Πολιτική Συνεντεύξεις

Κώστας Ζαχαριάδης στο «Π»: Δυστυχώς έχουμε έναν πρωθυπουργό που… κρύβεται

«Έχουμε μια κυβέρνηση που κρύβεται στην Υγεία, κρύβεται στα ΜΜΕ, κρύβεται στα εθνικά θέματα, παραπληροφορεί, πανηγυρίζει ανύπαρκτες επιτυχίες, στοχοποιεί όσους της κάνουν κριτική», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο «Π». Ταυτόχρονα τονίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προπαγανδίζοντας μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, και με τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Ζαχαριάδης καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ και να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακές πιρουέτες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι ένα ΠΑΣΟΚ σε νέα συσκευασία, αλλά η νέα εκδοχή του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», ισχυρίζεται ο κ. Ζαχαριάδης και επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική μετάβαση, δύσκολη και επίπονη, ώστε να καταλήξει σε προγραμματική ωρίμανση.

Είστε νέος βουλευτής και νέος στην ηλικία. Τι, κατά τι γνώμη σας, πρέπει να κρατήσει από το παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ και τι να πάρει από το νέο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες γενιές;

Πρέπει να κρατήσει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, την προσήλωση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πάμε, λοιπόν, 231 χρόνια πριν. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα (κοινωνική αλληλεγγύη). Το σύνθημα της γαλλικής Επανάστασης, που διαμόρφωνε και διαμορφώνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης, βασισμένοι στις αξίες, τις ιδέες μας και το όραμά μας για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ευκαιρίες για όλους και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο ταχείας μετάβασης σε έναν ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο, σε έναν κόσμο πολλών και πολύπλοκων κρίσεων. Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του COVID-19 επιταχύνει τις εξελίξεις και κλονίζει πολιτικές παραδοχές πολλών δεκαετιών. Η αριστερά και ο προοδευτικός χώρος οφείλουν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό προγραμματικό σχέδιο, να τολμήσουν ριζοσπαστικές λύσεις, να κερδίσουν για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επείγουσα, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αλλά αντιθέτως τα μεγιστοποιεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανταποκρίνεται σε αυτό το νέο αφήγημα; Tι πρέπει να γίνει παραπάνω;

Κατά τη γνώμη μου, ναι, ανταποκρίνεται. Έχει πάρει τα μηνύματα του λαού, και γιατί έχασε τις εκλογές το 2019 και γιατί πήρε το 32%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δημιουργική μετάβαση, δύσκολη και επίπονη.

Χρειάζεται δουλειά, σοβαρότητα, επιχειρηματολογία, προτάσεις, αυτό δημιουργεί προγραμματική ωρίμανση σήμερα και ωρίμανση διακυβέρνησης αύριο.

Πολλοί σάς καταγγέλλουν ότι είστε το νέο ΠΑΣΟΚ, σε νέα συσκευασία. Τι απαντάτε;

Αν με αυτό εννοούν την εκπροσώπηση της μεγάλης προοδευτικής και πατριωτικής παράταξης, καλώς μας καταγγέλλουν. Αν αναφέρονται σε ένα ευρύ προοδευτικό κόμμα που θα θεμελιώσει κατακτήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αν αναφέρονται σε ένα κόμμα με διευρυμένη παρέμβαση στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, σε όλες τις διαδικασίες άσκησης πολιτικής, ναι, θέλουμε να γίνουμε. Μια νέα εκδοχή του προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που θα ενώνει τον προοδευτικό κόσμο και θα ηγεμονεύει πολιτικά, που θα εκφράσει πολιτικά τους αδύνατους, τους μικρομεσαίους, τους δημιουργικούς ανθρώπους.

Αν αναφέρονται σε φαινόμενα παθογένειας, διαφθοράς, πολιτικού εκφυλισμού που οδήγησε σε σύμπλευση με τη Δεξιά, είναι προφανές ότι δεν μας αφορά, αυτό αφορά τη ΝΔ και τις επιλογές της.

Και τώρα, επιγραμματικά, αν ήσασταν κυβέρνηση; Τι θα κάνατε για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης (υγειονομική, οικονομική, Ελληνοτουρκικά);

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και το σημερινό αρνητικό ρεκόρ δεν ήταν νομοτέλεια και δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες στις αποφάσεις της, η εγκληματική αδιαφορία της για την ασφάλεια στο άνοιγμα του τουρισμού, οι τριτοκοσμικές εικόνες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις σχολικές τάξεις και η υποβάθμιση των προτάσεων της επιστημονικής επιτροπής με αμιγώς πολιτικά κριτήρια δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη στοχοποίηση των πολιτών. Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί ότι με, αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, το δεύτερο κύμα βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη παρά τις θυσίες των πολιτών με το δίμηνο lockdown. Τόσους μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, δωρεάν μαζικά τεστ στους πολίτες και προπαγανδίζει απλά μία πλασματική αύξηση των ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Ο κ. Πέτσας έφθασε στο σημείο να δηλώνει πριν από λίγες μέρες πως «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Οι ευθύνες της δεν κρύβονται.

Κρύβεται στην Υγεία, κρύβεται στα ΜΜΕ, κρύβεται στα εθνικά θέματα. Παραπληροφορεί, πανηγυρίζει, ανύπαρκτες επιτυχίες, στοχοποιεί όσους της κάνουν κριτική. Αντί η κυβέρνηση να ασκήσει εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα –αρχικά νοτίως και ανατολικά της Κρήτης–, που de facto αμφισβητούνται από τις έρευνες του τουρκικού πλοίου, και να θέσει τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο, κάνει επικοινωνιακές πιρουέτες. Ο κ Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με κινήσεις εντυπωσιασμού και πληρωμένες καταχωρήσεις στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης, αλλά με εθνική στρατηγική, που δυστυχώς δεν διαθέτει.

Τέλος, στην οικονομία από το κακό στο χειρότερο, αύξηση της ανεργίας, φτωχοποίηση, ανύπαρκτη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που κρατά όρθια την κοινωνία.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa