Slider Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: H Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει συνένοχή τους – Δεν θα ψηφίσουμε

Μητσοτάκης

Ως την αρχή του τέλους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θεωρεί η Νέα Δημοκρατία τη διαφαινόμενη υπερψήφιση του 4ου μνημονίου, όπως χαρακτηρίζει τα προς ψήφιση βαριά μέτρα ύψους 3,6 δισ., με υψηλά πλεονάσματα 3,5%, παρουσία του SSM για άλλα 35 χρόνια, και την περιουσία του Δημοσίου που περνάει στο Υπερταμείο για άλλα 98 χρόνια.

Είτε η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, είτε όχι, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεδομένο ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης εξαντλείται και ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανάκαμψης, παρά μόνο διαρκής δημοσκοπική φθορά. Παρ’ ότι ουδείς είναι βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς απρόοπτα –το αντίθετο–, η Πειραιώς στέλνει ήδη ηχηρό μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία ότι θα αναλάβει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη των επικείμενων σκληρών μέτρων.

«Εμείς στην απάτη του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε συνένοχοι. Δεν ψηφίζουμε μέτρα, δεν ψηφίζουμε αντίμετρα», είπε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, αποσαφηνίζοντας πέραν πάσης βεβαιότητας τη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν ως «Βατερλώ» την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, στην οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επέδειξε «αλαζονεία και αποκοπή από την πραγματικότητα», ενώ είπε «νέα ψέματα προς τον ελληνικό λαό, αποκαλύπτοντας την πολιτική του γύμνια».

«Ο κ. Τσίπρας, που εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και τελικά φόρτωσε τους Έλληνες με μέτρα 12,5 δισ., δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για την αποτυχία της πολιτικής του. Δεν έκανε την αυτοκριτική του για τα τερατώδη ψέματα, που κατά καιρούς έχει πει. Και φυσικά, δεν έδωσε καμία προοπτική για την επόμενη μέρα», λένε κομματικές πηγές της Πειραιώς, η οποία προετοιμάζεται να κονταροχτυπηθεί άγρια με την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Φοροεπιδρομή και πλεόνασμα

Στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο της ΝΔ μπαίνουν το υψηλό πλεόνασμα και τα αντίμετρα, τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη «γαλάζια» στελέχη σημειώνουν ότι το πλεόνασμα αυτό προέκυψε από τη μεγαλύτερη φορολογική επιδρομή σε βάρος των Ελλήνων, συνοδεύτηκε από 1.000 κατασχέσεις την ημέρα, μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, αύξηση των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου, στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας και νέα ύφεση.

Επίσης, έμπειρα «γαλάζια» στελέχη, τα οποία έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, διερωτώνται αν στα υψηλά πλεονάσματα έχει περιληφθεί μια σειρά από παραμέτρους, όπως π.χ. οι νέες συντάξεις, οι οποίες δεν πληρώνονται (και θα αναγκαστεί κάποια στιγμή το κράτος να αποδώσει και μάλιστα αναδρομικά), και υπενθυμίζουν ότι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συνταξιοδοτούνται πάνω από 130.000 άτομα τον χρόνο – κόστος περί το 1,4 δισ. τον χρόνο.

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν ότι, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όλοι οι καινούργιοι συνταξιούχοι έπαιρναν το 80% της σύνταξής τους από το δεύτερο ή τον τρίτο μήνα της συνταξιοδότησής τους! Και μέσα σε έναν-ενάμιση χρόνο έπαιρναν κανονικά το σύνολο της σύνταξής τους, μαζί με την «εκκαθάριση», δηλαδή με όλα τα αναδρομικώς οφειλόμενα έως τότε, ενώ επί κυβερνήσεως Τσίπρα οι νέοι συνταξιούχοι δεν παίρνουν τίποτε! Και τα συνυπολογίζουν στα… «πλεονάσματα». Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, η ΝΔ μιλάει για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, αφού η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν πει ότι αυτά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που επιτευχθεί το υψηλότατο πλεόνασμα 3,5%, στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει.

Κοινώς, αν φτάσουμε πλεόνασμα ύψους 5,5%. «Ο πρωθυπουργός μίλησε για τέλος της λιτότητας. Την ώρα που ο ίδιος, με υποχρέωση πλεονάσματος 0,5%, επέβαλε 5 δισ. πρόσθετης λιτότητας στους πολίτες, πλήττοντας την ανάπτυξη, οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο και επιδεινώνοντας τη ζωή των πολιτών.

Την ίδια ώρα, που ο ίδιος χτίζει ένα νέο κομματικό κράτος με διορισμούς ημετέρων από πόρτες και παράθυρα, σε φορείς, υπουργεία και κομματικά γραφεία», λένε οι ίδιες πηγές εκ- φράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η «αποτυχία του κ. Τσίπρα δεν είναι αποτυχία της χώρας και ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και θα μπει ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης μετά από τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουν οι Έλληνες πολίτες και έχει ανάγκη χώρα».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Νέα Δημοκρατία θα εντατικοποιήσει την παρουσίαση του κυβερνητικού της προγράμματος, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και των δαπανών του κράτους, στις επενδύσεις, στις νέες θέσεις εργασίας και στη στήριξη των αδυνάμων.

Κεντρικό διακύβευμα της στρατηγικής του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν συνεργάτες του με κάθε ευκαιρία, είναι η δημιουργία σχέσεων ειλικρίνειας, εντιμότητας και σεβασμού με τους πολίτες αλλά και με τους θεσμικούς φορείς. Μάλιστα, μνημονεύουν την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», η οποία, όπως λένε, εκτός από την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς της Εκκλησίας, αποτύπωσε το πλαίσιο των σχέσεων που οικοδομεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με όλους τους θεσμικούς φορείς.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι αρχές αυτές διέπουν τη συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη έναντι: • Των πολιτών. Με τη συμφωνία αλήθειας. Μια πρόταση ρεαλιστική, ειλικρινής, κοστολογημένη, η οποία δεν στηρίζεται σε «αυταπάτες» αλλά είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς. • Των υπολοίπων κομμάτων. O πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει με όλους έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις, οι οποίες μπορούν να μετουσιώνονται σε συνεργασίες, όπου αυτό είναι εφικτό. • Των θεσμικών φορέων. Σε όλες τις συναντήσεις του καταγράφει και δεσμεύεται με ειλικρίνεια σε σχέση με τα ζητήματα που του τίθενται και οριοθετώντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: «Οι πολίτες γνωρίζουν και απεχθάνονται πλέον τον καιροσκοπισμό του κ. Τσίπρα.

Εξαπάτησε τους πολίτες με ψέματα, για τα οποία ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη. Και συνεχίζει να τους κοροϊδεύει. Αντιμετωπίζει αλαζονικά και καιροσκοπικά τα υπόλοιπα κόμματα. Τη μία τα βρίζει και την άλλη τα καλεί να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του. Και λειτουργεί ανερμάτιστα και καιροσκοπικά έναντι των θεσμών. Τη μία παριστάνει τον άθεο, την άλλη εκκλησιάζεται. Ο Κυριάκος είναι το ακριβώς αντίθετο είδος πολιτικού. Δεν θα σε “γλείψει”, αλλά και δεν θα σε κοροϊδέψει. Και οι πολίτες που έχουν καεί από τα ψέματα αυτό το είδος πολιτικού θέλουν πλέον».

της Έλλης Τριανταφύλλου

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο εκτάκτως την Παρασκευή 28/9

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa