Αθλητικά Συνεντεύξεις

Λευτέρης Αυγενάκης στο «Π»: «Στόχος να επιστρέψει η ελληνική οικογένεια στα γήπεδα»

Για τις βελτιώσεις στον αθλητικό νόμο, την τηλεοπτική προβολή του Πρωταθλήματος Super League 2 και για τα σχέδια του υπουργείου για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων των γηπέδων της Θεσσαλονίκης μίλησε στο «Π» και στην «karfitsa» o υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης

 

Κύριε υπουργέ, ο ελληνικός αθλητισμός έχει υποφέρει από θέματα διαφάνειας, ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου. Πώς θα κινηθείτε για τη διασφάλιση ενός καθαρού Πρωταθλήματος, ώστε να μην υπάρχουν σκιές;

Η τήρηση των νόμων, η βελτίωσή τους και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των πειθαρχικών κανονισμών, που έχει θεσπίσει το ίδιο το ποδόσφαιρο, είναι τα «εργαλεία» μέσα από τα οποία εξασφαλίζονται η διαφάνεια, η ισονομία και εντέλει η αξιοπιστία. Είναι γνωστό ότι πρόκειται να παρέμβουμε και να βελτιώσουμε τον αθλητικό νόμο, όπου χρειάζεται, κι αυτό θα συμβεί προγραμματισμένα, έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου. Η εφαρμογή κάθε σχετικής διάταξης θα τηρηθεί χωρίς καμία διάκριση και αφορά τους καθ’ ύλην αρμόδιους, π.χ. τον αθλητικό εισαγγελέα, την ΕΕΑ και τα άλλα όργανα της Πολιτείας. Όσο για τους πειθαρχικούς κανονισμούς της ΕΠΟ, έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Ομοσπονδία, που δεν ξεπερνά βέβαια τις αρμοδιότητες καθενός, καθώς σεβόμαστε το «αυτοδιοίκητο». Ωστόσο, παρατηρούμε, επαγρυπνούμε και έχουμε ήδη συμφωνήσει και με τις FIFA/UEFA πως εκεί που τελειώνει το δικαίωμα του ενός, αρχίζουν οι υποχρεώσεις του άλλου μέρους.

 

Ένα άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι η διεξαγωγή αγώνων με φιλάθλους και η επιστροφή οικογενειών στις κερκίδες. Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεστε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία για πιο ασφαλή, χωρίς βία γήπεδα; 

Είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και με τις FIFA/UEFA, ΕΠΟ, Super League 1 και 2, καταλήξαμε στο πρώτο πλαίσιο δράσεων, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.

Σε κύκλους επαφών που συνεχίζονται τόσο με τις δημοσιογραφικές Ενώσεις όσο και με τους επικεφαλής των ΠΑΕ, ζητάμε να αναλάβουν μαζί και ο καθένας χωριστά το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί.

Διαπιστώνω την προθυμία όλων να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής δέσμης μέτρων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας. Ήδη δόθηκε, όπως ανακοινώσαμε μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, η τελευταία ετήσια παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ενέργειες εναρμόνισης κάθε αθλητικού χώρου για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας του. Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση και, όπως δήλωσε και ο υπουργός, ο κ. Θεοδωρικάκος, στη συνέντευξη Τύπου που παραθέσαμε μαζί, διατίθενται 100 εκατομμύρια από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, αρκεί οι δήμοι να προβούν στις δέουσες ενέργειες για να τα απορροφήσουν.
  • Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.
  • Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.
  • Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
  • Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.
  • Έλεγχο και πιστοποίηση των σεκιούριτι, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.
  • Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.
  • Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.
  • Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.

 

Η εξοικονόμηση χρημάτων που επετεύχθη από την αποδέσμευση της ΕΡΤ από τα συμβόλαια της ΠΑΕ Άρης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τη μείωση συμβολαίων άλλων ΠΑΕ βοηθάει στο να ξεκινήσει το Πρωτάθλημα της Super League 2 κανονικά;

Ο εξορθολογισμός που συντελέστηκε στις συμφωνίες που η ΕΡΤ, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε κάνει με τις ΠΑΕ, βοήθησε να ξεκινήσει κανονικά το Πρωτάθλημα της SL 1. Δεν ήταν δυνατόν να πληρώσει η Δημόσια Τηλεόραση, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, 63 εκατομμύρια, αλλά και ούτε φυσικά να ανατραπεί εντελώς ο προγραμματισμός των ομάδων, ο οποίος είχε γίνει βάσει όσων τους είχε τάξει με περίσσια ευκολία ο κ. Βασιλειάδης. Βρέθηκε η «χρυσή τομή», λοιπόν, έπειτα από τους επιτυχείς χειρισμούς των μετόχων (υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Επικρατείας) και πληροφορούμαι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και για το Πρωτάθλημα της SL2.

 

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, σε τι σημείο βρίσκεται το έργο αυτό; Υπάρχει περίπτωση να δούμε και κάποιο άλλο έργο υποδομής αθλητικών εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη;

Από τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας, το είπαμε και στις Προγραμματικές Δηλώσεις, είναι η φροντίδα για τη συντήρηση, αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση κάθε αθλητικής εγκατάστασης, φυσικά μαζί με τη μέριμνα για όσες κατασκευάζονται, πρόκειται να κατασκευαστούν ή να αναπλαστούν. Στηρίζουμε την ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ και ως υφυπουργείο Αθλητισμού θα βοηθήσουμε για να δρομολογηθούν γρήγορα όσα τυχόν θα χρειαστούν για να ξεκινήσει αυτό το έργο πνοής. Το ίδιο θα πράξουμε και για το σχέδιο αναμόρφωσης του γηπέδου του Άρη, μελετάμε τα όσα χρειάζεται το Καυτατζόγλειο, το συγκρότημα της Μίκρας, αλλά και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε Περιφέρεια και Δήμους, οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε όπου μας ζητηθεί, να επισπεύσουμε διαδικασίες, να φέρουμε κοντά όλους εκείνους που τυχόν θα πρέπει να συμπράξουν, να βοηθήσουμε προκειμένου να αντληθούν κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα και από παράλληλα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν ιδεοληψίες για εμάς. Ο Αθλητισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο κρατική υπόθεση. Συνομιλητές μας είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι και, φυσικά, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της χώρας, χωρίς διάκριση.

 

συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa