υπουργός Άμυνας. Προκαλείται μείζον θέμα».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ακόμη και θέμα δεδηλωμένης, καθώς «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται με διαφορετικές θέσεις σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Απευθυνόμενος, δε, στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν μπορείτε, κ. Τσίπρα, να έχετε υπουργό Άμυνας έναν υπουργό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής».

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει ψηφίσει ποτέ τη θέση της σύνθετης ονομασίας γιατί δεν ήρθε στη Βουλή κάτι τέτοιο και επετέθη στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι αυτός έχει πρόβλημα με τη συνοχή του κόμματός του, ενώ στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

«Πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει αλλαγή της θέσεως αυτής, το 2008 είναι ανακοίνωση, δεν είναι νόμος. Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς, γιατί όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς ένα γήπεδο φώναζε “να τος, να τος ο προδότης”. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε όπως η αδερφή σου με τον Καραμανλή για το Σχέδιο Ανάν ούτε για το ΝΑΤΟ. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά».

Στη συνέχεια ζήτησε τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στην Ολομέλεια επικρατούσε αναβρασμός, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να λέει «τώρα τα οικογενειακά σας θα λύσουμε, ρε παιδιά;».

«Εμείς θέλαμε να κάνουμε συζήτηση για το Κυπριακό και να υπάρχει μεγαλύτερη ομοφωνία, ώστε ο πρέσβης της Κύπρου να μεταφέρει το κλίμα. Για τις δηλώσεις του 2008 έχω να απαντήσω. Υπάρχει μια ανάρτηση στο ΥΠΕΞ από το 2007, έχω αποφασίσει να μην την πειράξω, αν την πείραζα και την άλλαζα θα θεωρούνταν ότι έχουμε μια νέα διαφορετική πολιτική γραμμή. Έχω κάνει έκκληση στα κόμματα να μου δώσουν τις απόψεις τους για το ονοματολογικό», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Υπενθυμίζεται ότι θέμα με την ονομασία των Σκοπίων προέκυψε ξαφνικά κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε προηγούμενη επισήμανση του Βασίλη Λεβέντη, είπε ότι υπάρχει επίσημη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα είπε ότι αυτή η θέση επικυρώθηκε δύο φορές στην περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει και την κυβερνητική πλειοψηφία, εκτός από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως η μόνη απόφαση για τα Σκόπια είναι αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι εκείνη η απόφαση απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. «Εάν θέλετε, ζητήστε από τον Προκόπη Παυλόπουλο νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αλλάξετε άποψη για εκείνη τη θέση, αλλά ρωτήστε και τους βουλευτές σας από τη Μακεδονία να σας πουν την άποψή τους», είπε.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ζήτησε η παρούσα Βουλή να πάρει τις δικές τις αποφάσεις. «Δεν γίνεται να παραπέμπουμε συνέχεια σε αποφάσεις που πάρθηκαν στο παρελθόν», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Τον λόγο ζήτησε για ακόμη μια φορά η Αλέκα Παπαρήγα, για να εξηγήσει τη στάση του ΚΚΕ στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του 1992. «Για το θέμα των Σκοπίων είχαμε ένα συνολικό πακέτο διαφωνιών, ωστόσο δεχόμασταν πως δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μειονότητα. Όμως με βάση εκείνη την απόφαση πρέπει να παραδεχτούμε πως η θέση των κομμάτων μέσα στον χρόνο άλλαξε και αναδιαμορφώθηκε», είπε η κυρία Παπαρήγα.

«Είναι λοιπόν απαράδεκτο», πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα, «ο Πάνος Καμμένος να επικαλείται συνέχεια την απόφαση του 1992». Μάλιστα, η κυρία Παπαρήγα σημείωσε: «Είμαι σε θέση να σας πω πώς πάρθηκε η εκείνη η απόφαση. Και εκείνοι που συμφώνησαν στη μη χρήση του ονόματος αναγνώριζαν τη γεωγραφικότητα του όρου, αλλά υπό το βάρος των συλλαλητηρίων που γίνονταν τότε δεν μπορούσαν να το πουν δημόσια. Να σταματήσει λοιπόν το βιολί της σύσκεψης του 1992».

Κλείνοντας το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα για να συζητηθεί το θέμα των Σκοπίων, η κυβέρνηση με την ίδια υπευθυνότητα θα το χειριστεί και θα προσπαθήσει να έχει μια ευρεία σύμπτωση με όλες τις πτέρυγες της Βουλής γύρω από την επίλυση του προβλήματος.
Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa