Πολιτική

Μήνυμα Γεραπετρίτη σε Τουρκία: Κανένας διάλογος όσο υπάρχουν παραβιάσεις

Ο υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι «Δεν συζητάμε με την Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου».

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως παρότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Εχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Εβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε την ίδια στιγμή ότι «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια σχετική ύφεση της έντασης και υπογράμμισε ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

«Με δύο διευκρινίσεις: πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και, δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες. Το να συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες μας ενώ υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου δεν μπορεί να γίνει», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες σταμάτησαν πριν αρκετά χρόνια», εν τούτοις «υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση, πάντα είναι καλύτερα να επικοινωνούμε από το να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων», είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας: «Τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε, το έχουν καταλάβει όλοι καλά. Εκόντες άκοντες οι γείτονές μας θα πρέπει να δεχθούν ότι δεν είμαστε πλέον ο διπλωματικά ανίσχυρος παίκτης στην περιοχή. Το αντίθετο, έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς, τους οποίους δεν είχαμε στο παρελθόν», ανέφερε, φέρνοντας το παράδειγμα της παράστασης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, διά των προέδρων τους, στον Εβρο, κάτι που «είναι το ισχυρότερο συμβολικό μήνυμα που είχε υπάρξει εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή». Ενώ, όπως είπε, διέκρινε και τη… στενοχώρια των γειτόνων μας «για το ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Ελλάδα μπορεί και κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση για την εξυπηρέτηση των εθνικών δικαίων, κάτι που είναι το αυτονόητο».

Ανασχηματισμός: Μικρές αλλαγές, ίσως μέσα στον Αύγουστο
Εκτός από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός ερωτήθηκε και για τα νέα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Την Παρασκευή έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης» (σ.σ. ως τότε, δηλαδή), απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι θα υπάρξουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις. «Δεν αναμένουμε κάτι το οποίο θα είναι μεγάλο. Θα υπάρξουν αλλαγές που θα έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός Επικρατείας, αφού θύμισε ότι είχαμε την κρίση με τα ελληνοτουρκικά, τα ζητήματα με τον τουρισμό, τώρα «Αύγουστος έρχεται και θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, είναι προνομία του πρωθυπουργού το πότε θα γίνει», χωρίς να αποκλείει οι αλλαγές αυτές να γίνουν εντός του Αυγούστου.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa