Πολιτική Συνεντεύξεις

Λευτέρης Οικονόμου στο «Π»: Έρχονται κάμερες στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΔΙΑΣ

Διαψεύδει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αστυνομικής βίας, μιλώντας σήμερα εφ’ όλης της ύλης στο «Π», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει το πλαίσιο για όσους αστυνομικούς υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Τονίζει ότι η ΓΑΔΑ δεν είναι «Γκουαντανάμο», όπου γίνονται βασανιστήρια, ενώ καλεί τους «κουκουλοφόρους των fake news» να αναζητήσουν αλλού το κλίμα ακραίας καταστολής. Αποκαλύπτει, δε, ότι σύντομα θα μπουν κάμερες και στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της ΔΙΑΣ, ενώ εντός του επόμενου διμήνου θα υπάρξουν αλλαγές και στην εκπαιδευτική διαδικασία των αστυνομικών.

Έχουν ενταθεί τα περιστατικά ενεργειών της Αστυνομίας που χρήζουν διερεύνησης. Σας ανησυχεί η τάση κάποιων αστυνομικών να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα; Υπάρχει ίσως μια αίσθηση ατιμωρησίας;

Δεν έχουν ενταθεί τα περιστατικά υπέρμετρης βίας από την πλευρά της Αστυνομίας. Έχουν αυξηθεί όμως οι καταγγελίες για τέτοια περιστατικά υπό την ομπρέλα κυρίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν «αστυνομοκρατία», για να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους και το «ίχνος» τους στις δημοσκοπήσεις. Αν δούμε τους αριθμούς για τέτοιου τύπου καταγγελίες, υπήρξαν 69 το 2015, 55 το 2016, 58 το 2017, 73 το 2018, 63 το 2019, 111 το 2020, με 53 απ’ αυτές να αξιολογούνται ως πιο σημαντικές, και 19 μέχρι τα μέσα Μαρτίου για το 2021.

Πόσες από αυτές τις καταγγελίες καταλήγουν να λογίζονται ως περιστατικά αστυνομικής βίας, είναι ζήτημα της έρευνας που ακολουθεί τόσο σε διοικητικό επίπεδο, με τις ΕΔΕ, όσο και σε σχέση με την προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη και την εμπλοκή των εισαγγελικών αρχών, όπου επιβάλλεται.

Δεν υφίσταται τάση αστυνομικών να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σε επίπεδο Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπουργείου, με εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και με αυστηρότητα στη διαδικασία ελέγχων και επιβολής πειθαρχικών ποινών, αυτά τα μεμονωμένα φαινόμενα να περιορίζονται. Άλλωστε, στην πειθαρχική διαδικασία που έχει αυστηροποιηθεί επί των ημερών μας, υπάρχουν και οι διαθεσιμότητες αλλά και διαδικασίες με το ερώτημα της απόταξης, για τους «αμετανόητους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς έχει κατηγορήσει για ενορχήστρωση ενός κλίματος ακραίας καταστολής, λέγοντας ότι η αστυνομική βία περνά ατιμώρητη. Πώς απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ακόμα και για «βασανιστήρια» εντός της ΓΑΔΑ;

Θα αρχίσω την απάντησή μου από το τελευταίο. Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, γνωστής και καταξιωμένης, να παρουσιάζεται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ως «Γκουαντάναμο». Οι Έλληνες αστυνομικοί ως βασανιστές. Να μεταβάλλεται ο δημόσιος διάλογος σε «black box» του διαδικτύου. Να υιοθετούνται και να προβάλλονται άκριτα καταγγελίες κρατουμένου που και, σε άλλες προηγούμενες συλλήψεις του, ακολουθούσε τέτοιου τύπου υπερασπιστική γραμμή.

Και όλα αυτά να βρίσκουν πολιτική κάλυψη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει θεσμική ευθύνη να υπερασπίζεται την ειρήνη, την τάξη και την εμπιστοσύνη στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Όλα αυτά φυσικά δεν τα παρακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που εμπιστεύονται, εκτιμούν και επιζητούν την παρουσία του Έλληνα αστυνομικού στους δρόμους και τις γειτονιές τους, στο μέτωπο της εγκληματικότητας. Ομοίως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν παρακολουθεί και την αναταραχή που κάποιες περιθωριακές ομάδες επιχειρούν, «πυροβολώντας» το κράτος δικαίου στη χώρα μας.

Το κλίμα ακραίας καταστολής και τη χωρίς επιπτώσεις αστυνομική βία οι κουκουλοφόροι των fake news ας την αναζητήσουν σε άλλα σημεία του πλανήτη, γιατί στην Ελλάδα δεν καρποφορούν.

Σας ανησυχεί το ότι υπάρχει μια προδιάθεση για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο πεζοδρόμιο, με νέες πλατείες «αγανακτισμένων»; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την έννομη τάξη;

Όταν βλέπεις ένα συγκεκριμένο πλήθος από «αντίφα», κάθε τύπου εξτρεμιστές και αιχμή του δόρατος μία κοινοπραξία χούλιγκαν, δεν ανησυχείς για πλατείες αγανακτισμένων πολιτών. Άλλωστε, η χώρα δεν βρίσκεται πλέον στον «φαύλο κύκλο» των μνημονίων. Κάθε συσχετισμός με τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη δεκαετία είναι έωλος και αυθαίρετος. Όταν ταυτόχρονα ακούς συνθήματα όπως «όταν οι αντάρτες θα μπούνε στην Αθήνα, το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα» ή το άλλο, το επονείδιστο, «η Ελλάδα να πεθάνει, να ζήσουμε εμείς», που ακούστηκαν στις συγκεντρώσεις απέναντι στην αστυνομική βία, ναι, πρέπει να υπάρξει ανησυχία. Η δουλειά των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας, είναι, μεταξύ άλλων, να αξιολογούν ως προς το κατά πόσον επιχειρείται αποσταθεροποίηση, με «όπλο» περιθωριακές, βίαιες, μηδενιστικές ομάδες.

Όμως, η έννομη τάξη της χώρας βασίζεται στην άρτια συγκρότηση των Αρχών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας και, φυσικά, στην εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στη δημοκρατική Πολιτεία και στη θεσμική λειτουργία της. Και ας μην αγνοούμε μία συνεχώς επιβεβαιωμένη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο πρωθυπουργός προσωπικά εγγυώνται τη δημοκρατία και την εθνική ενότητα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρωτοβουλίες για την Αστυνομία, το επόμενο διάστημα. Πότε θεωρείτε ότι μπορεί να ενσωματωθούν κάμερες στις στολές και τι θα αλλάξει στην αστυνομική εκπαίδευση;

Οι κάμερες ομάδας έχουν ήδη χορηγηθεί στα ΜΑΤ και έχουν τεθεί σε λειτουργία. Η χρήση των καμερών σώματος, όπως ανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί και σε άλλες ομάδες, όπως η ΔΡΑΣΗ και η ΔΙΑΣ, σε μία επιπλέον πρωτοβουλία για περισσότερο αυτοσυγκράτηση, διαφάνεια και λογοδοσία. Αλλά και ως φραγμός στη διάδοση, μέσω του διαδικτύου, fake news περί αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και στη διάδοση μονταρισμένων ή αποσπασματικών βίντεο. Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, την αναβάθμιση των γνώσεων των Ελλήνων αστυνομικών για την καλύτερη κατανόηση του σύγχρονου περιβάλλοντος που επιχειρούν οι αστυνομικοί.

Υπάρχουν πολλοί πολίτες που λένε ότι δεν έχει νόημα η τήρηση των μέτρων, αν είναι κάθε μέρα να γίνονται διαδηλώσεις με χιλιάδες συμμετέχοντες. Δεν είναι άδικη για την κοινωνική πλειοψηφία αυτή η εικόνα που παρατηρείται;

Η ευθύνη για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του Covid-19 είναι ατομική αλλά και συλλογική. Διερωτάται κανείς δίκαια πως είναι δυνατόν κοινοβουλευτικά κόμματα και θεσμικά συνδικάτα να καλούν και να οργανώνουν συγκεντρώσεις εν μέσω lockdown. Δικαιολογημένα, για παράδειγμα, οι νεότερες ηλικίες ρωτούν γιατί δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μια κοινωνική εκδήλωση –π.χ. γιορτή–, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε συγκεντρώσεις εκατοντάδες άτομα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τώρα που βρισκόμαστε στην τελευταία φάση του lockdown και στην ορατή έξοδο από την πανδημία, θα πρέπει να επιδειχθούν αυτοσυγκράτηση και σοβαρότητα. Κάθε μέρα μετράμε δεκάδες νεκρούς. Και ένας νεκρός λιγότερος θα είναι επιτυχία. Η αντιμετώπιση του ιού δεν είναι ζήτημα καταστολής σε καμία περίπτωση. Αλλά ζήτημα συλλογικής ευθύνης.

Ευρύτερα, σας ικανοποιεί η απόδοση του κρατικού μηχανισμού ως προς τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες; 

Στο ευρύ χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, η Αστυνομία προχώρησε σε πάνω από 12 εκατομμύρια ελέγχους, στο «μέτωπο» του περιορισμού του Covid-19. Ταυτόχρονα χρειαζόταν να ανταποκριθεί επαρκώς στα μέτωπα της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τις δυνάμεις που απασχολούνται για τη φύλαξη των συνόρων από τον Έβρο μέχρι και το τελευταίο νησί απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και, γενικότερα, τον «υβριδικό πόλεμο» από τη γείτονα χώρα.

Είναι κατανοητό ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί λόγω της μακρόχρονης διάρκειας των διαφόρων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η μέχρι τώρα απόδοση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και κυρίως της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία φυσικά έχει ανατεθεί το μεγαλύτερο βάρος του ελέγχου, αποτιμάται θετικά εκ του αποτελέσματος. Η χώρα μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις θνησιμότητας λόγω του Covid-19, γεγονός που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Και θα πρέπει να γίνει κατανοητό επίσης ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή, αλλά με κοινωνική και ατομική συναίνεση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa