Πολιτική Συνεντεύξεις

Μίλτος Χρυσομάλλης στο «Π»: Είναι μεγάλη η προσφορά του Σαμαρά

Εν μέσω πυκνών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων συναντήσαμε τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μιλήσαμε για την εξωτερική πολιτική, την πανδημία, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και για τα ένσημα που έχει κολλήσει πριν εμπλακεί με την πολιτική και τα φοιτητικά του χρόνια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθη και παραλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και ειδικότερα το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και τις συγκεντρώσεις στις πορείες. Τι απαντάτε;

Το βασικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι βρίσκεται σε αντιπολιτευτικό αδιέξοδο, γι’ αυτό και μόνιμα καταφεύγει σε κακόπιστη κριτική και κατηγορίες, χωρίς ποτέ να προσφέρει εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στα αναπότρεπτα αρνητικά επακόλουθα της πανδημίας και –κυρίως– στη φτωχοποίηση, ευελπιστώντας ότι ένα νέο κύμα αγανάκτησης θα τον φέρει ξανά στην εξουσία, καθώς δεν έχει μάθει άλλον δρόμο αντιπολίτευσης. Ο λαός όμως τους δοκίμασε και πλέον ξέρει. Από την άλλη, η κυβέρνηση, υπεύθυνα και από την πρώτη στιγμή, επέλεξε να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και να βάλει την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας πάνω από οτιδήποτε άλλο. Κάθε ενέργεια αποφασίζεται έπειτα από την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και την προσεκτική εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων, ενώ κάθε μέτρο ανακούφισης και ενίσχυσης της οικονομίας δίνεται με γνώμονα τα δεδομένα της οικονομίας και τις αντοχές της. Εμείς κινούμαστε με σχέδιο και προσεκτικά βήματα. Δεν αναλωνόμαστε σε ακατάσχετη παροχολογία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε δεν έχει ψηφίσει ούτε ένα ευρώ από τις ενισχύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε μισθωτούς, αγρότες, επιχειρηματίες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Δηλαδή δεν έγιναν παραλείψεις ή λανθασμένες εκτιμήσεις από το κυβερνητικό επιτελείο;

Κυρία Καραβοκύρη, εμείς δεν εθελοτυφλούμε, λάθη θα γίνουν και παραλείψεις θα προκύψουν. Όμως αφουγκραζόμαστε συνεχώς τις ανάγκες της κοινωνίας και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στα όποια λάθη γίνονται. Μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ, ιδεολογικά, φύσει-θέσει, είναι δίπλα στην ελεύθερη αγορά, το επιχειρείν και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό και πριν από την πανδημία και κατά τη διάρκειά της έχει πάρει μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ιδεολογικά είναι απέναντί τους, όπως περιέγραψε πολύ παραστατικά το πρωτοκλασάτο στέλεχός του, ο κ. Πολάκης.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια στα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και αυτό είναι ακόμα ένα «πυροτέχνημα» που καταδεικνύει την αδυναμία του να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση για το καλό της κοινωνίας. Όλα περνούν μέσα από τη Βουλή και υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Πολάκη μάς παρέδωσαν ένα ΕΣΥ σε κακή κατάσταση, με μόνο 557 κλίνες ΜΕΘ, νοσοκομεία χωρίς προϋπολογισμούς, χωρίς προσωπικό και μηχανήματα, και με εφημερίες που «βγαίνουν» χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού, μια πρωτοβάθμια υγεία υλοποιημένη στο 50% από αυτό που θα έπρεπε, χωρίς πιστοποίηση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και πόσα ακόμα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σταθερά και μεθοδικά βήματα, θεραπεύει το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί πιστεύει σε αυτό και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του, σε αντίθεση με όσα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλή απόδειξη, οι 7.000 προσλήψεις και οι 1.300 στελεχωμένες –και το τονίζω αυτό– κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο του αυτοπεριορισμού και της καραντίνας;

Νομίζω, όπως και σε όλους μας, η επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι το βαρύτερο τίμημα που πληρώνουμε όλοι, εξαιτίας της πανδημίας. Θα πρόσθετα σε αυτό και την καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, είτε έξω στους δρόμους, στις πλατείες και στα χωριά, είτε στο πολιτικό μου γραφείο. Ξέρετε, αυτή η συνεχής κοινωνικότητα, η καθημερινή συναναστροφή, σου ανοίγει ένα μεγάλο «παράθυρο», σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με νοοτροπίες, αντιλήψεις, απόψεις και συμπεριφορές, που αναπόφευκτα θα σε επηρεάσουν και θα σε βελτιώσουν ως άνθρωπο και ως πολιτικό.

Εκτός από την πανδημία, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και την «καυτή πατάτα» της εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα υποστήριξε πως «η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από τις ίντριγκες στο εσωκομματικό παιχνίδι της ΝΔ». Τι απαντάτε σε αυτό;

Να μην κρίνει εξ ιδίων ο κ. Τσίπρας! Γιατί, όπως αποδείχθηκε, επί κυβερνήσεώς του η εξωτερική πολιτική της χώρας ήταν έρμαιο των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο ζήτημα της ΑΟΖ όσο και στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά, με συχνές τριβές μεταξύ των στελεχών του για το ποια γραμμή θα ακολουθηθεί. Εργαλειοποίησε το Σκοπιανό, νομίζοντας ότι θα διασπάσει τη ΝΔ. Αλήθεια, σήμερα, ποια είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά; Η κυβέρνηση έχει ενιαία γραμμή, ότι η μόνη μας διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μπορεί να μας διευκρινίσει ο κ. Τσίπρας τι εννοεί ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, όταν δύο μέρες πριν από τις διερευνητικές δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μια «έντιμη συμφωνία» με την Τουρκία; Ποια είναι τα πλαίσια αυτής της έντιμης συμφωνίας; Γιατί, αν κρίνω από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θέλω να φανταστώ τι εννοούν.

Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια «υπόγεια» συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πόσο πιθανό βλέπετε το γεγονός της προσφυγής στις κάλπες;

Νομίζω πως είναι άκαιρη μια τέτοια συζήτηση. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται μια σταθερή διακυβέρνηση, που θα τις οδηγήσει στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, στην επαναφορά στην κανονικότητα και στην επανάκτηση του χαμένου οικονομικού χρόνου. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι προς το συμφέρον του τόπου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι λειτουργεί με μόνο γνώμονα αυτόν.

Πώς σας κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής;

Ανέκαθεν θεωρούσα ότι η συμμετοχή στα κοινά δεν πρέπει να είναι προνόμιο αλλά υποχρέωση όλων μας, προκειμένου να έχουμε όλοι το δημοκρατικό δικαίωμα της «συνευθύνης» στη διαμόρφωση των αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον μας. Νομίζω ότι τα φοιτητικά μου χρόνια και οι αγώνες μου στη ΔΑΠ για ένα καλύτερο αύριο στην Ανώτατη Εκπαίδευση φύτεψαν τον σπόρο. Αλλά χρειάστηκε αρκετός καιρός για να αποδώσει καρπούς, καθώς προηγούνταν οι σπουδές μου και, βέβαια, η εργασία μου.

Δεδομένου ότι κατάγεστε από οικογένεια ιατρών, πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε πολιτικός μηχανικός;

Οι γονείς μου προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έμφυτη κοινωνικότητά μου από μικρό παιδί. Λόγω του επαγγέλματός τους, έμαθα από μικρός τι σημαίνει αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού με κέρδισε από τα μαθητικά μου χρόνια, ενώ η εξειδίκευσή μου στην οδοποιία ήταν αποτέλεσμα της αίσθησης μου, ότι με τη χάραξη και την κατασκευή νέων δρόμων συνδέεις τόπους, πολιτισμούς, νοοτροπίες. Όλα αυτά με έχουν επηρεάσει και ως άνθρωπο και με ακολουθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μου.

Είστε από τους πολιτικούς που έχουν «κολλήσει ένσημα» στη ζωή τους, πριν μπούνε στην Βουλή…

Και συνεχίζω να ασχολούμαι με το επάγγελμά μου, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων. Θεωρώ ότι έτσι συνεχίζω να διατηρώ την αυτοτέλειά μου, την ανεξαρτησία μου και την ανεξαρτησία του λόγου μου και, παράλληλα, παραμένω «προσγειωμένος» και σε επαφή με τη δύσκολη καθημερινότητα της εργασίας, που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μου.

Δεν θεωρείτε πως η πολιτική είναι επάγγελμα…

Όχι. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και δεν πρέπει να γίνεται. Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως κάθε πολιτικός πρέπει πρώτα να εργαστεί, πριν δοκιμάσει τον πολιτικό στίβο. Το να μπαίνεις στην πολιτική αφού πρώτα έχεις δοκιμαστεί στον εργασιακό στίβο είναι πλεονέκτημα. Έχεις σφυρηλατηθεί στις δυσκολίες, έχεις αντιμετωπίσει συχνά ανυπέρβλητες καταστάσεις και έχεις συλλέξει την εμπειρία που χρειάζεται για να διαχειριστείς τη δημοκρατική αντιπροσώπευση των συμπολιτών σου που σε επέλεξαν γι’ αυτό.

Με μια φράση, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Με μια λέξη: ιδεομαχία. Με μια φράση, θα χρησιμοποιήσω μια φράση του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ: «Η πολιτική δεν είναι ποιητικός ιδεαλισμός. Είναι η ρεαλιστική σοφία της καθημερινότητας».

Επειδή είστε ένας άνθρωπος που βρίσκεται συνεχώς σε ανοικτή επικοινωνία με τον κόσμο, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή οι πολίτες της Μεσσηνίας;

Προφανώς αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Μεσσηνία και τη χώρα είναι η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες σε όλους. Ειδικά για τους απασχολούμενους στον τουρισμό και τους αγρότες της Μεσσηνίας, για τους οποίους κάνουμε προσπάθεια να τους ανακουφίσουμε. Από εκεί και πέρα, τα γνωστά προβλήματα των υποδομών και η ενίσχυση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα σε όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας είναι διαχρονικά ψηλά στην ατζέντα.

Η Μεσσηνία φημίζεται για δύο πράγματα, για το εξαιρετικό ελαιόλαδο και για τους καλούς πολιτικούς που βγάζει, από τον Κουμουνδούρο μέχρι τον Αντ. Σαμαρά. Ποιον Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα έχετε ξεχωρίσει;

Η Μεσσηνία έχει παράδοση στους μεγάλους πολιτικούς άνδρες. Μην ξεχνάμε ότι προέρχονται από τη Μεσσηνία δύο πρωθυπουργοί και δύο Προέδροι της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση. Δεν μπορείς να μη θαυμάζεις τον Μανιάτη Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, έναν πρωθυπουργό που εξασφάλισε στο ακέραιο τα συμφέροντα της χώρας και μεγάλωσε την Ελλάδα, προσαρτώντας ειρηνικά τη Θεσσαλία και τη νότια Ήπειρο! Όμοια, όμως, δεν μπορείς να μην ξεχωρίσεις και τον Πύλιο πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, αγωνίστηκε και πέτυχε να τη βγάλει από τα ελλείμματα και την ύφεση, να τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης και να την ισχυροποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με τον καλύτερο τρόπο τις προκλήσεις της Τουρκίας και διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα συμφέροντα της χώρας. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς ποτέ να ξεχάσει τον τόπο μας, τη Μεσσηνία, και τις ανάγκες της. Είναι γεγονός ότι το να πολιτεύεσαι στη Μεσσηνία έχει ένα ιδιαίτερο πολιτικό αλλά και ιστορικό βάρος.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa