Πολιτική Συνεντεύξεις

Κώστας Κατσαφάδος στο «Π»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαλλάχθηκε από το μικρόβιο της διαφθοράς»

«Ηδιαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν ιδεολογικά αλλά πολιτικά και αξιακά χαρακτηριστικά», λέει στο «Π» ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie, ενώ, παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές του 2021, παρά τις αντιξοότητες λόγω του κορονοϊού.

Στον Γιώργο Ευγενίδη

Όλο και περισσότερες είναι οι αποκαλύψεις για την υπόθεση της Folli Follie και τον ρόλο που είχαν πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, στο κάδρο μπαίνει ακόμα και ο κ. Τσίπρας ως προς το πολιτικό κομμάτι. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν πολιτικές αλλά ίσως και ποινικές ευθύνες;

Τις ποινικές ευθύνες θα τις αναδείξει η Δικαιοσύνη. Εγώ πιστεύω στη Δικαιοσύνη, που λειτουργεί αυτόνομα και πάντα φέρνει στο φως τις υποθέσεις που έχουν οσμή σκανδάλου, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ένα κλίμα εμπιστοσύνης από την κοινωνία, η οποία γνωρίζει ότι η Δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της. Πολιτικά, υπάρχει ένα ζήτημα και αναδεικνύεται αυτό που πίστευα πάντα, ότι η διαφθορά και η διαπλοκή δεν έχουν ιδεολογικά, αλλά πολιτικά και αξιακά χαρακτηριστικά. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο που βρέθηκε στην εξουσία, δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το μικρόβιο της διαφθοράς και της διαπλοκής, και αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς που είχε ως κυβέρνηση. Σας κατηγορεί, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιείτε την υπόθεση ως αντιπερισπασμό, επειδή δυσκολεύεστε με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εμείς δεν μπαίνουμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Καταλαβαίνουμε τον ρόλο και την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους πολίτες, σε αυτή την πανδημία που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, να θωρακίσουμε την κοινότητα υγειονομικά. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν φταίμε εμείς που ο κ. Τσίπρας βρίσκει χρυσές ευκαιρίες για να κάνει real estate, ούτε για τους βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούσαν και με τροπολογίες, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο Κώστας Κατσαφάδος Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ g_evgenidis@yahoo.gr στον Γιώργο Ευγενίδη για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, να ευνοήσουν ημετέρους, οι οποίοι κιόλας είχαν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Καλά θα κάνουν να αναλογιστούν τα εγκληματικά λάθη που έκαναν την περίοδο της διακυβέρνησης τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να αλλάξουν τακτική.

Στα του κορονοϊού, σας ανησυχεί η προοπτική του δεύτερου κύματος την περίοδο των εορτών; Και πώς απαντάτε στην κριτική ότι πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών;

Δεν συμβαίνει αυτό. Οι επιστήμονες κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά εδώ και μήνες. Θωράκισαν τη χώρα και μας κράτησαν ασφαλείς κατά το πρώτο κύμα. Ακόμα και σήμερα, μας έχουν οδηγήσει να είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες της Ευρώπης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κυβέρνηση συνεργάζεται απόλυτα με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, γιατί αυτή είναι και η υποχρέωσή μας. Από εκεί και πέρα, πάντα με ανησυχεί τυχόν αναζωπύρωση, μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό της κοινότητας, ώστε να αντικρίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Θα καταφέρετε να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν μαζικά;

Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Οι πολίτες ήδη, σε μεγάλο βαθμό, έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν. Το παράδειγμα δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όλοι μας. Κι εγώ, όταν έρθει η σειρά μου, με πολλή χαρά θα πάω να εμβολιαστώ, ώστε να νιώσω ότι δεν θα έχω το βάρος, αν κολλήσω, να το μεταδώσω σε κάποιον συγγενή ή συμπολίτη μου. Από εκεί και πέρα, όσοι έχουν θέση ευθύνης και έχουν δημοσιότητα οφείλουν να το πράξουν για να δώσουν το παράδειγμα στην κοινωνία. Το 2021 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά και για την οικονομία, σε μια προσπάθεια να δούμε φως στην άκρη του τούνελ υγειονομικά.

Είναι η κυβέρνηση έτοιμη να στηρίξει την παραγωγική οικονομία, για να μη σας μείνουν στα χέρια επιχειρήσεις και εργαζόμενοι;

Το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την Ελλάδα, γιατί με τον εμβολιασμό θα βάλουμε τέλος στον εφιάλτη του κορονοϊού, διότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας και να σχεδιάσουμε με αισιοδοξία τις επόμενες κινήσεις μας. Βεβαίως, μας προβληματίζει η οικονομική κατάσταση, λόγω της βαθιάς ύφεσης, αλλά η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε πει ότι η Ευρώπη θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη και στο υγειονομικό μέτωπο και στην οικονομία. Έχουμε δώσει ήδη 24 δισ. ευρώ σε αυτή την προσπάθεια, στον προϋπολογισμό που περάσαμε έχουμε προβλέψει 7,5 δισ. ευρώ για δράσεις που θα συνεχιστούν και το 2021 και επίσης έχουμε κουμπαρά 3 δισ. ευρώ για οιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Θεωρώ, όμως, ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη συγκεκριμένη στόχευση της κυβέρνησης να στηριχθεί το επιχειρείν και να γίνει η χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, να δημιουργήσουμε σταθερές και καλές δουλειές, το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά και γενναίες αποφάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει δείξει ότι είναι πολιτικός της τόλμης και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa