Σε πρώτο πλάνο Συνεντεύξεις

Μάριος Γεωργιάδης στο «Π»: Συνένοχος στην εθνική μειοδοσία ο Π. Καμμένος

Μάριος Γεωργιάδης

«Η μοναδική λύση στα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα και στην παρακμή των τελευταίων ημερών είναι οι εκλογές. Η κυβέρνηση το καλύτερο που έχει να κάνει για τον τόπο είναι να προσφύγει στις κάλπες, δίνοντας τον λόγο στους πολίτες», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

Ο ίδιος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και ξεκαθαρίζει πως «το στιλό στο χέρι του τότε υπουργού κ. Κοτζιά στις Πρέσπες το έδωσε ο κ. Καμμένος».

Με δεδομένο ότι το 2019 είναι χρονιά… κάλπης, πότε εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές; Ποιο θα είναι το διακύβευμα;

Είναι γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να γινόμαστε κοινωνοί πρωτόγνωρων φαινομένων στη Βουλή. Ad hoc πλειοψηφίες, βουλευτές της αντιπολίτευσης που εκχωρούν, και μάλιστα προκαταβολικά, την ψήφο τους σε κάθε νομοθέτημα της κυβέρνησης, κραυγές και ορολογίες που δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν. Η μοναδική λύση στα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα και στην παρακμή των τελευταίων ημερών είναι οι εκλογές.

Η κυβέρνηση το καλύτερο που έχει να κάνει για τον τόπο είναι να προσφύγει στις κάλπες, δίνοντας τον λόγο στους πολίτες. Το πότε και με ποιο διακύβευμα θα προκηρυχθούν εκλογές δεν μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα κανείς. Ωστόσο, εκτιμώ ότι, δεδομένων των συνθηκών, ο Μάιος είναι πιθανόν μήνας πενταπλής κάλπης, καθώς η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ασπάζεται τη φιλοσοφία της «μπαχαλοποίησης».

Βασικό πρόταγμα θα είναι (όπως ακούσαμε να το θέτει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την «κατ’ επίφαση» Συνταγματική Αναθεώρηση) η οικονομία και οι όποιες παροχές, ως απόρροια της εξόδου –όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση– από το μνημόνιο. Η αλήθεια, ωστόσο, απέχει παρασάγγας από τους κυβερνητικούς διθυράμβους για αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών.

Κύριε Γεωργιάδη, εκτιμάτε ότι η στήριξη των έξι βουλευτών στην κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί προϊόν συναλλαγής;

Αποτελεί σίγουρα θεσμικό ατόπημα και εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ουδέποτε στη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας δεν υπήρξε περίπτωση βουλευτών που να εκχωρούν προκαταβολικά συναίνεση –χωρίς καν να γνωρίζουν το περιεχόμενο– σε ό,τι μέλλεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση. Αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία, η «ποδοσφαιροποίηση» της Βουλής, είναι φυσικό να δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και να αφήνει περιθώρια για κάθε ερμηνεία. Αν σκεφτούμε ότι οι μεταγραφές γίνονται πάντα με κάποιες απολαβές, τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, με αντάλλαγμα την πολιτική διάσωση και την «καρέκλα», πολλοί είναι αυτοί που υπογράφουν σύμφωνα πολιτικής πίστης. Να θυμίσω ότι τρεις εξ αυτών κατέχουν ήδη υπουργικό θώκο.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, η Ένωση Κεντρώων έχει χάσει τέσσερις βουλευτικές έδρες. Πού το αποδίδετε; Ποια περίπτωση σας ενόχλησε περισσότερο;

Χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, είναι γεγονός ότι τέσσερις βουλευτές μας εγκατέλειψαν την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Δεν θα μπω σε περιπτωσιολογία, αλλά οφείλω να τονίσω ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν διορισμένοι βουλευτές. Μπήκαν στα ψηφοδέλτιά μας με λίστα, οφείλουν δηλαδή την έδρα τους στους αγώνες του προέδρου Βασίλη Λεβέντη. Κυριολεκτικά κοιμήθηκαν απλοί πολίτες και ξύπνησαν βουλευτές, συνεπώς το να μην παραδίδουν την έδρα τους φεύγοντας είναι τουλάχιστον ανήθικο. Όλοι οι βουλευτές που μετεπήδησαν σε άλλα κόμματα θα τιμωρηθούν από τον λαό το βράδυ των εκλογών.

Σας προβληματίζει η πολυδιάσπαση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Δεν με προβληματίζει απαραίτητα η διάσπαση ως διαφοροποίηση, όσο τα φαινόμενα πολιτικών που χρησιμοποιούν τα κόμματα ως όχημα για την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων και όχι γιατί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία. Ο βουλευτής θα πρέπει να θέτει εαυτόν στην εκπροσώπηση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και της κοινωνίας. Η Ένωση Κεντρώων, αν και μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, υπηρετεί τις πραγματικές αξίες του Κέντρου και είμαστε η μόνη ομάδα που άντεξε, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεμβολίσουν τα μικρά κόμματα.

Ποια η άποψή σας για την κόντρα Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου, μετά τη διάλυση της συγκυβέρνησης;

Όσο καταστρεπτική για τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα ήταν η συγκυβέρνησή τους, τόσο τραγελαφική είναι η τωρινή κατάσταση της δήθεν αντιπαράθεσής τους. Οι διάφορες δηλώσεις, οι απειλές για εκβιασμούς και αποκαλύψεις για χρηματισμό, μετά από το υποτιθέμενο «πολιτικό διαζύγιο» και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, κινούνται μεταξύ δράματος και κωμωδίας, ενώ εγείρουν μια σειρά σοβαρών ερωτημάτων που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Το μόνο που έχω να πω είναι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Είδαμε τον Πάνο Καμμένο να εξυμνεί τη στάση της Ένωσης Κεντρώων για το Μακεδονικό. Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ;

Τόσο ο πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τον συνένοχο του κ. Τσίπρα στην εθνική μειοδοσία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για εμάς, το στιλό στο χέρι του τότε υπουργού κ. Κοτζιά στις Πρέσπες το έδωσε ο κ. Καμμένος. Εάν ήθελε, είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και να εμποδίσει την κατάπτυστη συμφωνία. Αντιθέτως –και παρά τις σημερινές κραυγές του– εξασφάλισε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παραμείνει στην εξουσία και οψίμως ανακάλυψε τον πατριωτισμό. Συνεπώς, δεν επιθυμούμε καμία συνεργασία με ένα κόμμα που δεν μας ενώνει τίποτε.

Έχοντας γνώση των δημοσκοπήσεων, πού βάζει το κόμμα σας τον πήχη; Θα στηρίζατε μια πιθανή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία;

Είμαστε βέβαιοι ότι η Ένωση Κεντρώων όχι μόνο θα είναι παρούσα και στην επόμενη Βουλή, όποτε και εάν αυτή προκύψει, αλλά θα έχει μάλιστα και ενισχυμένα ποσοστά. Ανεξάρτητα από δημοσκοπικά αποτελέσματα, τα οποία γνωρίζετε ότι πολύ συχνά εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, η Ένωση Κεντρώων είναι μια σταθερή κεντρώα δύναμη και η φωνή της λογικής στο Κοινοβούλιο.

Αν και είναι γνωστό ότι είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και εθνικής συνεννόησης, μόνο αν η επόμενη κυβέρνηση δεσμευτεί ότι θα προβεί στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Μακεδονία και στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, θα συζητήσουμε πιθανή στήριξή της. Να τονίσω ότι συνεργασία για εμάς δεν σημαίνει κυβερνητικοί θώκοι και οφίτσια. Σημαίνει ότι θα έχουμε ως Ένωση Κεντρώων τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa