Πολιτική

«Μαγειρεύουν» νέο κόμμα

Με διερευνητικό χαρακτήρα και ακόμα αρκετές δυσκολίες γίνονται παρασκηνιακά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», οι συζητήσεις για σύμπτυξη δυνάμεων στον πολιτικό χώρο πέριξ της ΝΔ και ειδικά προς τα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων.

Το βασικό σενάριο που υπάρχει είναι η δημιουργία μιας «δεξιάς Ελιάς», όπου οι πολιτικοί σχηματισμοί θα διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά ακόμα οι όποιες συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει. Πλην, όμως, το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί επικρατούν αποκλίνουσες απόψεις για πολλά ζητήματα, όπως φερειπείν για το ποιος θα ηγηθεί ενός τέτοιου δυνητικού σχήματος, κάτι που και στο παρελθόν λειτούργησε ανασταλτικά ως προς τις προοπτικές σύγκλισης δυνάμεων.

Μάλιστα, σε αυτό το περιβάλλον κατακερματισμού και δημιουργίας μικρών κομμάτων με άδηλη εκλογική τύχη, έρχεται να προστεθεί και η πολιτική πρωτοβουλία της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της με συνέντευξη που θα δώσει στις 17 του μήνα στην ΕΡΤ3. Ήδη, αμέσως μετά το Πάσχα, η κα Παπακώστα αποκάλυψε το ακρωνύμιο του νέου σχηματισμού (Ν.Ε.Ο.), χωρίς όμως να αποκαλύπτει ακόμα το πλήρες όνομα, ενώ, κατά πληροφορίες, ο νέος αυτός φορέας θα κινείται στον χώρο της «μετριοπαθούς, κοινωνικής Κεντροδεξιάς».

Οι υπάρχοντες παίκτες

Αυτή την ώρα, βέβαια, στο «στερέωμα» της ελληνικής Δεξιάς υπάρχει ήδη μια σειρά μικρών σχηματισμών, αλλά και πρόσωπα που εντάσσονται σε διεργασίες και σενάρια.

Οι δύο δημοσκοπικά ισχυρότεροι είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ έπονται η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νίκου Νικολόπουλου, οι ΡΙΖΕΣ του Βασίλη Καπερνάρου, αλλά και πρόσωπα, όπως ο Τάκης Μπαλτάκος. Δίαυλοι επικοινωνίας, δε, μεταξύ των προαναφερθέντων προσώπων υπάρχουν, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι σχηματοποιημένο.

Οι «συγκολλητικές» προσπάθειες δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, προ καιρού ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε ρίξει «γέφυρες» στον καθηγητή Οικονομικών Διονύση Χιόνη, ο οποίος εμφανιζόταν ως «μπροστάρης» ενός νέου σχηματισμού που θα είχε κατεύθυνση τη δραχμή, με τη συμμετοχή διάφορων προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών, αλλά και πρώην βουλευτών. Η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και έκτοτε ο ΛΑΟΣ πορεύεται αυτόνομος. Μάλιστα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνομιλητές του δηλώνει ότι μένει εκτός των σεναρίων που ακούγονται, προσθέτοντας πως το κόμμα του έχει κάνει δύο συγκεντρώσεις με προσέλευση της τάξης των 4.000 ατόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρόσφατα. «Εγώ είμαι παρατηρητής, δεν εμπλέκομαι σε τέτοια σενάρια, όποιος θέλει έρχεται σ’ εμάς», λέει σε συνομιλητές του, «φωτογραφίζοντας» έτσι στελέχη που προέρχονται από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, ακόμα και πρώην υπουργούς του κόμματος και έχουν «εξοβελιστεί από τον κ. Μητσοτάκη».

Σε γραμμή αυτονομίας πορεύεται και ο Κυριάκος Βελόπουλος, του οποίου ο σχηματισμός Ελληνική Λύση, με σαφή κλίση υπέρ της Ρωσίας, είναι ίσως ο μόνος στον χώρο της ελληνικής Δεξιάς, πέραν των ΑΝΕΛ, που αποτυπώνεται σε δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, έμπειρος δημοσκόπος λέει στο «Π» ότι για το εν λόγω κόμμα οι εταιρείες καταγράφουν και απευθείας απαντήσεις, χωρίς οι εκπρόσωποί τους να διαβάσουν τη λίστα των κομμάτων που έχουν μπροστά τους. Κινούμενος, συνεπώς, αυτήν τη στιγμή μεσοσταθμικά στην περιοχή του 1,5%, ο κ. Βελόπουλος εκτιμά ότι μπορεί να πορευτεί αυτόνομα και δεν πιέζεται να μπει σε κάποιον συνασπισμό κομμάτων, ακόμα και χωρίς να διαλύσει το δικό του.

Από την άλλη, προσφάτως, ο Τάκης Μπαλτάκος εμφανίστηκε υπέρμαχος της ανάγκης δημιουργίας ενός νέου κόμματος. «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει δεξιό κόμμα. Η ΝΔ ντρέπεται να το πει. Υπάρχει κενό και η φύση δεν αγαπά τα κενά, άρα είναι σίγουρο ότι το κενό θα πληρωθεί. Αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόμμα, οπωσδήποτε θα με ενδιέφερε να συμμετέχω», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προσθέτοντας δε ότι, εφόσον δημιουργηθεί ένας νέος τέτοιος σχηματισμός, θα πρότεινε συνεργασία και στον Πάνο Καμμένο.

Κατά πληροφορίες δε, σε παρόμοια γραμμή πλεύσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, για τον οποίο επίσης ακούγονται σενάρια στροφής προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις εκλογές του 2019, εκτιμά ότι είναι «θέμα χρόνου η δημιουργία μιας νέας, μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης στην Ελλάδα». Υπό προϋποθέσεις δε, σε συζήτηση για συμπλεύσεις θα έμπαινε και η Νέα Δεξιά του κ. Κρανιδιώτη, η οποία, όμως, κινείται και αυτόνομα και δικτυώνεται στον χώρο της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας ENF, στην οποία ανήκουν τα κόμματα της Μαρίν Λε Πεν, του Χερτ Βίλντερς κ.ο.κ.

Ο ρόλος των ΑΝΕΛ

Στα σενάρια για την επόμενη μέρα έχει αρχίσει εσχάτως και ακούγεται το όνομα των ΑΝΕΛ, καθώς πλέον εμπεδώνεται η εικόνα ότι ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα λάβει τέλος στις επόμενες εκλογές, ενώ από όλες τις μετρήσεις είναι σαφές ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου συμπιέζεται σημαντικά και δυσκολεύεται να «δει» το όριο του 3%. Μάλιστα, η διαφοροποίηση του κ. Καμμένου στο Σκοπιανό, αλλά και στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, όπου πολλές φορές υιοθετεί πιο σκληρούς τόνους εν σχέσει με την επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, δημιουργεί συνειρμούς και δηλοί την πρόθεση του υπουργού Άμυνας να στοχεύσει προς ένα ακροατήριο με πατριωτικό ύφος που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα του.

Είναι, βέβαια, σαφές ότι οι ΑΝΕΛ δύσκολα θα έμπαιναν σε διαδικασία συμπόρευσης με κάποιον από τους άλλους σχηματισμούς στα δεξιά της ΝΔ και εκτιμάται ότι θα επιμείνουν σε αυτόνομη πορεία, αν και κάποιοι εκτιμούν ότι η εμπέδωση του ότι μόνοι τους δεν μπορούν να τα καταφέρουν και να μπουν στη Βουλή, ίσως τους οδηγήσει στην αναζήτηση συγκλίσεων.

Τα δύο σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες στο «Π», υφίστανται δύο σενάρια: Είτε οι συζητήσεις να μην καρποφορήσουν και οι όποιοι σχηματισμοί να πορευτούν αυτόνομα, είτε, λόγω και της πόλωσης που θα επικρατήσει όταν φτάσει ο χρόνος των εκλογών, ακόμα και κόμματα που επιλέγουν την αυτονομία να δουν δημοσκοπική σμίκρυνση και να συζητήσουν για μια εκλογική σύμπτυξη που μπορεί να τους φέρει εντός Βουλής.

Αν, πάντως, ευοδωθεί το πρώτο σενάριο και τα κόμματα μείνουν εκτός Βουλής, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα –πιθανότατα τη ΝΔ–, λόγω του μεγάλου αθροιστικού ποσοστού τους.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa