Πολιτική Συνεντεύξεις

Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά στο «Π»: Είναι τιμή μου ότι ο πατέρας μου είναι κληρικός

Στο περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής συναντήσαμε τη βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και μπροστά από την περίφημη ταπισερί του 18ου αιώνα, που παραχωρήθηκε στη Βουλή από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, προς τιμήν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η νεαρή βουλευτής μάς μίλησε για τα παιδικά της χρόνια στα Ιωάννινα, αλλά και για τη φράση «πού πας να μπλέξεις μικρό κορίτσι…» που της είπαν οι φίλοι της, όταν τους ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι χάσατε τη «μάχη» με την πανδημία και γι’ αυτό βαδίζετε δίχως σχέδιο. Τι απαντάτε;

Η κυβέρνησή μας, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, βρίσκεται σε έναν διαρκή και άνισο πόλεμο με την πανδημία. Οι μάχες είναι καθημερινές και μαζί με τους πολίτες καταφέραμε να είμαστε η χώρα εκείνη στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη που και τις λιγότερες απώλειες μετράμε και το Σύστημα Υγείας άντεξε και αντέχει ακόμη και στην κορύφωση των φάσεων της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, εκτός από μίζερη κριτική, δεν έκανε το παραμικρό να βοηθήσει, αντιθέτως, η μοναδική ευθύνη που ανέλαβε ήταν να καλεί τους πολίτες σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις που επιδεινώνουν το πρόβλημα, και το έκανε με πλήρη συναίσθηση και γνώση.

Είναι γεγονός πως από μια μερίδα πολιτών υπάρχει έντονη επιφυλακτικότητα και άρνηση ως προς τον εμβολιασμό και ως προς τα διαγνωστικά τεστ. Εσείς, ως γιατρός, πως αντιμετωπίζετε τους αρνητές των εμβολίων;

Η επιστήμη είναι αυτή που δίνει απαντήσεις σε ζητήματα υγείας, πανδημίας και ασθενειών. Η εμπειρική και ιδεοληπτική προσέγγιση του θέματος δεν βοηθάει, γιατί και έλλειψη γνώσης υπάρχει και η επιστήμη ποτέ δεν αντικαθίσταται από προληπτικές και εγωιστικές προσεγγίσεις. Τους θεωρώ επιπόλαιους, «ευκαιριακούς επαναστάτες» που διακινδυνεύουν την υγεία τους και, προπαντός, δεν σέβονται το κοινωνικό σύνολο και την υγεία των συνανθρώπων τους.

Πρόσφατα νοσήσατε κι εσείς από τον Covid-19. Πώς αισθανθήκατε; Φοβηθήκατε;

Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Και βέβαια φοβήθηκα, γιατί πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, που η ιατρική επιστήμη τώρα αγωνίζεται να το αντιμετωπίσει. Πρέπει να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό της χώρας και τους εκφράζω την αμέριστη ευγνωμοσύνη μου για όλα αυτά που έκαναν για μένα.

Εκτός από την πανδημία, ποιο θεωρείτε πως είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι σήμερα αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός την τέλεια καταιγίδα. Του έτυχαν τόσα, που ούτε καν από τη φαντασία του Έλληνα δεν περνούσαν. Παρά τις «προσδοκίες» της αντιπολίτευσης για αποτυχία, μάχεται και επιτυγχάνει με σύμμαχο πάντα την ελληνική κοινωνία. Το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανόρθωση της οικονομίας, η ομαλή επαναλειτουργία όλων των δραστηριοτήτων μετά την πανδημία και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας και, όπως κι εσείς μαθαίνετε, η αποδοχή των ελληνικών προτάσεων από την Ευρώπη έτυχε ευμενέστατων σχολίων. Η Νέα Δημοκρατία κατά καιρούς κλήθηκε να θεμελιώσει τη Δημοκρατία και να ανορθώσει τη χώρα. Ιστορικά είναι δικαιωμένη και θα δικαιωθεί για μια ακόμη φορά.

Ανήκετε στη νέα γενιά στελεχών της ΝΔ και είστε ένα από τα νεαρότερα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Πώς είναι η καθημερινότητα μιας νέας γυναίκας που παράλληλα είναι και βουλευτής;

Περνώ, όπως διαπιστώνετε, πολλές ώρες στο Κοινοβούλιο, επισκέπτομαι αρμόδιους υπουργούς για την επίλυση ζητημάτων και πάντα στο τέλος της εβδομάδας επιστρέφω στη βάση μου, στα Ιωάννινα, όπου είμαι σε τακτική συνεργασία με τους φορείς, τους δήμους, την Περιφέρεια, τους συλλόγους και τους πολίτες.

Ύστερα από μια τόσο απαιτητική ημέρα, όπως αυτή που μας περιγράφετε, γεμάτη συναντήσεις, υποχρεώσεις και κοινοβουλευτικά καθήκοντα, από πού αντλείτε δύναμη ώστε να συνεχίσετε και την επόμενη ημέρα στους ίδιους έντονους ρυθμούς;

Ξεκάθαρα, από τη στήριξη που μου εκφράζουν οι συμπολίτες μου. Από αυτούς αντλώ τη δύναμη για να συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Από όσο γνωρίζω, δεν κατάγεστε από «πολιτικό τζάκι». Πώς κολλήσατε το μικρόβιο της πολιτικής;

Η αλήθεια είναι πως πάντα ένιωθα μια απροσδιόριστη έλξη και γοητεία από την πολιτική, με έντονο αίσθημα παρέμβασης στα κοινά και βοήθειας στο συνάνθρωπο. Άλλωστε, επειδή ασκώ και το λειτούργημα της ιατρικής, ήμουν και είμαι πιο κοντά στις δύσκολες ανθρώπινες στιγμές, προσπαθώντας πάντα να βοηθήσω. Τώρα, το γεγονός ότι κατάγομαι από μεσαία οικογένεια ποτέ δεν το εξέλαβα ως μειονέκτημα, αλλά πάντα ήταν για μένα ένα εφαλτήριο ανόδου, προκοπής και προόδου, έχοντας πάντα την αμέριστη στήριξή της.

Ο πατέρας σας είναι ιερέας. Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια στα Ιωάννινα και ποιες αρχές πήρατε από την οικογένειά σας;

Είναι τιμή μου που προέρχομαι από μια τέτοια ελληνική οικογένεια, που από τα παιδικά μου χρόνια οι γονείς μου μού εμφύσησαν όλες εκείνες τις αρχές που σηματοδοτούν την παραδοσιακή, ελληνική, ορθόδοξη οικογένεια, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο δίκαιο και τον σεβασμό στην προσωπική άποψη. Μεγάλωσα σε συντηρητική οικογένεια, αλλά πάντα ελεύθερη να κάνω αυτό που πιστεύω και αγαπώ. Έμαθα από την οικογένειά μου ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας και, για να επιτύχεις, πρέπει πέρα από τα φυσικά προσόντα να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να τολμάς.

Με δυο λόγια, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Καθημερινή τριβή, επικοινωνία με τον συνάνθρωπο, προσπάθεια επίλυσης των μικρών ή των μεγάλων προβλημάτων, ανθρώπινη προσέγγιση της καθημερινότητας και σεβασμός στον πολίτη, όχι μόνο την ώρα της κάλπης αλλά πάντα.

Σε λίγο καιρό κλείνετε δύο χρόνια ως βουλευτής Ιωαννίνων. Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή στη μέχρι τώρα κοινοβουλευτική σας πορεία;

Είναι δύο χρόνια πυκνής κοινοβουλευτικής εμπειρίας, πρωτόγνωρης για μένα προφανώς, με στιγμές έντασης, αγωνίας αλλά και χαράς, γιατί πάντα υπάρχει το ευήκοον ους σε θέματα τοπικής και γενικότερης πολιτικής προσέγγισης, αλλά και ο χώρος δράσης για νέους βουλευτές. Προκαλεί, όπως καταλαβαίνετε, μεγάλη ικανοποίηση σε έναν πρωτοεκλεγμένο βουλευτή όταν με τις ενέργειές του καταφέρνει να επιλύει ζητήματα, τοπικά κυρίως, που λίμναζαν επί σειρά ετών.

Ποιο είναι το επόμενο «στοίχημα» που έχετε θέσει για τα Ιωάννινα;

Η πρώτη μου θητεία συνδέεται, αν μη τι άλλο, με την προσπάθεια και την επίλυση μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας και τους συμπολίτες μας. Ούτε δύο χρόνια από το καλοκαίρι του 2019, και οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Αλλιώς ξεκινήσαμε, με άλλους στόχους, και βρεθήκαμε να παλεύουμε με μια πανδημία που όμοιά της δεν γνώρισε ο πλανήτης μας για τουλάχιστον έναν αιώνα. Οι προτεραιότητες επαναξιολογήθηκαν και, ως οφείλαμε, βάλαμε μπροστά τη δημόσια υγεία. Τώρα που φαίνεται ότι φτάνουμε στο τέλος, μπορώ να πω πως έχουμε μπροστά μας μια νέα αρχή. Ένα νέο ξεκίνημα. Σε αυτήν τη νέα εποχή, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και της περιοχής μου, των Ιωαννίνων, είναι άμεσα συνυφασμένη με μεγάλα έργα και υποδομές που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά νέες επενδύσεις. Επενδύσεις τόσο σε πρωτογενή όσο και σε δευτερογενή και τριτογενή τομέα, που θα δώσουν ζωή στην Περιφέρεια και οικονομική ανάπτυξη, που τόσο έχουμε ανάγκη. Τα Ιωάννινα πρέπει το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουν τόσο το επιστημονικό προσωπικό της πόλης όσο και τον φυσικό πλούτο, τη λίμνη, τη χλωρίδα της περιοχής καθώς και την πολιτισμική κληρονομιά της.

Υπήρξατε μέλος της ΝΟΔΕ και μάλιστα το νεαρότερο αιρετό μέλος. Πώς σας αντιμετώπιζαν τα υπόλοιπα μέλη και τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;

Όταν κλήθηκα να πάρω την απόφαση αυτή, δεν θα σας κρύψω ότι πολλοί μου είπαν «πού πας μικρό κορίτσι να μπλέξεις με αυτά…», γιατί ήμουν μόλις 28 ετών. Δεν σας κρύβω όμως ότι δεν επηρεάστηκα ούτε για μία στιγμή. Αντιθέτως, είπα: «Μα το ζητούμενο διαχρονικά είναι οι νέοι άνθρωποι να τραβήξουν μπροστά και, τώρα που μου δίνεται η ευκαιρία, εγώ θα κάνω πίσω;».

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το κίνημα #ΜeΤoo έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση περί παρενοχλήσεων στον εργασιακό χώρο. Ως σύγχρονη γυναίκα αλλά και ως βουλευτής, πώς αντιμετωπίζετε τέτοια θέματα;

Καταδικάζω απερίφραστα τέτοια γεγονότα και πιστεύω ακράδαντα ότι η εσωτερική δύναμη του καθενός θα πρέπει να υψώνεται ως προστατευτικό τείχος σε τέτοια φαινόμενα, και είναι υποχρέωση της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης, όταν φτάνουν εκεί τέτοια θέματα, να τα αντιμετωπίζει άμεσα και κάθετα. Και η ίδια η κοινωνία οφείλει να αναπτύξει όλα τα απαραίτητα αντανακλαστικά για την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου και να σέβεται τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου.

Έχετε βιώσει η ίδια κάποιου είδους αντισυναδελφική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας σας;

Ευτυχώς, όχι.

Αν και είστε μια πολύ νέα γυναίκα, έχετε καταφέρει παρά πολλά. Είχατε ποτέ το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια»;

Όχι, δεν είχα ποτέ τέτοια διλήμματα διότι πιστεύω πως μπορούν να συνυπάρχουν άριστα και τα δύο, και η οικογένεια και η καριέρα.

Μελλοντικά σκέφτεστε τη μητρότητα;

Προφανώς, ναι, το σκέφτομαι και το επιθυμώ

Δέχεστε την κριτική;

Βεβαίως, δέχομαι την καλόπιστη κριτική και είμαι υποχρεωμένη να τη δέχομαι.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa