Κοινωνία

Μάτι: Το ΑΠΘ προειδοποιεί για καρκινογενέσεις στην Ανατολική Αττική εξαιτίας του αμίαντου (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του ΑΠΘ η ευρύτερη περιοχή στο Μάτι είναι επιβαρυμένη από μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με το σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου.

Χαρακτηριστικά η έρευνα αναφέρει ότι εντοπίστηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις νικελίου στο έδαφος, το οποίο αποτελεί δείκτη της παρουσίας αμιάντου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις συγκεκριμένες περιοχές που της έπληξε η πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και οι ερευνητές προτείνουν τις εξής ενέργειες:

-Ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος.

-Απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.

-Αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο, είτε από άλλες πηγές). Διαχείριση του χώματος που θα απομακρυνθεί ως επικίνδυνο απόβλητο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa