Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Κώστας Δέρβος στο «Π»: Δεν καταργείται η ΔΑΠ, εκσυγχρονίζεται

«Η ΔΑΠ δεν καταργείται», τονίζει στη συνέντευξή του στο «Π» ο Κώστας Δέρβος, στον απόηχο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη για αλλαγή της φύσης της φοιτητικής οργάνωσης της ΝΔ.

Ο κ. Δέρβος τονίζει ότι η ΔΑΠ δεν θα αφήσει τις «λοιπές δημοκρατικές» δυνάμεις να δρουν ανεξέλεγκτες στα πανεπιστήμια και τονίζει ότι «η ΔΑΠ οφείλει να είναι παρούσα κάθε χρόνο στις εκλογές και να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα του φοιτητικού κινήματος». Τέλος, ως προς την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ υπογραμμίζει ότι «ο ανταγωνισμός είναι η μόνη συνθήκη βελτίωσης των ιδρυμάτων».

Η κυβέρνηση εγκαλεί τη ΝΔ ότι στη ΔΕΘ περιέγραψε ένα «μνημόνιο μετά το μνημόνιο»: Ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, δηλαδή, που πηγαίνει πέρα από το 2018, με αντάλλαγμα τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα. Το σχόλιό σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προέκρινε κάτι διαφορετικό στην ομιλία του από αυτό για το οποίο κάνει λόγο από την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας: Ότι δηλαδή η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες διαρθρωτικές τομές, τόσο για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της όσο και για να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της.

Θεωρώ πολύ πιο τίμια την οδό των μεταρρυθμίσεων, η οποία θα έχει και ένα μακροπρόθεσμο όφελος για την κοινωνία, από την εμμονή της παρούσας κυβέρνησης να τα βρει «στα νούμερα» χωρίς να αλλάξει τίποτα και τον δημοσιονομικό κόφτη που αργά ή γρήγορα θα ενεργοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αστείο να μιλάνε για επόμενο μνημόνιο αυτοί που έφεραν το τέταρτο μνημόνιο, καθώς μας έχουν δεσμεύσει σε υψηλά πλεονάσματα για το ορατό μέλλον, και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση από το 2019 και μετά.

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής του τους νέους ανθρώπους. Εκτιμάτε πως όσα είπε είναι αρκετά για να αντιστρέψουν τη λογική «όλοι ίδιοι είναι», που πολλοί νέοι υιοθετούν απέναντι στους πολιτικούς;

Η αλήθεια είναι πως μεταξύ πολλών ψηφοφόρων υπάρχει ένα αίσθημα κούρασης και ίσως και μια αγανάκτηση, ιδιαίτερα μετά τα δύο μνημόνια του κ. Τσίπρα. Το γεγονός όμως παραμένει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Από τον υπεύθυνο τρόπο που αντιπολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία, από τη δραστηριότητα και τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ, σε αντιδιαστολή με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ομιλία του προέδρου στη ΔΕΘ, όπου δεν υποσχέθηκε παροχές αλλά ουσιαστικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τις ποιοτικές διαφορές μας.

Τόσοι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα και άλλοι τόσοι το σκέφτονται. Αλήθεια, είναι ικανή συνθήκη το σχέδιο που περιέγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ για να σταματήσει τη διαρροή καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού;

Αυτό το ζήτημα είναι και για εμάς βασική συνισταμένη της πολιτικής μας και ένας από τους βασικούς λόγους που «τρέχουμε» την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ, «Αύριο». Στόχος μας δεν πρέπει όμως να είναι μόνο η ανάσχεση του κύματος φυγής αλλά και, μακροπρόθεσμα, η επιστροφή των φίλων μας που έφυγαν. Προφανώς η ολική ανοικοδόμηση της χώρας είναι τιτάνιο έργο, που δεν εξαντλείται σε μια τετραετία.

Πιστεύω, όμως, ότι το σχέδιο της ΝΔ περιέχει τις σωστές βάσεις για να αρχίσει σύντομα να διαφαίνεται προοπτική σοβαρής καριέρας, κατά τα πρότυπα των ξένων αγορών, και όχι απλά επιβίωσης, και στην Ελλάδα.

Είστε σύμφωνος με τη μη συμμετοχή της ΔΑΠ σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο δεν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για ενιαίο φοιτητικό σύλλογο, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης;

Οι εξαγγελίες του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαιώνουν τα πάγια αιτήματά μας και οδηγούν την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη νέα εποχή. Ειδικά, η εξαγγελία για Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών και Σπουδαστών αποτελεί πρότασή μας από το 2011. Είναι, λοιπόν, προφανές πως θα πρωτοστατήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εντούτοις, μέχρι να αποχωρήσει η παρούσα βλαπτική για τη χώρα κυβέρνηση και να ψηφιστεί νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων, όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις να δρουν ανεξέλεγκτες εντός των ιδρυμάτων και να παίζουν με τις τύχες πτυχίων, εξεταστικών και πολλές φορές ακόμα και με τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών.

Με λίγα λόγια, η ΔΑΠ οφείλει να είναι παρούσα κάθε χρόνο στις εκλογές και να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στην επόμενη ημέρα του φοιτητικού κινήματος, τότε που οι εκλογικές της νίκες θα έχουν αντίκρισμα ξανά, μέσα από ένα αναγνωρισμένο όργανο.

Υπάρχει πάντως κριτική, από αρκετά πρώην μέλη της ΔΑΠ, αναφορικά με την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Εγκαλούν τη ΝΔ ότι στερεί το κόμμα από έναν κρίσιμο οργανωτικό βραχίονα, μεταξύ άλλων.

Κανείς δεν μίλησε για κατάργηση. Ο πρόεδρος ήταν σαφής. Κάθε τέτοια ερμηνεία, ειδικά από έμπειρα στελέχη, θα έλεγα πως είναι επιεικώς άδικη, για να μην πω εκ του πονηρού διατυπωμένη. Η ΔΑΠ δεν καταργείται.

Αντιθέτως, «καταργούνται» όσοι την εκμεταλλεύτηκαν για να κερδίσουν προσωπικά «οφέλη». «Καταργούνται» όσοι, αν και έχουν περάσει ακόμα τα 30 έτη, επιβιώνουν ως αιώνιοι ΔΑΠίτες. Το κόμμα θέλει το πιο ζωντανό του κομμάτι να εκσυγχρονιστεί, όπως συνέβη και με την ΟΝΝΕΔ. Και τότε, λίγο πριν από την επανίδρυση, κάποιοι μιλούσαν για «κλείσιμο» της Νεολαίας, μετατροπή της σε γραμματεία και πολλά ακόμα. Η ίδια η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά.

Η ΟΝΝΕΔ αριθμεί πλέον πάνω από 43.000 μέλη, το 1/3 εκ των οποίων νέα, απέκτησε, μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες, νέα όργανα, κεντρικά αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με όλο το φάσμα της κοινωνίας των νέων. Σε λίγες εβδομάδες, μάλιστα, θα διατυπώσουμε, για πρώτη φορά, μία πλήρη πρόταση για τους νέους της χώρας, προϊόν αυτών των συναντήσεων.

Έτσι θα γίνει και με τη ΔΑΠ. Σε λίγους μήνες πολλοί «κινδυνολόγοι» θα εκτεθούν εκ νέου.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέσω μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης. Πολλοί εγκαλούν, όμως, τη ΝΔ ότι μιλά για ιδιωτικά πανεπιστήμια, επειδή θα υποσκελίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οδηγούμαστε εκεί;

Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τόσο από τα οργανωμένα συμφέροντα εντός και εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ όσο και από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μάλιστα, έχουμε δει ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πόσο αγαστή συνεργασία και αξιοζήλευτο συντονισμό είχαν αυτές οι δύο ομάδες όταν παλεύαμε, ήδη από το 2006, για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Τα επιχειρήματα από τότε δεν έχουν αλλάξει, πράγμα που αποδεικνύει ότι είναι ορθά αλλά και επίκαιρα: Ο ανταγωνισμός είναι η μόνη συνθήκη βελτίωσης των ιδρυμάτων, όπως άλλωστε δείχνει και η διεθνής πρακτική, και η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, μια διεθνή αγορά ανώτατης εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, κατά το υπόδειγμα, λ.χ. της Κύπρου. Η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος μόνο οφέλη θα δώσει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23/9

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa