Πολιτική Συνεντεύξεις

Μαρία Συρεγγέλα στο «Π»: Αυστηροποιείται το πλαίσιο για παρενόχληση

Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο της εργασίας προαναγγέλλει μέσω του «Π» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ενσωματώνοντας τη σύσταση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ώστε η παρενόχληση να γίνει αυτόνομο ποινικό αδίκημα. Προαναγγέλλει, επίσης, μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης το επόμενο διάστημα. Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν και δράσεις προώθησης της ισότητας των φύλων, όπως η καθιέρωση της άδειας πατρότητας.

Ο «ασκός του Αιόλου» για τις καταγγελίες αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση έχει ανοίξει. Ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε παρέμβαση για την αυστηροποίηση του πλαισίου για την κακοποίηση στον εργασιακό χώρο. Τι θα προβλέπει και πότε αναμένεται;

Το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει στο άμεσο προσεχές διάστημα προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Με την κύρωση της Σύμβασης θα διαμορφωθεί το αναγκαίο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα καλύπτονται ευρύτερα και πιο αποτελεσματικά τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης στην εργασία. Η Σύμβαση αναγνωρίζει τα δικαιώματα όλων σε έναν κόσμο εργασίας απαλλαγμένο από βία και παρενόχληση. Στόχος είναι η προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, και η στήριξη των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, καθορίζοντας τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αποσαφηνίζοντας σημεία, που μέχρι σήμερα αποτελούν «γκρίζες ζώνες».

Οι καταγγελίες που εισφέρονται, αλλά και οι φήμες που ακούγονται όλο και εντονότερα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κουλτούρα της παρενόχλησης ή και της κακοποίησης υπήρχε σε όλο το φάσμα. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες θα πάρει η Πολιτεία για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου;

Όπως προανέφερα, με την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας ILO θα ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών θα ληφθούν μέτρα, όχι μόνον για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης, αλλά και για την πρόληψη, που είναι και το ζητούμενο. Επιπλέον, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας εντάσσονται και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών –εργαζομένων και εργοδοτών– προκειμένου να ενθαρρύνονται τα θύματα να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές και να γνωρίζουν πού θα πρέπει να απευθύνονται.

Υπάρχει μια κριτική που ακούγεται και έχει να κάνει με το ότι θύματα κακοποίησης θέλουν να μιλήσουν, αλλά δεν ξέρουν πού. Ποιες κρατικές δομές υπάρχουν, προκειμένου να αποταθούν οι πολίτες, χωρίς οι καταγγελίες να μένουν στα συρτάρια;

Προγραμματίζονται καμπάνιες ενημέρωσης, όπως και έγινε από την κυβέρνηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα στα ΜΜΕ, με το σποτ «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα ότι υπάρχουν δομές στήριξης. Στόχος να ενημερωθούν όλες οι γυναίκες για τα δικαιώματά τους, αλλά και τα τρίτα πρόσωπα. Και εδώ ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικός. Η έμφυλη και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ποινικό αδίκημα που πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Τα θύματα μπορούν και πρέπει να προσφεύγουν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη και να καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις, για την απόδοση των ποινικών ευθυνών στους δράστες. Στις περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, τα θύματα πρέπει να καλούν αμέσως στην Αστυνομία.

Οι γυναίκες-θύματα βίας μπορούν να αποταθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα δίκτυα υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη, με άρτια, αδιάκοπη και αποτελεσματική λειτουργία και κατά τη διάρκεια των lockdown. H 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα και οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας προσφέρουν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη και συμβουλευτική στις γυναίκες-θύματα βίας, όποτε εκείνες θέλουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν περιστατικά βίας.

Επιπλέον, η λειτουργία των Δομών ενισχύθηκε με μια σειρά συνεργειών:

·     Με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τη διενέργεια απαραίτητων εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.

·      Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

·      Με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά όπου εμπλέκονταν παιδιά.

·      Με τον ΟΑΕΔ, ο οποίος προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Ήδη έχετε προαναγγείλει την καθιέρωση της άδειας πατρότητας. Ποια άλλα μέτρα θα περιέχονται στο επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή;

Στα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια μετ’ αποδοχών στους εργαζόμενους φροντιστές. Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και των διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που δεν επωμίζονται ισότιμα τις ευθύνες της οικογένειας, την παραμονή και την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση παιδιών. Κάποια από αυτά τα μέτρα αναφέρονται ήδη στην Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

Έχετε προαναγγείλει την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων για τον επόμενο μήνα. Μπορείτε να μας περιγράψετε ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές;

Το καινούριο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-25 είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικείας εργασίας και της εναρμόνισης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, της ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa