Παρασκηνιακά

Λύνονται τη Δευτέρα τα χέρια του και αποφασίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Μετά την ψηφοφορία της αναθεώρησης του Συντάγματος την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκτά την δυνατότητα να προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, το πρόσωπο που θεωρεί κατάλληλο, καθώς θα αρκούν 151 ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα απαιτείται η διάλυση της Βουλής.

Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον Μάρτιο του 2020 και η συζήτηση για το αν θα παραμείνει στο Προεδρικό Μέγαρο για δεύτερη πενταετία ή ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει ένα νέο πρόσωπο για την θέση του, έχει πλέον αρχίσει να γίνεται δημόσια από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε ότι «για μένα, ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο Αντώνης Σαμαράς», ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Μάκης Βορίδης σε ερώτηση για τον είναι η κατάλληλη επιλογή ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος – δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως». Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει ο Κώστας Καραγκούνης και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος που επίσης προκρίνουν την υποψηφιότητα Σαμαρά.

Αρκετοί είναι, σύμφωνα με το iefimerida.gr, αυτοί που θα έβλεπαν με καλό μάτι μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου και προέρχονται κυρίως από την «καραμανλική πτέρυγα». Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε για την «πολύπλευρη προσφορά ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις». Για τα σενάρια που έχουν εμπλέξει το δικό του όνομα ως τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου διευκρινίζουν από το περιβάλλον του ότι δεν τον αφορούν.

«Όταν μπορείς να εκλέξεις ΠτΔ, με 250 ΝΑΙ, δεν χάνεις αυτήν την ευκαιρία», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας για «απολύτως πετυχημένη θητεία», ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού ποιον να υποστηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου και αυτό δεν μπορώ να το αποσυνδέσω».

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν για επιθυμία του Πρωθυπουργού στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα να βρεθεί μια γυναίκα, κοινής αποδοχής και εκτός πολιτικού συστήματος, έφερε στην επιφάνεια σειρά από ονόματα. Τα πρώτα που ακούστηκαν ήταν της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου, της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου και προσφάτως, της πρώτης προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η ονοματολογία δεν είναι στις επιδιώξεις του Μαξίμου, όπου θα προτιμούσαν να μην δημιουργούνται εσωκομματικά στρατόπεδα και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση για μια επιλογή που ανήκει στον πρωθυπουργό.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa