Πολιτική Συνεντεύξεις

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο «Π»: Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο!

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνά το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση», επισημαίνει, μιλώντας στο «Π» για το μεταναστευτικό, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Τονίζει ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι τοπικό, αλλά εθνικό πρόβλημα. Απαντά, τέλος, για τη στάση της Τουρκίας, αλλά και για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Το μεταναστευτικό είναι η πιο δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση μέχρι στιγμής. Θα λειτουργήσει το σχέδιο;

Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να αντιμετωπίσει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και να δημιουργήσει ένα αποτρεπτικό κλίμα σε επίδοξους νέους οικονομικούς μετανάστες, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς όλους. Ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας που εισέρχεται παράνομα σε αυτήν, εφόσον δεν προέρχεται από εμπόλεμη περιοχή και δεν έχει τα χαρακτηριστικά του πρόσφυγα, θα επαναπροωθείται είτε στη χώρα εισόδου είτε στη χώρα καταγωγής του.

Δυστυχώς, η αριστερόστροφη ιδεοληπτική προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης, που δεν έχει ακόμη και σήμερα καταφέρει να καταλάβει την ειδοποιό διαφορά πρόσφυγα και μετανάστη, ήταν ένα ανοικτό προσκλητήριο για κάθε μετανάστη που βλέπει την Ευρώπη σαν τη «γη της επαγγελίας».

Όλοι θυμόμαστε ότι το πρώτο μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, που η δημιουργία της την περίοδο 2013-14 είχε αποφασιστικά συμβάλει στην αποτροπή προσέλκυσης νέων μεταναστών. Και όλοι θυμόμαστε τα αμίμητα «λιάζονται και εξαφανίζονται» και «η θάλασσα δεν έχει σύνορα».

Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάκτυλο στη σημερινή κυβέρνηση, να την κατηγορεί για ακροδεξιά πολιτική στο μεταναστευτικό τύπου Σαλβίνι και Όρμπαν, όταν έχει την αποκλειστική ευθύνη για την Ειδομένη και τη Μόρια. Όταν παρέδωσε ως κυβέρνηση 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

Πώς θα καμφθούν οι αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών; Αρκεί η καλύτερη ενημέρωση μέσω των τοπικών αξιωματούχων;

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και των υπόλοιπων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είναι η κύρια πύλη εισόδου. Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό πρόβλημα. Και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε, δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε να «πνιγούν» τα νησιά μας. Και οφείλει όλη η χώρα να συμβάλλει, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση μίας πρωτόγνωρης κρίσης. Η Ευρώπη οφείλει επίσης να αναλάβει στο ακέραιο τις δικές της τεράστιες ευθύνες. Το ίδιο οφείλουν να κάνουν και τα κράτη-μέλη, χωρίς αναβολές, υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Η Τουρκία είναι σαφές ότι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε έναν τόσο νευρικό γείτονα;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή και τις τουρκικές απειλές για το μεταναστευτικό, έχει σαφώς διαμηνύσει προς την Τουρκία ότι δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται.

Μία Τουρκία που δυστυχώς παραμένει ένα κράτος-ταραξίας που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. Που ερμηνεύει διεθνείς συνθήκες –ασχέτως αν τις έχει υπογράψει ή όχι– κατά το δοκούν. Και αν δεν εξυπηρετούν τις σκοπιμότητές της, δεν το έχει σε τίποτα να προσπαθεί μονομερώς να τις αλλάξει. Μόνιμη η ρητορική αμφισβήτησης, τα τελευταία χρόνια, της Συνθήκης της Λωζάνης. Πρόσφατα μάλιστα σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «βαφτίζεται» για μία ακόμη φορά η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σε «τουρκική».

Διαρκείς οι επιθετικές και προκλητικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Οι συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου.

Με αυτές τις ενέργειες, όμως, η Τουρκία δεν καταφέρεται κατά της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά σύνορα Αυτός είναι ο λόγος που «πάγωσαν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό επιβλήθηκαν οι γνωστές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ενώ κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρόσφατα έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία δεν στρέφεται κατά των 800.000 Κυπρίων πολιτών αλλά κατά των 520 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών. Κάτι που δικαιώνει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έλεγε ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα πολύ μεγάλα οικονομικά. Τότε που κάποιοι με την εφηβική προσέγγιση του λαϊκισμού της εποχής κραύγαζαν το γνωστό σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Και φανταστείτε αντί της Ελλάδας σήμερα να ήταν μόνο η Τουρκία ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Το «γαλλικό βέτο» στην ενταξιακή πορεία Αλβανίας και Σκοπίων δημιούργησε αναταραχή. Υπάρχει προοπτική να αλλάξει η κατάσταση άμεσα;

Η ελληνική θέση στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ξεκάθαρη. Επιθυμούμε την ένταξη και των Σκοπίων και της Αλβανίας, εφόσον οι δύο χώρες πληρούν στο ακέραιο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών. Η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο χωρών είναι σαφώς μία επιλογή ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, για εμάς απόλυτη προϋπόθεση αποτελεί ο πλήρης σεβασμός από πλευράς της των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η κατοχύρωση των ιδιωτικών περιουσιών των ομογενών μας. Θεωρώ πολύ σημαντική τη δέσμευση του Αλβανού πρωθυπουργού για αυτό το θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα Σκόπια. Βασική προϋπόθεση για την Ελλάδα, για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, είναι να τηρήσει στο ακέραιο όλες της τις υποχρεώσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονιάς με τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν παύω να τη θεωρώ μία εθνικά επιζήμια συμφωνία που χωρίς λόγο και αιτία, χωρίς κανείς να μας πιέσει, εκχωρήσαμε στους Σκοπιανούς γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα. Μία συμφωνία που, αντί να επιλύει προβλήματα, θα μας δημιουργήσει πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Όλοι πρέπει να θυμούνται ότι πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών φωνάζαμε σε όλους τους τόνους για το γεγονόςότι αν υπογραφόταν μια τέτοια συμφωνία, κανείς δεν θα μπορεί να την καταργήσει μονομερώς, αφού παράγει υποχρεώσεις για τη χώρα. Οι ανιστόρητοι υπεύθυνοι για την υπογραφή αυτής της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας σήμερα την χαρακτηρίζουν «ιστορική». Για την υπογραφή τους αυτή,τους έκρινε αμετάκλητα ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Οδεύουμε προς την Προεδρική εκλογή. Θεωρείτε ότι πρέπει να επανεκλεγεί ο κ. Παυλόπουλος;

Δεν θέλω να μπω σε μία άκαρπη ονοματολογία για μία απόφαση που θα ληφθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον πρωθυπουργό. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι η μόνη ίσως θετική συμβολή στα πολιτικά πράγματα της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι ως κυβέρνηση δέχθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση να απεμπλέξει την Προεδρική εκλογή από τη διάλυση της Βουλής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa