Πολιτική Συνεντεύξεις

Μαρίνος Σκανδάμης στο «Π»: Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν επικίνδυνα το κλίμα

«Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επενδύουν αμοιβαία στην παραγωγή κλίματος πόλωσης, διχασμού και διχόνοιας που συσκοτίζει τα τεράστια κοινωνικά, υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», υποστηρίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, του ΚΙΝΑΛ, Μαρίνος Σκανδάμης, δίνοντας και την εξήγηση: Η μεν κυβέρνηση επιδιώκει να συγκρατήσει τους δεξιούς της ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ τους ακροαριστερούς.

Ευθέως, καταγγέλλει την κυβέρνηση, καθώς «δεν κατάρτισε ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Δεν μπόρεσε να στηρίξει τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Και έχει δημιουργήσει έναν στρατό απογοητευμένων ανθρώπων σε κίνδυνο».

Μπροστά, σε όλα τούτα, «λείπει το ΚΙΝΑΛ από την προοδευτική εξουσία για τη χώρα» και «οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας είναι υπονομευτική της συνολικής μας προσπάθειας», καταλήγει ο Μαρίνος Σκανδάμης.

O Κουφοντίνας και τα πρόσφατα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Γιατί; Ποια ερμηνεία δίνετε;

Είναι σαφές ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει μια αμοιβαία επένδυση στην παραγωγή ενός κλίματος πόλωσης, διχασμού και διχόνοιας που συσκοτίζει τα τεράστια κοινωνικά, υγειονομικά και οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Τα δύο κόμματα απευθύνονται σε ένα εσωτερικό τους ακροατήριο που θέλουν να το θωρακίσουν από διαρροές σε άλλους πολιτικούς χώρους. Δηλαδή, από τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιότερα της ΝΔ, όπου τους αναμένουν ακροδεξιοί σχηματισμοί και κόμματα. Αλλά και προς ένα ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αναπαράγει ένα φθαρμένο πια, επαναστατικό προφίλ, για να αποφύγει τη διαρροή του σε εξωκοινοβουλετικούς σχηματισμούς. Η πόλωση αυτή πια έχει χαρακτηριστικά κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια. Χρειάζεται τώρα υπευθυνότητα και ένα μορατόριουμ αυτοσυγκράτησης των δύο κομμάτων για να μην αναβιώσουμε το σκηνικό μιας θλιβερής μεταπολεμικής περιόδου. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να διεκδικεί και να επιβάλλει την κοινή δημοκρατική λογική που δεν διαιρεί, αλλά ενώνει τους Έλληνες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προέρχεται από το κόμμα σας. Αν ήταν υπουργός δικής σας κυβέρνησης, θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανήκει σε μια μειοψηφία πρώην στελεχών της δημοκρατικής παράταξης, που, αφού έκαναν «καριέρα ΠΑΣΟΚ» και πήραν τα πάντα από αυτό, αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν από τη ΝΔ. Αυτό που δεν κατανόησαν είναι ότι το επιτυχημένο προφίλ τους χτίστηκε αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο πολιτικών που ασκούσε η παράταξή μας, οι οποίες συναιρούσαν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα με την κοινωνική ανοδικότητα και την ευημερία των πολιτών. Η ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικών. Γιατί η επένδυση της κυβέρνησης στη συνεχώς αυξανόμενη αστυνομικοποίηση της κοινωνίας αποκαλύπτει ένα αυταρχικό προσωπείο που πλήττει βαθιά τον πολίτη και καταπνίγεις τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Τη στιγμή αυτή, με ευθύνη της ΝΔ, υπονομεύεται η κατάκτηση του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, που είναι έργο ΠΑΣΟΚ, και ταυτόχρονα στοχοποιείται αδίκως ο Έλληνας αστυνομικός, ο οποίος πρέπει να παραμείνει προστάτης του πολίτη και των δικαιωμάτων του και όχι κοινωνικό φόβητρο, όπως ανεύθυνα και ανερυθρίαστα επιχειρούν να τον καταστήσουν οι κυβερνητικές πολιτικές. Γι’ αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να υπηρετήσει αυτές τις πολιτικές, εμφανίζεται, αν όχι είναι πια, δεξιότερος των δεξιών. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ διαφωνούν με τις επιλογές του, όπως για παράδειγμα οι κ.κ. Σουφλιάς και Κύρτσος που καυτηρίασαν τη δημιουργία της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας, που είναι ενάντια στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται το σενάριο πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γιατί;

Η ΝΔ έχει αποτύχει υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά. Δεν κατάρτισε ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Δεν μπόρεσε να στηρίξει τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Και έχει δημιουργήσει έναν στρατό απογοητευμένων ανθρώπων σε κίνδυνο. Επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή, άνεργοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε απελπιστική θέση. Γι’ αυτό και οι εκλογές είναι για τη ΝΔ μια λύση φυγής από την πραγματικότητα. Εξάλλου το ίδιο έκαναν και το 2009. Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για την ανατροπή των πολιτικών συντηρητικών συσχετισμών, και αυτό θα γίνει μέσα από την ψήφο του ελληνικού λαού.

Το ΚΙΝΑΛ, μπροστά σε συνέδριο, κρίνετε ότι πρέπει να αλλάξει ηγεσία ή όχι;

Οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας είναι υπονομευτική της συνολικής προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής, που συντελείται με επίταση και καθαρές θέσεις. Κάποιοι μάλιστα που συντηρούν με καθημερινές ανακοινώσεις ένα κλίμα προεκλογικής έντασης, με τρόπο μάλιστα αντίθετο στην πολιτική μας κατεύθυνση, προσφέρουν κακή υπηρεσία. Οι εσωτερικές μας εκλογές θα γίνουν όπως και όποτε το καταστατικό μάς ορίζει. Έως τότε η παράταξή μας θα συνεχίσει να προβάλει τον διακριτό και αυτόνομο ρόλο της, που απαντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Ποιον ρόλο μπορεί να παίξει το κόμμα σας στο παρόν πολιτικό σκηνικό, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και η κοινωνία;

Δέκα και πλέον χρόνια, η χώρα μας βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση και έλλειψη προοδευτικού βηματισμού. Αυτή η χαμένη δεκαετία συμπίπτει με την απουσία της δημοκρατικής παράταξης από την κυριαρχική κυβερνησιμότητα. Έτσι, η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που εντοπίζεται σε ένα δίπολο διχασμού και διχόνοιας, δεν δίνει λύσεις σε μια Ελλάδα που βουλιάζει σε κινδύνους και ανασφάλεια. Λείπει δηλαδή η σοσιαλδημοκρατική μεσότητα, που μπορεί να συνθέσει το κράτος δικαίου με τις κοινωνικές πολιτικές. Λείπει, δηλαδή, το Κίνημα Αλλαγής από την προοδευτική εξουσία για τη χώρα. Ο κόσμος πια το αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο. Και θα ανταμείψει τη στάση του στις επόμενες εκλογές.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa