Slider Συνεντεύξεις

Κώστας Σκρέκας στο «Π»: Πλυντήριο ξεπλύματος αμαρτιών οι δημόσιες υπηρεσίες

«Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τον ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων ως πλυντήρια για το ξέπλυμα των αμαρτιών ημετέρων επιχειρηματιών» αναφέρει ο τομεάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας στο «Π».

Πώς βλέπετε το μέλλον της επιχείρησης ηλεκτρισμού και ποιο θα ήταν το πρώτο μέτρο που θα παίρνατε ως μελλοντική κυβέρνηση, χωρίς να βλαφθούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και παράλληλα να πληρώσουν οι κακοπληρωτές;

Η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τομέα ηλεκτρισμού και γενικότερα για την εθνική οικονομία. Οι ζημίες της διευρύνονται συνεχώς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παραμένουν καθηλωμένες σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι χρηματοοικονομικοί δείκτες δείχνουν την εικόνα μιας επιχείρησης-ζόμπι. Οι κρατικίστικες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν διασφάλισαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά απεναντίας οδήγησαν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας σε πλήρες αδιέξοδο, φορτώνοντάς τη με επιπλέον βάρη άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε ακόμα και ο ίδιος ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συνεκτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ, που θα εξασφαλίσει παράλληλα την ομαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση όλων των ευάλωτων καταναλωτών που παρά την οικονομική στενότητα πληρώνουν με συνέπεια τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ταυτόχρονα, θα ακολουθήσει μια αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στους κακοπληρωτές που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις ρυθμίσεις για τα φτωχά νοικοκυριά και τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Ορισμένα μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα της ΔΕΗ και να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι:

  • Η επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της νησιωτικής χώρας (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να εξοικονομηθούν έως και 400 εκατ ευρώ ετησίως που πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Με την ηλεκτρική διασύνδεση εξασφαλίζουμε παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της νησιωτικής χώρας, καθώς και τις επενδύσεις με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
  • Η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την εγκατάσταση του έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα, ώστε να καταστεί εφικτός ο περιορισμός του φαινομένου της ρευματοκλοπής που στερεί πολύτιμα έσοδα και από τη ΔΕΗ. Δυστυχώς, ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει και δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής.
  • Μέσω του θεσμικού πλαισίου για τις ενεργειακές κοινότητες και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, να ληφθούν μέτρα με πρωτοβουλία της ΔΕΗ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την παροχή φθηνού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ακόμα ανολοκλήρωτο.

Τι απαντούν οι αποδέκτες των ερωτημάτων που έχετε θέσει για το ζήτημα της ΔΕΠΑ και ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης;

Στην περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, η Νέα Δημοκρατία μιλά για σκάνδαλο που αποκαλύπτει πανηγυρικά το υποκριτικό ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Όπως αποκάλυψε ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, η κυβέρνηση επιχείρησε με παράνομο τρόπο να ανταλλάξει χρέος της εταιρείας ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ. Όχι μόνο υπερτίμησαν έως και 10 φορές τα ακίνητα της ELFE, αλλά έφτασαν στο σημείο να εξετάσουν ακόμη και την ανταλλαγή δεσμευμένων ακινήτων.

Το σίγουρο είναι ότι όσοι ευθύνονται γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν θα γλιτώσουν από τις συνέπειες του νόμου. Το σκάνδαλο αυτό απειλεί ευθέως και την οικονομική υγεία της ΔΕΠΑ, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης και την αναδιάρθρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Επιπλέον, αποδεικνύει ότι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιλαμβάνονται τον ρόλο των δημοσίων επιχειρήσεων ως «πλυντήρια» για το ξέπλυμα των αμαρτιών ημετέρων επιχειρηματιών εις βάρος προφανώς του δημοσίου συμφέροντος που υποτίθεται ότι θέλουν να υπηρετήσουν.

Σας βρίσκει σύμφωνο η πώληση των ΕΛΠΕ;

Ο ρόλος των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία είναι νευραλγικός και αναμφίβολα άπτεται και των θεμάτων που αφορούν την εθνική ενεργειακή ασφάλεια. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα χρησιμοποίησε την επιχείρηση ως ένα ακόμη εργαλείο κομματικών προσλήψεων με αδιαφανή κριτήρια, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Σε πείσμα της ιδεολοψίας της κυβέρνησης για τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων , η περίπτωση των ΕΛΠΕ με την ισχυρή παρουσία των ιδιωτών μετόχων απέδειξε περίτρανα ότι η επί ίσοις όροις συνεργασία και σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την εταιρεία, τους εργαζομένους και την εθνική οικονομία. Οι εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και οι μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της δεν θα ήταν δυνατές αν ήταν μία ακόμα κρατική επιχείρηση στο έλεος κομματικών στρατών.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, η παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο ενός σοβαρού μακροπρόθεσμου στρατηγικού επενδυτή μόνο κέρδη θα αποφέρει. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς και να εγγυώνται την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του μεριδίου του Δημοσίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Όπως αποδεικνύει η εμπειρία και στη χώρα μας, η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε κάθε αγορά, εν προκειμένω στον ενεργειακό τομέα, βοηθά στην αύξηση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ευημερίας στο σύνολο της κοινωνίας.

Ποια μέτρα θα παίρνατε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Συμφωνείτε με κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Το λαθρεμπόριο αποτελεί μια ανοικτή πληγή στην εγχώρια αγορά καυσίμων. Ευνοεί τα παράνομα κυκλώματα και ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των καταναλωτών. Η κυβέρνηση φρόντισε να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό, παρά «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» που έλεγε πριν από το 2015. Απ ό,τι φαίνεται, ο κ. Τσίπρας επέλεξε αντί να συγκρουστεί να παραδοθεί άνευ όρων στα μαφιόζικα συμφέροντα που λυμαίνονται την αγορά.

Στο ζήτημα του λαθρεμπορίου υπάρχουν αναμφίβολα διαχρονικές ευθύνες. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτεί την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, καθώς και την πλήρη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς. Πρόκειται για μια «Λερναία Ύδρα»: Αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συμφέροντα με συντονισμένο και συλλογικό τρόπο, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Δεν χρειάζεται βεβαίως να ανακαλύψουμε τον τροχό. Αρκεί να υιοθετήσουμε τις προτάσεις των οργανωμένων φορέων της αγοράς για πλήρη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων στη χώρα μας.

Τι θα κάνετε με τις Σκουριές και που βρισκόμαστε σήμερα;

Η υπόθεση της επένδυσης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θέλει τις ξένες επενδύσεις. Η τύχη της μεγαλύτερης άμεσης ξένης επένδυσης στην Ελλάδα εξαρτάται από τα «καπρίτσια» μιας κυβέρνησης Οι καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις μπορεί να ικανοποιήσουν τους ιδεοληπτικούς της κυβέρνησης, μπορεί όμως να στοιχίσουν στη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την ολοκλήρωση της εμβληματικής επένδυσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με όρους αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας τις χιλιάδες θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην περιοχή. Σε συνεργασία με την εταιρεία, είμαστε σε θέση να δώσουμε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό όπου επικρατούν κανόνες, χωρίς αυθαίρετες και αντιαναπτυξιακές επιλογές.

«Η γλώσσα των απειλών δεν θα γίνει ανεκτή»

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, χρειάζονται αποφασιστικότητα, συνεκτικό σχέδιο και μια έξυπνη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα θωρακίσει τα εθνικά ενεργειακά συμφέροντα. Η Κύπρος δείχνει μέχρι σήμερα να ακολουθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση, ορθώνοντας φραγμούς απέναντι στους λεονταρισμούς του Ερντογάν. Η Αθήνα πρέπει με κάθε μέσο να είναι δίπλα στη Λευκωσία – μόνο η ένωση των δυνάμεων του Ελληνισμού θα διασφαλίσει την ισχύ μας απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές. Οι γεωτρήσεις πρέπει να προχωρήσουν απρόσκοπτα ώστε και η Κύπρος να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της αλλά και η Τουρκία να καταλάβει ότι η γλώσσα των απειλών δεν θα γίνει ανεκτή στην περιοχή», τονίζει ο τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά την «έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια», θεωρεί ότι αποτελούν κεφάλαιο θεμελιώδους σημασίας για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολύπλοκο στοίχημα που η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει ώστε να αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός ρόλος της. Οι καθυστερήσεις που επέδειξε και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας και περιορίζουν τα κέρδη που θα έχει η σωστή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου. Από την κατ’ εφαρμογή του Ν. 4162/2013 για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών μπορούν να προκύψουν και σημαντικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Ειδικότερα για τις περιοχές του Ιονίου – Κρήτης, περιοχές με ισχυρή περιβαλλοντική σημασία και υψηλή τουριστική κίνηση, απαιτείται ο αυστηρός έλεγχος όλων των διαδικασιών από το κράτος, καθώς και η στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα που θα τις πλήξουν οικονομικά και περιβαλλοντικά, ενώ ταυτόχρονα θα εγγυηθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, Οδηγό σε αυτή την κατεύθυνση και πρότυπο για το σύνολο της χώρας αποτελεί το επιτυχημένο μοντέλο αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στον Πρίνο.

Συνέντευξη στον Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa