Οικονομία Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας στο «Π»: Θα στηρίξουμε όσους έπληξε το «κανόνι» της Thomas Cook

Τα μέτρα στήριξης για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, μετά το «κανόνι» της Thomas Cook, περιγράφει, μιλώντας στο «Π», ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας. Προαναγγέλλει, δε, αναβάθμιση της επικοινωνιακής εκστρατείας της χώρας, για να αναπληρωθούν οι απώλειες. Για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή, σε αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Έχετε προσδιορίσει επακριβώς τις συνέπειες για την ελληνική τουριστική βιομηχανία από το «κανόνι» της Thomas Cook, κ. Κόνσολα;

Θεωρώ ότι, εκτός από τις άμεσες συνέπειες που απορρέουν από την πτώχευση της ThomasCook, θα υπάρχουν και έμμεσες συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η αγωνία όλων μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις συνέπειες σε ό,τι αφορά στο πρόσημο του ελληνικού τουρισμού για το 2020.

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες επιπτώσεις στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αυτήν τη στιγμή γίνεται η διαδικασία μιας καταγραφής των ποσοτικών δεδομένων που να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αλλά και τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα ληφθούν τα μέτρα στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Τουρισμού στηρίζει το αίτημα για στήριξη των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, κύρια προτεραιότητά μας –από την πρώτη στιγμή– ήταν να διασφαλιστούν η διαμονή και η απρόσκοπτη αναχώρηση όλων των τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έκλεισαν τις διακοπές τους με την Thomas Cook.

Είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε αυτό, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, είναι δυνητικοί επισκέπτες μας. Πρέπει να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Δημιουργήσαμε κέντρο επιχειρήσεων στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο αντιμετωπίζει όποιο πρόβλημα δημιουργείται. Η διαμονή και η αναχώρηση αυτών των ανθρώπων είναι διασφαλισμένη αφού καλύπτεται ασφαλιστικά από την ATOL (AirTravelOrganiser’sLicence).

Ποια μέτρα στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που πλήττονται κατά βάση θα ληφθούν; Τόσο για τώρα, όσο και με το βλέμμα στην ερχόμενη σεζόν…

Θεωρώ εύλογο να απαλλαγούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα από τον φόρο διαμονής και από την ημέρα χρεοκοπίας της ThomasCook, αφού δεν θα εκτελεστούν τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Το ίδιο εύλογο θα ήταν να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για ποσά που δεν εισέπραξαν, μια και έχουν εκδοθεί τιμολόγια. Πιστεύω ότι το υπουργείο Οικονομικών θα βρει τον τρόπο. Από εκεί και πέρα, έχω τη γνώμη ότι η εξέλιξη με την ThomasCook θα πρέπει να ωθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρούν σε αντασφάλιση για ενδεχόμενα διαφυγόντα έσοδα, προκειμένου να είναι κατοχυρωμένες απέναντι σε κάθε παρόμοιο κίνδυνο στο μέλλον.

Θεωρείτε, ευρύτερα, ότι πρέπει να γίνει ένα «φρεσκάρισμα» στην τουριστική μας εικόνα στο εξωτερικό, ώστε να μη μας επηρεάζουν ουσιωδώς ακόμα και αστάθμητοι παράγοντες, όπως αυτό που είδαμε αυτές τις μέρες;

Όπως σας ανέφερα, άμεση προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από τις συνέπειες της κατάρρευσης της Thomas Cook στον τουρισμό μας, ιδιαίτερα μέσα στο 2020, γιατί από το 2021 πιστεύω ότι η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί. Η αγορά είναι βέβαιο ότι θα καλύψει το κενό που δημιουργείται, όπως και το κενό που υπάρχει με το πτητικό έργο που εκτελούσε η ThomasCook, που είχε πάνω από 100 αεροπλάνα. Θα απαιτηθεί, όμως, χρόνος. Ο δικός μας στόχος είναι να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να καλυφθεί αυτό το κενό, όσο το δυνατόν ταχύτερα, και ταυτόχρονα να αναδιοργανώσουμε την καμπάνια της χώρας μας στον τομέα της τουριστικής προβολής και προώθησης για να αναπληρώσουμε τις απώλειες.

Ευρύτερα πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση Προανακριτικής στη Βουλή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Γιατί όχι και για τον κ. Τσίπρα; Αν ενεργούσε ο υπουργός, δεν ήξερε ο πρωθυπουργός;

Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιχείρησε, χωρίς στοιχεία, να συκοφαντήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Το επιβεβαιώνει η ίδια η Δικαιοσύνη, που θέτει τις υποθέσεις τη μία μετά την άλλη στο αρχείο, αφού δεν προκύπτει το παραμικρό στοιχείο. Το τελευταίο που θέλουμε εμείς, ως κυβέρνηση, είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν θα κάνουμε τα ίδια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή του κ. Τσίπρα, δεν θα κάνουμε το ίδιο. Είναι μακριά από τη δική μας πολιτική κουλτούρα αυτές οι πρακτικές, κυρίως, όμως, αυτές οι πρακτικές δεν βοηθούν τη χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Ζητήματα, όμως, που προκύπτουν από τις καταθέσεις του κ. Αγγελή και της κας Ράικου, οι οποίοι κατονομάζουν τον κ. Παπαγγελόπουλο και μιλούν για μεθόδευση και εξωθεσμικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Με τις θεσμικές διαδικασίες που πρέπει και χωρίς να προδικάζουμε τίποτα. Κυρίως, χωρίς να θεωρούμε a priori ένοχο τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Θεωρείτε ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί πρέπει να διερευνήσει πλήρως την υπόθεση ή θα επιστραφεί, εντέλει, ο φάκελος στη Δικαιοσύνη;

Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Η Προανακριτική θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της με αμεροληψία και ευθυκρισία, εφόσον η Βουλή εγκρίνει τη σύστασή της. Αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα ότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι κάθε πολιτικός θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με αυτήν που έχει ο απλός πολίτης. Το παραπάνω, όπως αντιλαμβάνεστε, συνδέεται με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να κινηθούμε εντός των πλαισίων που ορίζει το Σύνταγμα.

Στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είχε σημαντικές επαφές με επενδυτές. Ως προς τον τουρισμό, τι κινήσεις πρέπει να περιμένουμε; Και τι πρέπει να περιμένουν και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, εκτός από τη μείωση των φόρων;

Όλες οι προσπάθειες του πρωθυπουργού στο εξωτερικό αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ένα θετικό μήνυμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι, πλέον, μια χώρα φιλική απέναντι σε κάθε επενδυτική και επιχειρηματική πρωτοβουλία. Το πρώτο κύμα μείωσης των φόρων στη χώρα μας είναι, πλέον, πραγματικότητα. Η αρχή έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και ακολουθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 20%. Σταδιακά θα μεταβούμε και σε έναν ενιαίο χαμηλό συντελεστή για το ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο.

Είναι, όμως, το ίδιο σημαντικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση, αφού εξαλείφει όλα τα εμπόδια και τα βαρίδια για την υλοποίηση μιας επένδυσης. Η προσέλκυση επενδύσεων συνδέεται, όχι μόνο με τον στόχο της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και με την επιστροφή στη χώρα των νέων ανθρώπων και επιστημόνων που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αναζητώντας ευκαιρίες και μία καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa