Slider Συνεντεύξεις

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο «Π»: Ο λαϊκισμός μεγάλος αντίπαλος για την Ευρώπη

«Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια τη Δημοκρατία είναι ο λαϊκισμός σήμερα», τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Π» ο ευρωβουλευτής (και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ) Μανώλης Κεφαλογιάννης. Επισημαίνει παράλληλα ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πραγματικός κόλαφος για τον κ. Τσίπρα, για τις πολιτικές του και τις ιδεοληψίες του». Στο ερώτημα γιατί επιλέγει να είναι και πάλι υποψήφιος ευρωβουλευτής και μάλιστα με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Κεφαλογιάννης τονίζει ότι η πολιτική του επιλογή το 2014 να «μετακομίσει» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε στόχο αφενός να αποκομίσει θετικά παραδείγματα,που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία στην Ελλάδα, και αφετέρου να καλλιεργήσει όλες εκείνες τις απαραίτητες σχέσεις που θα βοηθούσαν τον τόπο μας. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μπορώ μετά βεβαιότητος να δηλώσω ότι στην Ευρώπη η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωβουλευτές της είμαστε πρωταγωνιστές», υποστηρίζει.

Πολλά λέγονται, ακούγονται και γράφονται για την Ευρώπη και το μέλλον της, κ. Κεφαλογιάννη. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τέλεια και πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ. Αλλά οι αρχές και οι αξίες της, που βασίζονται στον σεβασμό της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των ατομικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι και θα είναι πάντα η άγκυρα της ασφάλειάς μας.

Όλοι εμείς που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα, που θέλουμε μία καλύτερη Ευρώπη, σήμερα ζητάμε να κάνει η Ευρώπη το επόμενο βήμα. Προς την ολοκλήρωσή της. Να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των πολιτών της και να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους. Με όραμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα να αντιμετωπίσει τα μείζονα. Να ασχοληθεί με σοβαρότητα με τα μεγάλα ζητήματα του δημογραφικού, του μεταναστευτικού.Να προστατεύσει ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Όλοι πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια του Μάνφρεντ Βέμπερ, του υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγάλης πολιτικής οικογένειας που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, και αυριανού αντικαταστάτη του προέδρου Γιούνκερ.«Το Ηράκλειο είναι η πόλη που γεννηθήκαμε. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι».

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και των λαϊκιστών έχει συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο ή είναι μία «σούπα», ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των πολιτών να «δικάσουν» το σύστημα;

Ο μεγάλος αντίπαλος σήμερα, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας, είναι ο λαϊκισμός. Δίδυμο αδερφάκι του ευρωσκεπτικισμού. Ένας λαϊκισμός που είναι πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Γιατί υπάρχει δεξιός λαϊκισμός, η Λεπέν στη Γαλλία, ο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Κεντρώος με τον Γκρίλο στην Ιταλία. Φιλελεύθερος με τον Φάρατζ στη Μεγάλη Βρετανία. Που με τις επιπόλαιες πολιτικές ενέργειες έχει οδηγήσει μία μεγάλη χώρα όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία να καταστεί «Μικρά Αγγλία».Και ο αριστερόστροφος λαϊκισμός των Podemos στην Ισπανία και του κ. Τσίπρα στην Ελλάδα. Που είναι, αναμφίβολα, ο πιο γνήσιος, ο πιο αυθεντικός εκφραστής του λαϊκισμού στην Ευρώπη.Σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές αυτός ο λαϊκισμός, που επαναλαμβάνω αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία, πρέπει να σαρωθεί πολιτικά. Και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πρέπει να υποστεί δεινή ήττα και στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Πέντε χρόνια δεν είναι αρκετά για «αποτοξίνωση» από την εγχώρια πολιτική σκηνή; Γιατί επιλέξατε και πάλι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Η «μετακόμιση» στις Βρυξέλλες δεν αποτελεί ασφαλώς ούτε κατά διάνοια κάποιας μορφής «πολιτική αποστρατεία» ούτε προσπάθεια «αποτοξίνωσης» από την εγχώρια πολιτική σκηνή.Η πολιτική μου επιλογή το 2014 να «μετακομίσω» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε στόχο αφενός να αποκομίσω θετικά παραδείγματα, βέλτιστες πρακτικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία στην Ελλάδα, και αφετέρου να καλλιεργήσω όλες εκείνες τις απαραίτητες σχέσεις που θα βοηθούσαν τον τόπο μας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μπορώ μετά βεβαιότητος να δηλώσω ότι στην Ευρώπη η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωβουλευτές της είμαστε πρωταγωνιστές.

Στη θητεία, που σε λίγο κλείνει τον κύκλο της, υπήρξα πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, μίας Επιτροπής η οποία παρακολουθούσε την ενταξιακή πορεία της γείτονος.Εκεί είχα την ευκαιρία να τονίσω σε ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο ότι η Τουρκία, όσο παρουσιάζει έλλειμμα Δημοκρατίας, δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, το Κράτος Δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, όσο δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της και συνεχίζει τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες εναντίον τους, θα παραμένει μία υπό ένταξη χώρα χωρίς ένταξη. Με την ιδιότητά μου αυτή, μου δόθηκε άδεια να επισκεφθώ τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνταν παράνομα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Μαζί, επίσης, με τον Μάνφρεντ Βέμπερ προτείναμε, και το έκανε αμέσως αποδεκτό ο πρόεδρος Ταγιάνι, να δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε σημαίνουσα αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτιμάτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να οδηγήσει σε εθνικές κάλπες μέσα στο καλοκαίρι;

Ο σημερινός πρωθυπουργός, με την επιλογή του να μη διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές την ίδια ημερομηνία με τις ευρωεκλογές, επέλεξε αντί μίας διαχειρίσιμης πιθανότατα ήττας, τη στρατηγική συντριβή και την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλλοντα χρόνο, σύντομο μέλλοντα χρόνο, στα προ κρίσης ποσοστά του. Γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πραγματικός κόλαφος για τον κ. Τσίπρα, για τις πολιτικές του και τις ιδεοληψίες του. Και μία ανυπόληπτη κυβέρνηση, χωρίς πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση, θα σέρνεται αλλά δυστυχώς θα σέρνει μαζί της και τη χώρα, μέχρι όσο αντέξει.

Ποιο είναι, κατά την άποψή σας το μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα της επόμενης περιόδου;

Πριν στοχεύσουμε στο μέλλον, πρέπει να μελετήσουμε με προσοχή το παρελθόν. Να το διαβάσουμε σωστά. Η Ευρώπη, η ΕνωμένηΕυρώπη, χτίστηκε πάνω στις εκατόμβες των νεκρών δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Με κυρίαρχα δύο μεγάλα ζητούμενα. Ειρήνη και Δημοκρατία για την Ευρώπη και τους λαούς της.Και πράγματι,μας χάρισε 75 χρόνια ειρήνης και Δημοκρατίας. Ακούμπησε όμως το όραμα των εμπνευσμένων ηγετών της μερικώς. Δεν προχώρησε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και αυτό είναι το μεγάλο της στοίχημα. Μία οικονομική ένωση. Και όχι μόνο μία νομισματική ένωση που έχουμε σήμερα. Για να μπορέσουμε στο μέλλον να ξεπεράσουμε με πολύ μικρότερο κόστος τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις. Κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη με την κρίση του 2008 και όλοι εμείς στην Ελλάδα βιώσαμε πολύ άσχημα τις συνέπειες.

Αντίστοιχα, ποιο είναι το μεγάλο ελληνικό στοίχημα; 

Η αναγέννηση της πατρίδας μας. Η επιστροφή μίας χώρας και των πολιτών της σε μία κανονικότητα. Η απαλλαγή από τις αριστερόστροφες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Που τόσο βασάνισαν τη χώρα και την κοινωνία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Που πληρώσαμε όλοι μας ακριβά μία κυβέρνηση που μοίρασε φτώχεια και μιζέρια και οδήγησε την πατρίδα μας με την υπογραφή μίας εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη μεγαλύτερη εθνική ήττα που γνώρισε σε καιρό ειρήνης.Όλα αυτά θα συμβούν πολύ σύντομα. Στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Που θα αναδείξουν τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση, μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa