Άρθρα Σε πρώτο πλάνο

Λύση στα «κόκκινα» δάνεια με σεβασμό στον άνθρωπο

Την ώρα που το πολιτικό σύστημα ακροβατεί, οι τράπεζες –και η ελληνική οικονομία γενικότερα– εξακολουθούν να δοκιμάζονται από το μείζον θέμα των«κόκκινων» δανείων.

Η κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, καλείται να βρει τα εργαλεία εκείνα που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ο Γιάννης Δραγασάκης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το θέμα, έσπευσε να δώσει την πραγματική του διάσταση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια. Άρα δεν υπάρχουν λύσεις manual, δεν υπάρχει κάποιος οδηγός να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Με απλά λόγια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου,τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων: Ότι δεν μπορούμε να δώσουμε μια βιαστική λύση μόνο και μόνο για να δώσουμε λύση, καθώς τα προβλήματα που μπορούν να προκληθούν θα είναι απείρως μεγαλύτερα απ’ αυτά που θα επιλύσουν – εάν τα επιλύσουν. Γι’ αυτό και ο κ. Δραγασάκης έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες σε σημείο που να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Και άρα, αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η νομοθέτηση».

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων απασχολεί στο ανώτατο επίπεδο τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, να επιλέγει πολύ προσεκτικούς χαρακτηρισμούς. «Το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά χωρίς να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης!

Ας ελπίσουμε, ιδίως το σκέλος του «σεβασμού στις κοινωνικές ανάγκες», να γίνει πράξη, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι τεχνοκράτες να σκύψουν πάνω από τους αριθμούς και να αγνοήσουν τον παράγοντα «άνθρωπο». «Από τη μία υπάρχουν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα φτώχειας και από την άλλη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε ο κ. Ντράγκι, παραγνωρίζοντας πιθανότατα ότι πλέον στην Ελλάδα ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Αυτό που τελικά χρειάζεται η οικονομία μας είναι ένα νέο σημείο εκκίνησης. Να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να επιδείξει σταθερότητα στις μεταρρυθμίσεις, να εκπέμψει μήνυμα προοπτικής και να γίνει πιο φιλική προς το επιχειρείν και συγκεκριμένα την ιδιωτική πρωτοβουλία. Όταν, επιτέλους, γίνει αυτό, θα μπορούμε να μιλάμε για την πραγματική μεταμνημονιακή εποχή!

Του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa