Πολιτική Συνεντεύξεις

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο «Π»:  Παραφωνία στην Ευρώπη η κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, «επιμένει στις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ, καθώς αντιμετώπισε την πανδημία ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», δηλώνει στο «Π» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επισημαίνει, δε, ότι η κυβέρνηση «προβάλλει το εργασιακό νομοσχέδιο ως μεταρρύθμιση, καθιστώντας το προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Δηλαδή, η κυβέρνηση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Η κα Ξενογιαννακοπούλου θεωρεί «αναγκαία και εφικτή μια γενναία ρύθμιση χρεών, ως μέσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», καθώς η Ευρώπη λόγω πανδημίας στρέφεται σε «μια πιο κεϋνσιανή πολιτική», ενώ, «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δυστυχώς παραφωνία, καθώς επιμένει στις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ».

Τέλος, η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων νιώθει «στρατευμένη» στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί «κεντρικό κορμό και ελπίδα του αριστερού προοδευτικού χώρου».

Προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Πώς αισθάνεστε πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Είμαι στρατευμένη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που με τις αξίες και τις θέσεις του, και με την ψήφο του ελληνικού λαού, αποτελεί σήμερα τον κεντρικό κορμό και την ελπίδα του αριστερού προοδευτικού χώρου.

Πέραν της Προοδευτικής Συμμαχίας, συζητείται και η προοδευτική διακυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ. Όμως υπάρχει μια πολεμική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ. Αλήθεια, πώς μπορεί να ξεπεραστεί;

Σταθερά επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ευρύτερου διάλογου για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σύγκλισης για μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική. Επαφίεται όμως στα άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση της εποχής μας στη Βουλή, στην κοινωνία και στα κινήματα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική. Εμείς πάντως, με τις ιδέες και τις προγραμματικές θέσεις μας, απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με αλλαγές στο γενικό εργασιακό πλαίσιο. Αλήθεια, πώς το αντιμετωπίζετε και κυρίως τι αντιπροτείνετε;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές, δρομολόγησε την επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματά τους. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, συνεχίζει απτόητη την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και στα δικαιώματα τους. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προαναγγελθείσα ανατροπή του Ν. 1264/82, σχεδιάζεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης. Η επίθεση στους εργαζομένους προβλέπεται συνδυασμένη και πολυμέτωπη, στο ωράριο, στις αμοιβές, στη συλλογική διαπραγμάτευση και στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση. Είναι απαράδεκτο να έρχεται ένα τέτοιο εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας και lockdown, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή και τηλεργασία, και λόγω των περιορισμών δεν έχουν δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Επιπλέον, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο δεν υπήρξε κοινωνική διαβούλευση, δεσμεύει τη χώρα έως το 2026, χρόνο που ξεπερνάει τη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ, και προβάλλει το εργασιακό νομοσχέδιο ως μεταρρύθμιση, καθιστώντας το προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση. Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ με δική της απόφαση καθιστά τις αντεργατικές της επιλογές σε νέου τύπου «μνημονιακές υποχρεώσεις». Έχουμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.

Στον οικονομικό τομέα, η παράταξή σας προτείνει μια γενναία ρύθμιση χρεών ως μέσο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι δυνατόν, μέσα στις πολλές δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας σε εταίρους και δανειστές;

Ναι, είναι και αναγκαία και εφικτή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο βλέπετε να επικρατεί εξ ανάγκης λόγω της κρίσης της πανδημίας μια πιο κεϋνσιανή πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι δυστυχώς παραφωνία, καθώς επιμένει στις αποτυχημένες συνταγές του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης της οικονομίας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Δεν στήριξε την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέλεξε την επιδότηση της ανεργίας αντί της στήριξης της εργασίας, και με τις πολιτικές της τροφοδότησε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Η πρότασή μας είναι σαφής για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας. Μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, απόσυρση του αντικοινωνικού πτωχευτικού κώδικα και στήριξη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Με αυτόν τον τρόπο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίζονται και οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται.

Τέλος, είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κυβερνήσει; Με ποιο διακύβευμα; Έχει κάνει την αυτοκριτική του;

Έχουμε παρουσιάσει τις προγραμματικές μας θέσεις, που αναδεικνύουν ότι ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός. Με πυξίδα τις αξίες μας για μία κοινωνία με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, δίνουν απαντήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κλιματικής κρίσης, των διευρυνόμενων κοινωνικών και περιφεριακών ανισοτήτων, του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας, διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση, καθώς και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κινδύνων ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία. Με τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας, απευθυνόμαστε στην κοινωνική πλειοψηφία και εκφράζουμε την κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa