Πολιτική Συνεντεύξεις

Κώστας Κατσαφάδος στο «Π»: Ο Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή

Συναντήσαμε τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδο στο υπουργικό του γραφείο και, με φόντο το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη όπου, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε για το νέο lockdown, την πορεία της πανδημίας και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση. Επίσης, μας μίλησε και για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο, μας αποκάλυψε την αγαπημένη του γωνιά στον Πειραιά και μας εξήγησε γιατί αγαπά τον Θουκυδίδη.

Κύριε Κατσαφάδο, ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, σας κατηγόρησε στη Βουλή για συμμετοχή σας σε επεισόδια κατά πρώην πρύτανη. Τι απαντάτε;

Όπως ξέρετε, απάντησα στη Βουλή για να μην υπάρχει καμία σκιά. Διότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάθει να βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα και να την πετούν. Αυτά δεν περνάνε πλέον. Λέω για άλλη μια φορά και ελπίζω να μη συνεχίσουν τα ψέματα. Δεν ήμουν καν εκείνη την ημέρα στο Πανεπιστήμιο. Τους διέψευσε και ο σημερινός πρύτανης, που ήταν τότε παρών, ως καθηγητής. Υπάρχει αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους τότε φοιτητές της ΔΑΠ. Λυπάμαι για τον κ. Τσίπρα, που τον παγίδεψαν με fake news οι λογογράφοι του, γιατί δεν είχε το θάρρος να ζητήσει μία συγγνώμη για το λάθος που έκανε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χρεώνει στην κυβέρνηση τραγικά λάθη και σημαντικές παραλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας πως λειτουργεί στα τυφλά και χωρίς να έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλάβει γιατί ο ελληνικός λαός τον τιμώρησε με την ψήφο του όχι σε μία, αλλά σε τρεις απανωτές αναμετρήσεις. Για αυτό συνεχίζει να πορεύεται με την ίδια λαϊκίστικη ρητορεία, με την οποία θα έσκιζε τα μνημόνια, θα διέγραφε τα χρέη και ό,τι άλλο υποσχόταν χωρίς να υλοποιήσει τίποτε. Νομίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα ξεγελάσει εκ νέου τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Τώρα πιστεύει ότι με τη σπέκουλα στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας θα αποκομίσει κομματικά κέρδη. Ότι θα κουκουλώσει με επιθέσεις τα προβλήματα που έχει ο κ. Τσίπρας μέσα στο κόμμα του. Η επιλογή του είναι λάθος και καλούμε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις τάσεις του κόμματός του να καταλάβουν έστω και τώρα ότι δεν είναι όλα τα θέματα για μικροπολιτική. Να σεβαστούν την αγωνία των πολιτών. Από εκεί και πέρα, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Ότι όλο αυτό ήταν πρωτόγνωρο, όχι για την Ελλάδα, για τον κόσμο ολόκληρο. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε καταστάσεις δύσκολες σε όλα τα επίπεδα. Τόσο από πλευράς υγειονομικής, όσο και οικονομικής και κοινωνικής. Δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Αλλά σίγουρα ανταποκριθήκαμε πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα, από χώρες που θεωρητικά ήταν πολύ πιο έτοιμες από εμάς και δεν είχαν περάσει και δέκα χρόνια μνημόνια. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει όρθια την κοινωνία, την οικονομία και το υγειονομικό σύστημα. Φαίνεται πως αυτό σε κάποιους δεν αρέσει. Αλλά εμείς επιλέγουμε να είμαστε με την κοινωνία.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο που –θα συμφωνήσετε μαζί μου– έχει πληγεί σοβαρότατα από την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προνοεί μόνο για τους λίγους και ισχυρούς και δεν μεριμνά για τους λίγους και αδυνάτους οικονομικά. Ποια είναι η δική σας αίσθηση πάνω σε αυτό το θέμα;

Εντάξει, χρόνια τώρα το ίδιο παραμύθι. Η «κακιά Δεξιά», που στηρίζει τους πλούσιους και λοιπά. Το παραμύθι όμως δεν έχει δράκο, κα Καραβοκύρη. Η ΝΔ είναι ένα πατριωτικό κόμμα, ένα λαϊκό κόμμα, που από το ’74 και έπειτα εκφράζει σταθερά εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πείσει ότι τα 2.500.000 Έλληνες που ψήφισαν τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές είναι άνθρωποι του «κεφαλαίου»! Ας σοβαρευτούν, έτσι θα συνεχίσουν να κάνουν αντιπολίτευση; Η κυβέρνηση έναν χρόνο τώρα στηρίζει τους πολλούς, στηρίζει τη μεσαία τάξη. Πάνω από 25 δισ. δόθηκαν αυτήν την περίοδο για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Αυτό έκανε, αυτό κάνει με συγκεκριμένα μέτρα, (αναστολής, απαλλαγή ενοικίου, μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ρυθμίσεις οφειλών, απαγόρευση απολύσεων, μείωση ΦΠΑ, στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανέργων κ.ά.). Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του επιτυχημένου μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Θα μου πείτε, φτάνουν; Θα σας έλεγα ότι δεν θα σταματήσουμε να τους στηρίζουμε για όσο διάστημα χρειάζεται. Κυρίως τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τους άλλους, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου καθολικού lockdown. Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο του αυτοπεριορισμού, που βιώνουμε όλοι μας εδώ και πολύ καιρό;

Μου έχει λείψει ό,τι έχει λείψει από όλους μας. Δηλαδή, ο τρόπος ζωής που είχαμε πριν από την πανδημία. Οι μικρές και οι μεγάλες στιγμές, που ενδεχομένως τότε δεν τις εκτιμούσαμε όσο έπρεπε και τώρα καταλάβαμε την αξία της καθημερινότητας. Όπως, για παράδειγμα, η ελευθερία του να περπατάς και να κινείσαι χωρίς μάσκα. Το να ζεις χωρίς τον φόβο ότι θα νοσήσουν οι δικοί σου άνθρωποι. Με απλά λόγια, η καθημερινότητα με το ό,τι αυτή περιέχει.

Είχατε κάποιο κρούσμα στην οικογένειά σας; Νόσησε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο από κορονοϊό;

Ευτυχώς όχι.

Ας αφήσουμε για λίγο την πανδημία κι ας περάσουμε στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής;

Προτεραιότητα, δική μου και του Γιάννη Πλακιωτάκη, είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους της ναυτοσύνης και τους νησιώτες μας. Ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, περάσαμε πριν από λίγες ημέρες έναν νόμο για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο. Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που αλλάζει τα δεδομένα στην αντίληψη για τη νησιωτικότητα και την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα σε σχέση τόσο με την ανάπτυξη υποδομών, όσο και με τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Εξηγήστε μας ποια είναι αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα που νομοθετήσατε.

Τα εν λόγω χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν τις ονομασίες Πρόγραμμα «Νέαρχος», «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας». Και πιο συγκεκριμένα:

·     Το Πρόγραμμα «Νέαρχος», που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα στους τομείς: λιμενικές υποδομές, υποδομές και δίκτυα διαχείρισης-μεταφοράς και διανομής ύδατος, διαχείρισης ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών.

·     Το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας», με πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, θα καλύψει τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη του λειτουργικού κόστους για τη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.

·     Το «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας», μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ), έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, με έμφαση στους τομείς ναυτιλιακής τεχνολογίας, ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού, ανάπτυξης εφαρμογών και για τη χρήση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών στους τομείς αυτούς.

Έχετε υπολογίσει πόσο κόσμο αφορούν αυτά τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα;

Μάλιστα. Με τις δράσεις μας προχωράμε στην έμπρακτη αναγνώριση της εθνικής σημασίας των νησιωτικής Ελλάδας και βοηθάμε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του 15% του πληθυσμού της χώρας, που κατοικεί στα νησιά μας.

Είναι κοινό μυστικό ότι στα πολιτικά «πηγαδάκια» και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των πολιτικών προσώπων υποβόσκει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, για το αν και πότε θα στηθούν κάλπες. Πόσο πιθανό βλέπετε το γεγονός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;

Όπως ξέρετε, το θέμα των εκλογών αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού. Δική μας δουλειά είναι να υλοποιούμε τις πολιτικές εκείνες που βοηθούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο.

Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να εμπλακείτε ενεργά με την πολιτική; Δηλαδή, πότε συνειδητοποιήσατε πως έχετε το κολλήσει το «μικρόβιο»;

Θα σας έλεγα πως το «μικρόβιο» το είχα κολλήσει από μικρός. Βέβαια, ήταν άλλες εποχές τότε. Η πολιτική ήταν πιο έντονη, ιδιαίτερα μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ το 1981. Οι ιδεολογικές μάχες ήταν πιο έντονες τότε. Φοιτητής ήμουν στη ΔΑΠ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη συνέχεια ασχολήθηκα με την Αυτοδιοίκηση, όπου για εμένα υπήρξε μεγάλο σχολείο, και έπειτα ήμουν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Όσο και αν ακούγεται ρομαντικό, για μένα η πολιτική είναι προσφορά στον άνθρωπο. Για εμένα, πολιτική είναι πράξεις που έχουν αποτέλεσμα.

Και στην κεντρική πολιτική σκηνή βρίσκεστε σχεδόν δέκα χρόνια. Μάλιστα, μπήκατε στη Βουλή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, το 2012. Κοιτάζοντας πίσω, ποια θα λέγατε πως ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Χωρίς καμία αμφιβολία, θα σας έλεγα πως ήταν τα χρόνια του μνημονίου. Τα πιο δύσκολα χρόνια ήταν τότε.

Από όσο γνωρίζω, εκτός από την πολιτική έχετε αδυναμία και στην ιστορία. Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη σας για τη μελέτη της ιστορίας; Ποια ιστορική ρήση έχετε πάντοτε στον νου σας και ποιον ιστορικό;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η ιστορία της και ο πολιτισμός της έχουν ξεπεράσει σύνορα, χώρες, ιδεολογίες και εποχές. Είναι γοητευτικό να ζεις κομμάτια της, διαβάζοντας τον ρόλο που έχουν παίξει άνθρωποι και το πώς διαμόρφωσαν την πορεία του λαού μας. Για μένα, διαχρονικό μάθημα δημοκρατίας είναι ο «Περικλέους Επιτάφιος», του Θουκυδίδη.

Είστε αυτό που λέμε γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης. Έχετε γεννηθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και έχετε μεγαλώσει κοντά σε αυτό. Τι αναμνήσεις έχετε φυλαγμένες από τα παιδικά σας χρόνια στον Πειραιά και πόσο έχει αλλάξει το τοπίο σήμερα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Σε έναν Πειραιά με γειτονιές, χωματόδρομους, αλάνες. Έναν Πειραιά, με μυρωδιές και μουσικές. Η Ελλάδα ολόκληρη έχει αλλάξει, κα Καραβοκύρη. Αλλά, όπως τραγουδούσε και η αξέχαστη Μελίνα, δεν βρίσκω άλλο λιμάνι, όπως τον Πειραιά.

Ποια είναι η αγαπημένη σας «γωνιά» στον Πειραιά;

Το μπαλκόνι του σπιτιού μου. Όταν ατενίζω το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και ακούω από μέσα τη φωνή της κόρης μου και της γυναίκας μου… Αυτή είναι η αγαπημένη μου γωνιά.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa