Εκλογές 2019 Πολιτική Συνεντεύξεις

Μάξιμος Σενετάκης στο «Π»: «Πρωταγωνιστής θα είναι η Κρήτη»

«Ο εγωισμός μου δεν μου επιτρέπει να σκεφτώ τίποτα λιγότερο από μια Κρήτη με υποδομές, με δρόμους, με αισθητική. Ανοικτή στον κόσμο. Να σφύζει από ζωή. Να παράγει πλούτο. Να δένει την παράδοση με το νέο. Να μη φοβάται το νέο. Να μιλάει για τον πολιτισμό της, να υπερηφανεύεται για την αυθεντικότητά της, αλλά αυτό να το κάνει με τρόπο δημιουργικό, όχι φοβικό».

Με αυτά τα λόγια τελειώνει τη συνέντευξή του στο «Π», ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου, Μάξιμος Σενετάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια «η Κρήτη θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής». «Ο ουρανός είναι το όριο», λέει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήρθε η ώρα οι Έλληνες να στηρίξουν μια κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες δεν τόλμησαν υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Προβλέπει μεγάλη νίκη της ΝΔ και άνετη αυτοδυναμία.

Μετά την πρώτη σας κοινοβουλευτική εμπειρία, είστε εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Οι ίδιοι λόγοι που συμμετείχα και το 2012. Θεωρώ ότι νέοι άνθρωποι, άνθρωποι που σπούδασαν, εργάζονται και ζουν στη χώρα πρέπει να διεκδικούν θέσεις ευθύνης. Να μη μένουν απαθείς να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από τον καναπέ τους. Σήμερα, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της απάθειας. Πόσω μάλλον που η απάθεια οδηγεί στην απέχθεια και η απέχθεια στην αποχή, με τα αποτελέσματα που όλοι λίγο-πολύ ζήσαμε και ζούμε. Άνθρωποι απίθανοι και γραφικοί να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και να ορίζουν με τις αποφάσεις τους την ποιότητα της ζωής μας και το μέλλον μας. Πιστεύω ότι η δική μου υποψηφιότητα, όπως και άλλες παρόμοιες, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα παρακινήσουν ανθρώπους με επίγνωση της πραγματικότητας και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας ως κοινωνία και ως έθνος, και να ψηφίσουν, αλλά και –γιατί όχι– να διεκδικήσουν μια πιο ενεργή θέση στον δημόσιο χώρο.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ενότητα των Ελλήνων. Ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το μήνυμα «Ενωμένοι Μπορούμε». Προφανώς γιατί αντιλήφθηκε το κοινωνικό αίτημα και την εθνική αναγκαιότητα. Ευτυχώς, τελειώνει μια περίοδος που η Ελλάδα διχάστηκε. Και αυτός ο διχασμός της ήταν η αιτία που η χώρα ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ από τα μνημόνια (δηλαδή τις αναγκαίες προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια, για να προσαρμοστούμε και να παρακολουθήσουμε τις κοσμογονικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας), σε αντίθεση με άλλους λαούς που ενωμένοι μπήκαν στο πρόβλημα και το ξεπέρασαν γρήγορα. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ενωθούν οι Έλληνες και να στηρίξουν μια αποφασισμένη κυβέρνηση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που οι προηγούμενες δεν τόλμησαν, από τον φόβο του πολιτικού κόστους. Για μένα προσωπικά, αν θέλετε, η ενότητα αφορά τις γενιές των Ελλήνων. Υπάρχει ένα διαγενεακό χάσμα και αντιπαλότητα. Την συναντάμε μέσα στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. Η ενότητα πρέπει να ξεκινήσει από τα σπίτια μας. Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ενότητα στα σπίτια μας, για ποια ενότητα της χώρας να μιλήσουμε;

Ποια πιστεύετε πως είναι τα «μηνύματα» για τη ΝΔ από την πρόσφατη κάλπη των ευρωεκλογών και πού έχει μπει ο πήχης για τις εθνικές εκλογές;

Το μήνυμα των ευρωεκλογών είχε διττό χαρακτήρα. Από τη μια πλευρά επιβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Πως η στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παρασυρθεί από τον λαϊκισμό, να μην ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην πόλωση, να μιλήσει με μετριοπάθεια, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, επιβραβεύτηκε. Μας ανακούφισε και μας απελευθέρωσε όλους μας. Από την άλλη πλευρά ήταν μήνυμα ευθύνης. Ο λαός μάς είπε. Προσέξτε τι θα πείτε. Τώρα εσείς έχετε τον λόγο. Εσάς ακούμε. Το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος να αντιπολιτευόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίθηκε. Τώρα είναι η ώρα να κριθούμε εμείς. Και θα κριθούμε από το τι θα πούμε και το πώς θα συμπεριφερθούμε πριν από τις εκλογές. Έτσι και κάναμε. Εστιάσαμε στις θέσεις μας. Σε αυτά που πιστεύουμε. Δεν ασχοληθήκαμε με το παρελθόν, γυρίσαμε την πλάτη στον διχασμό. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι από καιρό. Δείξαμε ότι μπορούμε. Ξέρετε, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε! Αυτή η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου δεν έχει δικαίωμα να αποτύχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένας πάρα πολύ καλός πρωθυπουργός. Το πιστεύω βαθιά. Και θα πείσουμε και τους Έλληνες για αυτό, οι οποίοι θα μας δώσουν μια μεγάλη νίκη και μια άνετη αυτοδυναμία. Μια καθαρή εντολή να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα.

Ποιο είναι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΝΔ; Υπάρχουν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είναι τα υψηλά πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια;

Ναι, υπάρχει. Όπως υπήρχε και το 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Τότε λέγαμε πως έκανε λάθος το ΔΝΤ. Πως το πρόγραμμα δεν έβγαινε και πως πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Το ΔΝΤ το παραδέχθηκε. Διαπραγματευτήκαμε και αλλάξαμε το μείγμα πολιτικής. Τα αποτελέσματα μέσα σε δύο χρόνια άρχισαν να φαίνονται. Η χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας βρέθηκε να ανεβαίνει σε όλους τους δείκτες. Δείκτες ανταγωνιστικότητας, doing business, παντού. Δυστυχώς, δεν είχαμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε. Η ιδιότυπη συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσής Αυγής και ΔΗΜΑΡ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό δεν θα συμβεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα έχουμε μπροστά μας μια καθαρή τετραετία. Και με οδηγό τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και τη σοφία από τα λάθη εκείνης της περιόδου, θα πείσουμε τους εταίρους για το πρόγραμμά μας και τις δυνατότητες επιτυχίας του.

Ποια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη πρέπει να επιλυθούν άμεσα;

Η Κρήτη αντιμετωπίζει πρόβλημα υποδομών. Θεωρώ ότι, από αυτή την άποψη, είναι η πιο αδικημένη περιοχή της χώρας. Ήρθε η ώρα και στην Κρήτη να δούμε αυτό που άλλες περιοχές είδαν. Τα μεγάλα έργα. Ο ΒΟΑΚ και ο ΝΟΑΚ είναι μεγάλες προκλήσεις. Θα ενώσουν το νησί από την Ανατολή στη Δύση. Θα του αλλάξουν την εικόνα. Θα του δώσουν άλλη δυναμική. Αυτή η δυναμική θα επιλύσει και επιμέρους προβλήματα που πάντα υπάρχουν, προκύπτουν και τελειωμό δεν έχουν. Όμως, οι υποδομές είναι σημαντικές. Και νομίζω ότι με έναν Κρητικό πρωθυπουργό που γνωρίζει τα προβλήματα, όχι μεροληπτεί υπέρ του τόπου του, τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής.

Θεωρείτε, δηλαδή, ότι η Κρήτη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με κυβέρνηση της ΝΔ; Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Ναι, το πιστεύω! Η Κρήτη έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσες. Ο ουρανός είναι το όριο… Αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε. Ο εγωισμός μου δεν μου επιτρέπει να σκεφτώ τίποτα λιγότερο από μια Κρήτη με υποδομές, με δρόμους, με αισθητική. Ανοικτή στον κόσμο. Να σφύζει από ζωή. Να παράγει πλούτο. Να δένει την παράδοση με το νέο. Να μη φοβάται το νέο. Να μιλάει για τον πολιτισμό της, να υπερηφανεύεται για την αυθεντικότητά της, αλλά αυτό να το κάνει με τρόπο δημιουργικό, όχι φοβικό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa