Άρθρα

Μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας

Οι συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 γίνονται κάθε μέρα και πιο ανησυχητικές. Πλέον, εκτός της απειλής για τη δημόσια υγεία, έχουμε μπροστά μας έναν ορατό και άμεσο κίνδυνο, τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ανακοινωθεί ήδη κάποιες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλα δείχνουν, όμως, ότι θα χρειαστούν ακόμη πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα. Ήδη, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού, πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους, ενώ άλλες βλέπουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραματικά. Η αναπόφευκτη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες νοικοκυριά να υποστούν μειώσεις στο εισόδημά τους, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων. Είναι σαφές ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η δημοσιονομική χαλάρωση αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη.

Ειδικά για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Είναι κατ’ αρχήν απαραίτητο να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Για το διάστημα στο οποίο οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, θα πρέπει το κράτος να καλύπτει τη μισθοδοσία των εργαζομένων με τον κατώτατο μισθό, ή έστω με το ποσό που προβλέπεται για το επίδομα ανεργίας. Θα πρέπει, επίσης, το κράτος να καταβάλει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, ώστε να συνεχιστεί η υγειονομική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Παράλληλα, θα πρέπει να προβλεφθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, βάσει φορολογικών δηλώσεων, για τις επιχειρήσεις, ανάλογα με το διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους. Εξίσου απαραίτητη είναι η παρέμβαση προς τις τράπεζες, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους πλειστηριασμούς ή σφράγισμα επιταγών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά. Αντίστοιχη παρέμβαση θα πρέπει να υπάρξει προς τις εταιρίες ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ώστε να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των λογαριασμών των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα, χρειάζονται πρωτοβουλίες για την ανακούφιση του συνόλου της αγοράς, αλλά και των εργαζομένων, απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπάρξει παράταση της απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για ένα τρίμηνο για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ η απόδοση των παρακρατούμενων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, καθώς και από αμοιβές επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να γίνει ανά εξάμηνο, αντί διμήνου, ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η ρευστότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, κατά το διάστημα που εκτιμάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την επιδημία του Covid-19. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα νομικά πρόσωπα, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρόσφατη ευνοϊκή ρύθμιση.

Απαραίτητο μέτρο, για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, είναι η παράταση της ισχύος του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι το τέλος του έτους. Είναι πέρα από κάθε λογική, σε μια τόσο αρνητική συγκυρία για την οικονομία και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, οι τράπεζες και τα funds να αρχίσουν τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών, και μάλιστα σε μια χώρα που βρέθηκε και τα προηγούμενα χρόνια σε δεινή θέση, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για την προστασία των ελληνικών εξαγωγών, από την ενδεχόμενη επιβολή μέτρων που περιορίζουν τις εμπορικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρεμβαίνει άμεσα, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όποτε αυτά απαιτούνται. Το οικονομικό βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας θα είναι μεγάλο και θα πρέπει να επιμεριστεί, με κριτήριο την επιβίωση της αγοράς, των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο και κάθε διαθέσιμο εργαλείο, για να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτή την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa