Μαζικά προσέρχονται στις κάλπες οι Ιρανοί πολίτες, για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της χώρας τους.

Η εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για τον νυν μετριοπαθή  πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη προεδρική θητεία, υποσχόμενος ότι θα συνεχίσει την πολιτική ανοίγματος στον κόσμο.

Ο Ρουχανί αντιμετωπίζει τον Εμπραχίμ Ραϊσί, έναν συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίζεται ως συνήγορος των φτωχών και θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις. Τον προεδρικό θώκο διεκδικούν άλλοι δύο, λιγότερο γνωστοί υποψήφιοι, ένας μεταρρυθμιστής και ένας συντηρητικός.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Η συμμετοχή στην Τεχεράνη και στην επαρχία ήταν ιδιαίτερα υψηλή, σύμφωνα με  δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Irib. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι η συμμετοχή θα φθάσει το 72%.

Οι ψηφοφόροι, μερικοί από τους οποίους φθάνουν οικογενειακώς στα εκλογικά τμήματα, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους συζητώντας. Ορισμένοι έχουν φέρει και πτυσσόμενες καρέκλες για να μην περιμένουν όρθιοι να έρθει η σειρά τους.

Υπάρχουν ξεχωριστά εκλογικά τμήματα για γυναίκες και άνδρες, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε τεμένη και σχολεία.

«Η ενθουσιώδης συμμετοχή των Ιρανών στις εκλογές ενισχύει την εθνική ισχύ και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουχανί αφού ψήφισε στην ηλιόλουστη Τεχεράνη.

Ο αντίπαλός του, ο Εμπαχίμ Ραϊσί, ο οποίος ψήφισε σε τζαμί μιας λαϊκής συνοικίας της νότιας Τεχεράνης, προέβλεψε από την πλευρά του «μέγιστη συμμετοχή». Αμφότεροι οι υποψήφιοι ζήτησαν να γίνει «σεβαστή» η επιλογή των Ιρανών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Ο «πατέρας» των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζουν τον Ρουχανί, ο Μοχαμάτ Χαταμί, πρώην πρόεδρος από το 1997 έως το 2005 ο οποίος έχει εν μέρει στερηθεί την ελευθερία κινήσεων και έκφρασής του, ψήφισε επίσης στην Τεχεράνη επευφημούμενος. Ένας από τους πρώτους που ψήφισε στην κάλπη που εγκαταστάθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη ήταν ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να πάνε στις κάλπες «μαζικά, το συντομότερο δυνατόν».

Η ψηφοφορία διεξάγεται δύο ημέρες μετά την αμερικανική απόφαση να ανανεωθεί η ελάφρυνση των ιρανικών κυρώσεων, όπως προβλέπεται από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ρουχανί, ο οποίος εξελέγη το 2013, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης τετραετούς θητείας του στη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας που επέτρεψε να αρχίσει το οικονομικό και πολιτικό άνοιγμα της χώρας του.

Όμως η δυσπιστία παραμένει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Η δυσπιστία αυτή οξύνθηκε μάλιστα μετά την άνοδο στην εξουσία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις αντιιρανικές δηλώσεις και ενισχύσει από τον Ιανουάριο τις κυρώσεις που δεν συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, τα 56,4 εκατομμύρια των ιρανών ψηφοφόρων καλούνται να ψηφίσουν και για τις δημοτικές εκλογές: το διακύβευμα στις μεγάλες πόλεις Τεχεράνη, Μασχάντ (βορειοανατολικά) και Ισφαχάν (κέντρο) είναι μια αλλαγή της συντηρητικής πλειοψηφίας που τις διοικεί.