Κόσμος

Λάβρος ο Ερντογάν – Απειλεί ξανά την Κύπρο!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας ότι οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν και στην Τουρκία.

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα, ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως χαραμίστηκε μια σημαντική ευκαιρία στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας για το Κυπριακό, ενώ προειδοποίησε πως είναι απαράδεκτο κάποιες ενεργειακές εταιρείες να συμμετέχουν σε αυτό που κατά τον ίδιο αποτελούν ανεύθυνα μέτρα από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

«Είναι αδύνατον να εκτιμηθεί πως κάποιες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν με και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω θα τους υπενθυμίσω πως θα μπορούσαν να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία», είπε κατά τη διάρκεια ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο  Ερντογάν δεν κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες, όμως η Total έχει κερδίσει άδεια για παράκτια εξόρυξη από την Κύπρο προκειμένου να αρχίσει εξορύξεις φέτος.

Ανήκουν και στην Τουρκία

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους. Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη ως σήμερα φάση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε συναγερμό οι κυπριακές αρχές

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αμέσως θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Το βάθος της γεώτρησης θα φτάσει στις 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με τη NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.

Ωστόσο, είναι ανήσυχη, φοβούμενη νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που όμως, όπως λένε οι στρατηγικοί αναλυτές, αν γίνουν, θα στρέφονται και κατά των χωρών που εκπροσωπούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο «Barbaros», που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.
Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη στην αιγυπτιακή ΑΟΖ του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa