Slider Πολιτική Συνεντεύξεις

Κώστας Τσιάρας στο «Π»: Τι αλλάζουμε στον Ποινικό Κώδικα

Τις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, στις οποίες κατέληξε η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, περιγράφει μιλώντας στο «Π» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Τονίζει ότι αυστηροποιούνται η υφ’ όρων απόλυση ισοβιτών, τα αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, ενώ διορθώνονται και στρεβλώσεις για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας.

Τονίζει ότι οι αλλαγές που θέλησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως στόχο την «εδραίωση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου στην ελληνική έννομη τάξη». Τέλος, ως προς την υπόθεση Novartis ξεκαθαρίζει ότι η Προανακριτική της Βουλής θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, και αν υπήρξε ή όχι επιχείρηση χειραγώγησης των δικαστών.

Η κυβέρνηση υιοθετεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για το μεταναστευτικό. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα; Γιατί, και αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν και ο κ. Ερντογάν δεν κλείνει τη στρόφιγγα…

Η προηγούμενη κυβέρνηση στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης επέλεξε να στείλει ένα λανθασμένο μήνυμα, το οποίο προσκαλούσε στη χώρα μας όχι μόνο τους Σύριους πρόσφυγες, αλλά και χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες από την Ασία και την Αφρική. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, ένα προσφυγικό πρόβλημα μετατράπηκε σε μία μείζονα μεταναστευτική κρίση.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση, που διασφαλίζει τα ελληνικά σύνορα. Στόχος της κυβέρνησής μας είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, ενώ παράλληλα τοποθετούμε το μεταναστευτικό ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας στις διεθνείς επαφές μας, ώστε τόσο η Ευρώπη όσο και η Τουρκία να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Θα «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου; Γιατί, κατά τα φαινόμενα, αυτό είναι το ισχυρότερο πρόβλημα…

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα της χώρας. Πρέπει πια όλοι να αντιληφθούν πως η Ελλάδα δεν είναι το «ξέφραγο αμπέλι» που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα επιτηρεί αποτελεσματικά τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά της.

Από κει και πέρα, για τους πρόσφυγες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας και οι οποίοι δικαιούνται χορήγησης ασύλου βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι διαδικασίες θα ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις μήνες. Οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας θα μεταφέρονται στα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα και θα επαναπροωθούνται άμεσα στη χώρα τους.

Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίσχυσε για κάποιους μήνες. Ποιο είναι το «ταμείο» τελικά; Και θεωρείτε ότι υπήρξαν ρυθμίσεις φωτογραφικές;

Η εσπευσμένη εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου ενεργοποίησε την αρχή του ευμενέστερου νόμου. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι Κώδικες παράγουν έννομα αποτελέσματα για όλες τις εν εξελίξει υποθέσεις, ακόμα και αν οι ρυθμίσεις τους καταργηθούν με μεταγενέστερο νόμο. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα η Ελληνική Δικαιοσύνη να λάβει αποφάσεις με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν αυτός θα έχει τροποποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές. Η μεγάλη ζημιά έχει ήδη γίνει.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αυτό που μπορώ να πω είναι πως στα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα «φωτογραφίζεται» μια ολόκληρη θεώρηση. Αποτυπώνεται μια ολόκληρη αντίληψη η οποία επεδίωκε την εδραίωση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου στην ελληνική έννομη τάξη.

Στο Υπουργικό της Δευτέρας παρουσιάσατε τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών;

Η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα αποκάλυψε σωρεία προβληματικών διατάξεων, καθώς η κοινή γνώμη και ο νομικός κόσμος βρέθηκαν αμέσως αντιμέτωποι με τα φαινόμενα πρόωρης απόλυσης καταδικασμένων ισοβιτών που απασχόλησαν έντονα με τη δράση τους πολίτες. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τις προβληματικές αυτές διατάξεις και να ευθυγραμμίσει τον νέο Ποινικό Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, που ανέλαβε την εργώδη προσπάθεια να τροποποιήσει τα προβληματικά αυτά άρθρα, έχει προβεί σε σημαντική αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την υπό όρους απόλυση πολυ-ισοβιτών. Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής έχουν εισηγηθεί την αύξηση των ποινών για αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, ενώ επιπλέον προτείνουν αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Επίσης, με τις νέες διατάξεις διορθώνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν την ενεργητική δωροδοκία, οι οποίες με την εφαρμογή τους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας και προκάλεσαν τον προγραμματισμό επιτόπιων ελέγχων από τον ΟΟΣΑ και την GRECO για θέματα διαφθοράς.

Στην υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας έμεινε εκτός κάδρου. Εφόσον η Προανακριτική μπει στην ουσία της υπόθεσης, είναι ανοιχτή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου; 

Όπως γνωρίζετε, η υπόθεση της Novartis έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία είναι πλέον αρμόδια να ασκήσει τα προανακριτικά καθήκοντα που της αναθέτουν το Σύνταγμα και ο νόμος. Ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορώ ούτε να κάνω κρίση επί της δικογραφίας, ούτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, εφόσον, προκύψουν νεότερα στοιχεία από την προανάκριση, προφανώς η Βουλή διαθέτει την αρμοδιότητα να διευρύνει ή να περιορίσει το κατηγορητήριο. Αυτά όμως είναι ζητήματα της Βουλής, στα οποία δεν εμπλέκεται η εκτελεστική εξουσία.

Η υπόθεση Παπαγγελόπουλου έχει ανοίξει και μια άλλη συζήτηση: φερ’ ειπείν, ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για παραδικαστικό κύκλωμα. Θεωρείτε ότι υπάρχει τέτοιο απόστημα στη Δικαιοσύνη;

Πράγματι, έχουν διατυπωθεί σοβαρότατες καταγγελίες με βάση και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί αντιθεσμικών ενεργειών στην υπόθεση της Novartis. Έχει, δε, γίνει γνωστό το περιεχόμενο αποκαλυπτικών καταθέσεων εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση και οι οποίοι –ούτε λίγο ούτε πολύ– έκαναν λόγο για προσπάθεια ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων με ψευδή ή ανύπαρκτα στοιχεία. Όλα αυτά προσδίδουν στην υπόθεση οσμή πολιτικού σκανδάλου. Τα πραγματικά περιστατικά καλείται να τα διερευνήσει η Προανακριτική Επιτροπή που συστήνεται, η οποία θα αναλάβει να διαλευκάνει, μεταξύ άλλων, αν υπήρξε ή όχι επιχείρηση χειραγώγησης των δικαστών.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa