Συνεντεύξεις

Μάριος Γεωργιάδης στο «Π»: Είμαι ένας άνθρωπος ολοκληρωμένος

Ο Μάριος Γεωργιάδης πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος της Βουλής, είναι βουλευτής Α΄ Αθηνών της Ένωσης Κεντρώων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP).

Σοβαρός, μετρημένος, πάντα ευγενικός σε κάθε του κίνηση ή λέξη, άνθρωπος χαμηλών τόνων, με έξυπνο χιούμορ, με χαμόγελο αληθινό και αύρα θετική. Κάθισε πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο του 2015, φέρνοντας μια τεχνοκρατική κουλτούρα στο πολιτικό επίπεδο, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αφού για χρόνια ήταν επιτυχημένο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας καπνικών προϊόντων, κατέχοντας τελευταία θέση αυτή του διευθυντή Προμηθειών ΝΑ Ευρώπης με πέντε χώρες υπό την ευθύνη του.

Γιος του Βασίλη Λεβέντη και της Αναστασίας Μεντεσίδου, έμαθε από τους γονείς του να αγωνίζεται δίκαια, με υπομονή και επιμονή. Η πορεία της ζωής του τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από τις ευθύνες που έχει αναλάβει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποδεικνύει ένα υπεύθυνο και δυναμικό άτομο.

Πρόσφατα αναλάβατε τη θέση αντιπροέδρου στη Βουλή των Ελλήνων. Πώς αισθάνεστε που κατέχετε αυτήν τη θέση ευθύνης και κύρους;

Έχετε δίκιο. Η θέση του αντιπροέδρου της Βουλής είναι θεσμική και υπεύθυνη. Προσωπικά, νιώθω ευγνώμων όχι μόνο προς τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και προς τους υπόλοιπους βουλευτές για τα καλά και ενθαρρυντικά λόγια και τις ευχές τους. Από την πλευρά μου, συναισθανόμενος αυτή την αυξημένη ευθύνη, προτίθεμαι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν.

Ποια τα συναισθήματά σας όταν μπήκατε πρώτη φόρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Τιμή και δέος, καθώς επρόκειτο να υπηρετήσω τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο καθαρόαιμος κεντρώος πολιτικός χώρος απέκτησε εκ νέου εκπροσώπηση στη Βουλή. Για μένα σημασία είχε και έχει να  μπορέσω να εκφράσω αποτελεσματικά και επαρκώς τα συμφέροντα της χώρας. Όταν το συνειδητοποιείς αυτό, νομίζω ότι το μόνο που μπορείς να αισθανθείς είναι την ευθύνη που φέρεις.

Πώς πήρατε την απόφαση να αφήσετε την επιτυχημένη επαγγελματική σας πορεία και να μπείτε στην πολιτική αρένα;

Δεν σας κρύβω ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Θεωρώ όμως, κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση, ότι οι παράγοντες που με επηρέασαν ώστε να λάβω αυτή την απόφαση ήταν ουσιαστικά δύο.

Ο ένας ήταν ότι προέρχομαι από την ιδιωτική οικονομία και γνωρίζω αρκετά καλά τα πραγματικά προβλήματα που συνθλίβουν καθημερινά τον ιδιωτικό τομέα. Παρατηρώντας από πρώτο χέρι τα στραβά του κράτους και τη σταδιακή καταστροφή του ιδιωτικού τομέα, επέλεξα την ενεργό πολιτική δράση προκειμένου να συμβάλω από την πλευρά μου, και με τις δυνάμεις που διαθέτω,  στη βελτίωση της κατάστασης.

Ο δεύτερος λόγος της μεταπήδησής μου στην αρένα της πολιτικής, όπως την περιγράφετε, αφορά τη σχέση μου με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Από τη στιγμή που μου ζήτησε να τον στηρίξω και να μπω στην πρώτη γραμμή της μάχης, δεν μπορούσα να του το αρνηθώ. Είναι το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα μου έχει προσφέρει μέχρι σήμερα.

Στηρίζατε ενεργά και ψυχολογικά τον Βασίλη Λεβέντη σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Τι το διαφορετικό έγινε τώρα, πιστεύετε, και ήρθε η πολιτική δικαίωση;

Η δικαίωση του Βασίλη Λεβέντη δεν ήταν μόνο προσωπική του δικαίωση. Ήταν δικαίωση των ιδεών, που διαχρονικά ο ίδιος με πάθος κόμιζε. Ωρίμασε, λοιπόν, η σκέψη σε μια μεγάλη μερίδα των πολιτών. Παρήλθαν οι εποχές που το πρώτο κόμμα ξεπερνούσε το 40% και τα δύο πρώτα πλησίαζαν το 85%.

Πλέον, η ρουσφετολογική λογική δεν γίνεται αποδεκτή από τον λαό, όπως επίσης και η λογική της λεγόμενης χαμένης ψήφου προς τα «μικρά κόμματα». Και το κυριότερο: Τα όσα κατά καιρούς έχει πει ο Βασίλης Λεβέντης σταδιακά επαληθεύονται, και αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής των ενεργών πολιτών.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την είσοδο στη Βουλή, ποιες είναι οι διαπιστώσεις, τα μαθήματα που έχετε λάβει και, αν θέλετε, οι αναθεωρήσεις που έχετε κάνει;

Θα ξεκινήσω από τα μαθήματα που αναφέρετε. Πραγματικά έχω διδαχτεί πολλά στη Βουλή. Για την πολιτική, τον τρόπο άσκησής της, τους πολιτικούς και τους άλλους φορείς εξουσίας, πέραν της νομοθετικής, και πώς όλα αυτά συνδυάζονται αρμονικά, και αρκετές φορές όχι και τόσο, προκειμένου να λειτουργήσει το κράτος.

Σίγουρα, αυτή η εμπειρία αξίζει πολλά. Εννοείται ότι σε ένα άγνωστο περιβάλλον αρκετά πράγματα τα βίωσα διαφορετικά από ό,τι πίστευα ότι ίσχυαν. Αλλά αυτό ακριβώς είναι ένα από τα όμορφα χαρακτηριστικά της πολιτικής, αλλά ακόμα και της ζωής, με τα διάφορα μικρά απρόοπτα να την κάνουν πιο ξεχωριστή. Δεν νομίζω ότι μέχρι στιγμής έχει συμβεί κάτι το τόσο δραματικό, ώστε να με οδηγήσει στο να αναθεωρήσω κάποια από τα βασικά «πιστεύω» μου.

Σε ευρύτερο επίπεδο τώρα, έκπληξη μου προκάλεσε η προχειρότητα της νομοθέτησης από την παρούσα κυβέρνηση. Αυτή η προχειρότητα δηλώνει είτε αμέλεια και υποτίμηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών είτε προσπάθειες συγκάλυψης πολιτικών ατοπημάτων. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο, το σίγουρο όμως είναι ότι τέτοιες πρακτικές δε θίγουν μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Ποιος είναι ο στόχος για τις επόμενες εκλογές;

Στόχος της Ένωσης Κεντρώων για τις επόμενες εκλογές είναι, πρώτα από όλα, να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα, προωθώντας μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Η ευρεία αυτή κυβέρνηση είναι προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων και άρα για την έξοδο από το σπιράλ της ύφεσης, στην οποία έχουμε βυθιστεί τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι πολίτες μάς δώσουν ένα ποσοστό ικανό να επηρεάζουμε αποτελεσματικά τις καταστάσεις.

Έχετε στα σχέδιά σας το ενδεχόμενο συνεργασίας και με ποιους;

Η Ένωση Κεντρώων αποτελεί εγγυητή πολιτικής σταθερότητας μέσω κυβερνήσεων συνεργασιών. Μόνος τρόπος να συνεργαστούμε με κάποιο κόμμα είναι να γίνει σύγκλιση επί προγραμματικών θέσεων και όχι συναινώντας σε νοοτροπίες συναλλαγής. Πέραν αυτού, δεν επιδιώκουμε συνεργασία αν δεν υπάρξει συνεννόηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Πρώτιστη επιδίωξη είναι να συνεργαστούν σε μια τέτοια κυβέρνηση τα δύο μεγάλα κόμματα.

Πρόσφατα είχατε την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού κας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου. Ποια είναι η εικόνα στο εσωτερικό της Ένωσης Κεντρώων αυτήν τη στιγμή;

Η κα Μεγαλοοικονόμου ποτέ δεν εξέφρασε διαφωνία με τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες και πολιτικές τοποθετήσεις του κόμματος, ή έστω με κάποιον άλλο συνάδελφο. Κάποιοι λόγοι που αναφέρθηκαν δημοσιογραφικά, δεν πιστεύω ότι εμπεριέχουν βάση αληθείας. Τώρα όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων, παραμένει αρραγής και συμπαγής, αυξάνοντας σημαντικά  τη δυναμική της στην κοινωνία.

Πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα;

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί αδύναμη και ανίκανη να διαχειριστεί βασικά προβλήματα. Μέρα με τη μέρα χάνει συνεχώς τη μάχη με την καθημερινότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έχει πια έρεισμα στην κοινωνία. Και όταν μια κυβέρνηση παύει να έχει έρεισμα στην κοινωνία, τότε ή παραιτείται ή παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία προσπαθώντας να κερδίσει πολιτικό χρόνο με επικοινωνιακά παιχνίδια.

Δυστυχώς, δύο χρόνια τώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση βαθύτατα παλαιοκομματική και συντηρητική, η οποία δεν τολμά να προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μην ξεχνάμε ότι με ψέματα πήρε την εξουσία και με ψέματα προσπαθεί να την κρατήσει.

Αρκετοί από τους πολιτικούς σας αντιπάλους λένε ότι σας εκτιμούν ως φίλο.  Πώς το επιτυγχάνετε αυτό;

Είναι θετικό να ακούει κανείς τέτοια σχόλια, όταν μάλιστα οι φιλικές σχέσεις μου χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό. Προσπαθώ να διατηρώ τις πολιτικές αντιπαραθέσεις πάντα σε πολιτικό επίπεδο. Σε ανθρώπινο, δεν έχω κάτι να χωρίσω με κανέναν. Όλοι κάτω από τον ίδιο ήλιο βρισκόμαστε. Το να διαφωνείς με κάποιον πολιτικά δεν τον καθιστά εχθρό σου, ούτε είναι απαγορευτικό να αναπτύξεις φιλική σχέση μαζί του.

«Νοσταλγώ τη Νέα Σμύρνη με τις αλάνες της, τις βόλτες γύρω από το άλσος…»

Είναι γνωστή η αγάπη σας για το μπάσκετ και η συμμετοχή σας στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής. Τι άλλο κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Πέρα από το μπάσκετ, που το λατρεύω, όταν βρίσκω χρόνο πηγαίνω για σερφ. Η αίσθηση να είσαι πάνω σε μία σανίδα και να πιάνεις ένα κύμα είναι μοναδική!

Τα παιδιά σας ασχολούνται με τον αθλητισμό;

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει! Η Αναστασία είναι αθλήτρια του Πρωτέα Βούλας στο μπάσκετ, κάτι το οποίο λέει να ξεκινήσει και ο Στέλιος από Σεπτέμβριο. Πολλές φορές παίζουμε μπάσκετ και μαζί!

Οι στιγμές με τα παιδιά σας…

Παιχνίδι, διάβασμα, βόλτες, ταξίδια… Γενικά τα παιδιά πρέπει να ζουν εμπειρίες με τους γονείς και να έχουν τις ομορφότερες αναμνήσεις μεγαλώνοντας. Μοναδικές οι στιγμές μαζί τους!

Ποια είναι η γειτονιά που μεγάλωσε ο Μάριος;

Η αγαπημένη μου Νέα Σμύρνη, με τις αλάνες της τότε ακόμη, ιδανική για βόλτες γύρω από το άλσος, χάντμπολ στον Πανιώνιο, αλλά και ποδόσφαιρο στα πεζοδρόμια μέχρι τις 11 το βράδυ. Κανέναν δεν απασχολούσε τότε η εγκληματικότητα. Στις μονοκατοικίες, με ανοικτές πόρτες όλοι κοιμόντουσαν.

Η αγαπημένη μου Νέα Σμύρνη, με το ατελείωτο παιχνίδι στο σχολείο, το 3ο Λύκειο, με τις αξέχαστες αναμνήσεις από την 5θήμερη εκδρομή στη Ρόδο και τα πολλά ιδανικά σημεία για ραντεβού και τα περαιτέρω…

Πώς είναι ο Βασίλης Λεβέντης ως πατέρας; Βιώσατε την απώλεια του βιολογικού σας πατέρα όντας πολύ μικρός και εκείνος ήρθε κι έκλεισε αυτό το τραύμα. Σας ζητώ, αν θέλετε, να μας εξομολογηθείτε κάποιες από τις αναμνήσεις σας που όταν τις σκέφτεστε, χαμογελάτε έντονα.

Ο Βασίλης Λεβέντης είναι ο πατέρας μου. Μου δίδαξε αρχές, είναι ο μέντοράς μου στην πολιτική, στη ζωή, στα πάντα. Το βασικότερο όμως που μου δίδαξε είναι να λέω αλήθεια. Όσο σκληρή και να είναι. Και αυτό κάνω… Γιατί, όπως ξέρετε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και εμένα μου αρέσει να μπορώ να κοιτάω τον άλλον στα μάτια χωρίς να ντρέπομαι!

Αυτό που θυμάμαι και με κάνει να χαμογελάω είναι όταν ήμουν φαντάρος, που έκανε ατελείωτα ταξίδια για να έρθει απλά να με δει…

Η μητέρα σας τι λέει που σας βλέπει στα έδρανα της Βουλής;

Ότι νιώθει υπερήφανη. Το ίδιο, βέβαια, ένιωθε και πριν από δύο χρόνια, που δεν ήμουν βουλευτής. Ξέρετε, το πιο όμορφο συναίσθημα για τον γονιό είναι να βλέπει το παιδί του να προοδεύει. Με έχει ζήσει σαν μωρό, παιδί, έφηβο, άνδρα, σύζυγο και πατέρα.

Λογικό αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινο είναι να αποζητά για μένα την καλύτερη δυνατή αναγνώριση.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29/7

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa