Οικονομία

“Μάζεμα” δημοσιονομικών υπερβάσεων θέλει το 2021 ο Ρέγκλινγκ – Στο στόχαστρο οι δαπάνες από εκκρεμείς συντάξεις

Tα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να φθάσουν στο 10% του ΑΕΠ φέτος, προτού υποχωρήσουν στο 5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, προέβλεψε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ και μίλησε για τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, από το βήμα συνεδρίου του «Economist», στην Αθήνα.

«Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη οικονομική κρίση της 100ετίας. Δεν αναμένουμε (σ.σ. οι ευρωπαϊκές οικονομίες) να επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα πριν το 2022» τόνισε. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ έστειλε μήνυμα για περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης. Διαμήνυσε ότι παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για τη διαχείριση της ύφεσης, υπάρχει ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης στην Ελλάδα.

Χθες, κατά τις επαφές που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού έκανε λόγο για τριπλή πρόκληση (σ.σ. γεωπολιτική, υγειονομική και μεταναστευτική), κάτι το οποίο δικαιολογεί τις υπερβάσεις. «Κατανοούμε τους λόγους που το πρωτογενές πλεόνασμα γύρισε σε έλλειμμα» έσπευσε να επισημάνει, διαμηνύοντας δε ότι οι οικονομικές παρεμβάσεις ήταν σε γνώση του ESM.

Υποστήριξε ωστόσο, ότι το 2021 θα πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων και να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική. Παρατηρήσεις έκανε και για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία ότι δεν θα μηδενιστούν ούτε έως τα μέσα του 2021.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER