Άρθρα

Μήνυμα στην κοινωνία ο καθαρισμός του «οικοπέδου της ντροπής»

Πριν καλά καλά ξεκουραστεί, λίγες ώρες μετά το απαιτητικό ταξίδι στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε, το πρωί της Παρασκευής, το επονομαζόμενο «οικόπεδο της ντροπής» στο Μάτι.

Εκεί όπου για έναν ολόκληρο χρόνο είχαν στοιβαχθεί περισσότεροι από 20.000 τόνοι δέντρων, κλαδιών και άλλων υλικών, που είχαν καεί στην τραγωδία του 2018. Αυτοί οι 20.000 τόνοι αποτελούσαν εύφλεκτο υλικό -«προσάναμμα» θα μπορούσε κανείς να πει-, και θα αρκούσε ένα πεταμένο τσιγάρο για να καεί ξανά η περιοχή. Άλλωστε, βρίσκονταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος, στην είσοδο για το Κόκκινο Λιμανάκι, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο, συνιστώντας «βόμβα» για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

Η εικόνα από το «οικόπεδο της ντροπής» ήταν σαφέστατο δείγμα ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του τόπου αδιαφόρησε πλήρως για την περιοχή μόλις έσβησαν τα φώτα από τις κάμερες. Τι κι αν επρόκειτο για υγειονομικό κίνδυνο; Δεν έγιναν ούτε τα αυτονόητα από τους αρμόδιους υπουργούς ή, έστω, από την περιφερειάρχη Αττικής για να απομακρυνθούν οι 20.000 τόνοι… προσανάμματος! Είναι ένα μικρό χαρακτηριστικό που δείχνει αδυναμία (ου μην αλλά και ανικανότητα) να παραχθεί πολιτική ουσίας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας. Προβλήματα που, όπως απέδειξε στην πράξη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν χρειάζονται κόπο, αλλά τρόπο για να επιλυθούν. Και αν το πρόβλημα ήταν τα περίπου 800.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι χρειάζονταν για να καθαρίσει ο χώρος, ας έβρισκαν τρόπο να το παρακάμψουν, όπως έκανε η νυν κυβέρνηση, η οποία μηδένισε το κόστος! Οι πρώην αρμόδιοι, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αδιαφόρησαν επιδεικτικά.

Μιας και ο λόγος για το κόστος καθαρισμού του «οικοπέδου της ντροπής», χρειάστηκαν μόλις μερικά τηλεφωνήματα από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ώστε αυτός να γίνει με μηδενικό κόστος για το κράτος. Εταιρίες, έστω για λόγους προβολής, ανέλαβαν δωρεάν το έργο και μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα ο χώρος έγινε… αεροδρόμιο! Αρκούσε μια απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κατατέθηκε άμεσα και έδωσε τη δυνατότητα στην κεντρική διοίκηση να παρεμβαίνει εκτάκτως για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.

Στη «μεγάλη εικόνα» τώρα, η περίπτωση του καθαρισμού στο Μάτι είναι ένα ζήτημα καθημερινότητας που απασχολεί συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτά τα μικρά ζητήματα, όμως, είναι που συνθέτουν το ψηφιδωτό της διακυβέρνησης του τόπου. Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δείχνουν ότι όχι μόνο ακούν τις ανάγκες της κοινωνίας σε θέματα καθημερινότητας, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να τα επιλύσουν. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης: να δείξει ότι σε δύσκολες εποχές μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις στα μικρά, αλλά ουσιαστικά ζητήματα.

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa