Συνεντεύξεις

Λιαργκόβας στο «Π»: «Κούρεμα» από μόνο του δεν θα βοηθήσει

Η αλλαγή του εθνικού νομίσματος δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποδράσει από την παγίδα χρέους στην οποία έχει εγκλωβισθεί και εμποδίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Αντιθέτως, είναι επειγόντως αναγκαίες σοβαρές μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες επενδυτικές προτάσεις, που θα επιτρέψουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν πάνω στο πλαίσιο που θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Με αυτά τα επιχειρήματα αντιμετώπισαν την ομοβροντία ριζοσπαστικών προτάσεων που δέχθηκαν ο πρ. αναπλ. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους από ολόκληρο τον κόσμο και επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη για να συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Θα βυθιζόταν ο ελληνικός λαός»

«Το νόμισμα είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Μια αλλαγή νομίσματος σήμερα θα επιβάρυνε δραματικά την εικόνα της Ελλάδας, θα εκτίνασσε το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη και τελικά θα βύθιζε τον ελληνικό λαό ακόμη πιο βαθιά στην ανεργία, στην ύφεση και στη δυστυχία μέσα σε λίγους μήνες»,εξήγησε ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας στους ακαδημαϊκούς από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ,ακόμη και την…Ιαπωνία, που κατέθεσαν ριζοσπαστικές προτάσεις «παράλληλου νομίσματος», εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και «παράλληλου τραπεζικού συστήματος»για την Ελλάδα.

«Από το 1953 και μετά, η χώρα καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξησης των εξαγωγών μόνο σε περιόδους συναλλαγματικής σταθερότητας (όταν το 1 δολάριο ήταν 30 δραχμές). Αντίθετα, σε περιόδους υποτιμήσεων/διολισθήσεων του εθνικού νομίσματος, οι εξαγωγικές επιδόσεις ήταν πτωχές σε σχέση με την απαξίωση του νομίσματος…» απάντησε ο Δημήτρης Μάρδας.

«Η χώρα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ κατά την επόμενη πενταετία για να αναπτύξει την παραγωγή εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό απαιτεί την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, σε μια περίοδο όπου το ποσοστό της στο σύνολο του ΑΕΠ (10%) είναι το χαμηλότερο σε επίπεδο ΕΕ (16%), λόγω της αποβιομηχανοποίησης. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό νόμισμα και μια εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική ανατροπή», συμπλήρωσε.

«Υφεσιακό σπιράλ»

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της»,παρατήρησε ο κ. Λιαργκόβας, «η οποία θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τους πιστωτές της».

Μιλώντας στο «Π»ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο «υφεσιακόσπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές) όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους), αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη).

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει στις αγορές και πετύχει πολύ χαμηλά επιτόκια (π.χ. 3%) για τα ομόλογά της, το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται με γεωμετρική ταχύτητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και στον γνωστό φαύλο κύκλο».

Όταν το χρέος είναι υπερβολικό και δυσβάστακτο, το «κέρδος» που προκύπτει από τις μεταρρυθμίσεις «καίγεται» από την αυξημένη φορολογία και οι επενδύσεις αναλώνονται στην εξυπηρέτησή του χρέους αντί να την καρπώνονται οι επιχειρήσεις ή οι πολίτες της χώρας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση χρέους κατά 150 δισ. ευρώ κι αυτός ο στόχος σήμερα δεν είναι ρεαλιστικός δήλωσε στο «Π» ο Παναγιώτης Λιαργκόβας. «Γι’ αυτό η χώρα πρέπει να διεκδικήσει μεγάλη επιμήκυνση, σταθερά χαμηλά επιτόκια και μεγάλες περιόδους χάριτος. Από την άλλη πλευρά, ένα κούρεμα χρέους από μόνο του, χωρίς βαθιές τομές, δεν θα βοηθήσει. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, η χώρα μας πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στη διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας».

Παρών και ο Καζάριαν

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Πολ Καζάριαν, που έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στο ελληνικό χρέος και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει αμέσως τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου, ώστε να μειωθεί αμέσως το πραγματικό χρέος και να ενισχυθεί η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Στη Βιέννη,οι καθηγητές και οι διαχειριστές κατέγραψαν όλες τις ριζοσπαστικές ή ορθόδοξες προτάσεις εξόδου από την κρίση.

Το Πανεπιστήμιο Webster της Βιέννης προσκάλεσε τους πιο καταξιωμένους εμπειρογνώμονες του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως άλλωστε φαίνεται από τον κατάλογο των συμμετεχόντων: Ο καθηγητής Στιβ Κιν, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους σήμερα παγκοσμίως και επικεφαλής στο KingstonUniversity του Λονδίνου,ο Ρίτσαρντ Βέρνερ, καθηγητής Τραπεζικής στο Southampton Business School και επινοητής του όρου «ποσοτική χαλάρωση», ο καθηγητής Μπέρναρντ Λιετόρ, υποστηρικτής της εισαγωγής σε κυκλοφορία συμπληρωματικών νομισμάτων, που συμμετείχε στη διαμόρφωση της αρχικής αρχιτεκτονικής του ECU από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου, και άλλοι αναγνωρισμένου κύρους ειδικοί όπως: ο δρ Βόλφγκανγκ Ρίχτερ από τη Γερμανία, ο Ρομπερτ Παρεντό από τις ΗΠΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο δρ Kαόρου Γιαμαγκούτσι από την Ιαπωνία, ενώ μέσω ζωντανής σύνδεσης παρουσίασαν εισηγήσεις οι καθηγητές Αιμίλιος Αυγουλέας, Άλμπερχτ Ρίτσι και Μάικλ Χάντσον.

του Χρήστου Κώνστα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/5

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa