Slider Άρθρα

Μαδάνε τη… μαργαρίτα! Χάγη, ανασχηματισμός, κάλπες και ποδόσφαιρο

Αν και ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην άνοιξη, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να μαδάνε τη «μαργαρίτα», όχι για να δουν αν και ποιος τους αγαπάει, αλλά για να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Οι εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων είναι ανοικτές και πολύ σύντομα τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για κομβικά θέματα. Σίγουρα η ατζέντα του πρωθυπουργού είναι πιο βαριά, μια και εκείνος κυβερνά και θα πρέπει να αποφασίσει για ζητήματα που «καίνε» τον τόπο.

Πρώτα από όλα στα εθνικά θέματα, με πρώτο αυτό των σχέσεών μας με την Τουρκία. Αν δηλαδή τελικά, κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα μας, θα πάει στη Χάγη ή όχι. Και εάν πάει… συρόμενη από θερμές εξελίξεις ή όχι και, κυρίως, αν στον δρόμο για τη Χάγη πάρει την τολμηρή απόφαση να προχωρήσει στην ανακήρυξη των 12 μιλίων.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σκέψεις να μην πάμε στη Χάγη, με τα όποια ρίσκα, αλλά να επιλέξουμε την υπογραφή ενός «μνημονίου» με την Άγκυρα, στο οποίο οι δύο χώρες θα δεσμεύονται να μην προκαλέσουν με ενέργειές τους την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αμερικανοί και εσχάτως και Ρώσοι πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μια ακόμη απόφαση που θα κληθεί να πάρει ο πρωθυπουργός αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Είναι κάτι που θα ήθελε να το αποφύγει, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Η περίπτωση Αυγενάκη, αλλά και άλλων αταίριαστων διδύμων, όπως και η ανυπαρξία έργου κάποιων υφυπουργών, έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και ίσως επιτυγχάνουν τις διαδικασίες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι δεν λειτουργεί υπό πίεση, αν και στο μυαλό του έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του για συγκεκριμένα πρόσωπα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει.

Το θέμα των εκλογών είναι και αυτό πάνω στο τραπέζι, ακόμη και εάν κάποιοι εισηγούνται το «όχι», ισχυριζόμενοι ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να χάσει δικό της χρόνο. Από την άλλη βέβαια, αρχίζει και αποκτά συμμάχους το σενάριο διπλές εκλογές τώρα, για να ξεμπερδεύουμε.

Το θέμα των πλεονασμάτων είναι ακόμη ένα από αυτά στα οποία ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει στους σχεδιασμούς του για την οικονομία και εκτιμά ότι μπορεί να το «πάρει» από τους εταίρους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα οικονομικές ανάσες. Η αλήθεια είναι ότι, μετά το αρχικό θετικό κλίμα στην εκκίνηση της κυβέρνησης, η αγορά δείχνει να έχει κάτσει, αναζητώντας ένα δημιουργικό σοκ.

Μια ακόμη… μαργαρίτα αφορά τις κινήσεις και τις σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που πλέον δείχνει φανερά τη δυσαρέσκειά του για μια σειρά ζητήματα, από το θέμα της προσφυγής στη Χάγη μέχρι την τροπολογία για τις ΠΑΕ.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι έχουν καταλάβει τον χώρο του Κέντρου και οι προβληματισμοί υπάρχουν για προβλήματα από τα δεξιά, με το προσφυγικό-μεταναστευτικό να δημιουργεί τη μαγιά.

Τη «μαργαρίτα» μαδάει και ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να έχει αποφασίσει ανασχηματισμό της «σκιώδους» κυβέρνησής του, αλλά τα προβλήματα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν. Η παλιά… φρουρά δείχνει τα δόντια της σε κάθε ευκαιρία στον δρόμο για το Συνέδριο, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την Κεντροαριστερά.

Ο πολιτικός χρόνος για όλους είναι συμπυκνωμένος. Θα δούμε, τελικά, τι θα βγάλει το μάδημα της «μαργαρίτας» και κυρίως ποιον αγαπάει ο λαός…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa