Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Μας εκπλήσσει η κυβέρνηση

Όσοι παρακολουθούν σχολαστικά την ειδησεογραφία σίγουρα θα έχουν εκπλαγεί (αν λάβουμε υπόψη μας τα ελληνικά δεδομένα) από τη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Πέρυσι, τέτοιον καιρό, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδινε στη δημοσιότητα λεπτομερείς αρχές των πρώτων νομοσχεδίων που θα έφερνε στη Βουλή, αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές και σχημάτιζε κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας το παραπάνω «αξίωμα», ο πρωθυπουργός (τώρα) κ. Μητσοτάκης «πέρασε» από το πρώτο κιόλας Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοθετήματα που είχε υποσχεθεί πως θα φέρει και κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση εξέπληξε, γιατί λειτουργεί με ρυθμούς πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα. Ξεκίνησε ορμητικά να νομοθετεί, και μάλιστα εν μέσω θέρους, και αυτό είναι στα θετικά της. Το εισπράττει άλλωστε και η κοινή γνώμη, η οποία και δείχνει να επιδοκιμάζει τις ενέργειες αυτές της κυβέρνησης. Μόνο που η επιδοκιμασία της τώρα στην αρχή δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να θεωρηθεί ως… δικαίωση (γενικώς) και να «φουσκώσει» τα μυαλά των κυβερνώντων. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βγήκε με 36,5%, τον Μάρτιο του ’15 δημοσκοπικά ξεπερνούσε το 40%. Κοντά στο 70% των πολιτών ήταν ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαπραγματευόταν, και ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αυτών που ήταν ικανοποιημένοι από την πορεία της.

Το… απέδειξαν μάλιστα με το να υπερψηφίσουν τον Σεπτέμβριο και πάλι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχαν ξυπνήσει απότομα το καλοκαίρι, ιδροκοπώντας στα ΑΤΜ, και είδαν την τότε κυβέρνηση να κάνει την πρώτη μεγάλη κωλοτούμπα ψηφίζοντας νέο μνημόνιο. Όσοι μάλιστα αμφισβητούσαν τότε τη… συνέπεια, τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδότες, υπονομευτές της εποποιίας της χώρας προς τη νέα… απελευθέρωσή της. Στο διαδίκτυο μάλιστα, κυκλοφορούσαν φωτογραφίες των παλιών πεντοχίλιαρων, όπου τη θέση του Κολοκοτρώνη είχε πάρει θέση ο νέος Κολοκοτρώνης, ο Γιάνης, που ως Αϊ-Γιώργης σκότωσε τον όφι της τρόικα και αποτίναξε την απεχθή σκλαβιά από την μπότα των δανειστών. (Βέβαια η πολιτική του Γιάνη, εκείνο το πρώτο εξάμηνο της «επαναστατικής» διακυβέρνησης, επιβάρυνε τα οικονομικά μας κατά 90 δισ. ευρώ, αλλά… όλα καλά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αρχηγός κόμματος τώρα και μπήκε στη Βουλή).

Να το επαναλάβουμε: Η θετική στάση των πολιτών απέναντι στις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ας μη φέρει σε θέση επανάπαυσης τους κυβερνώντες. Δημοσκοπήσεις, με αποδοχή του κυβερνητικού έργου σε συντριπτική πλειοψηφία, θα έρθουν τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν θα έχουν καμιά σημασία. Απλώς θα είναι ένα αεράκι φρεσκάδας που διαπερνά το εκλογικό σώμα, που νιώθει την ανάγκη της αναγεννημένης ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Να υποθέσουμε, βέβαια, ότι θα έχουν προϋπολογίσει οι κυβερνώντες και προκαθορίσει και τις αντιδράσεις που θα είναι έντονες σε επιμέρους θέματα.

Ένα από αυτά, το πρώτο για το οποίο αναμένονται αντιδράσεις, είναι το περίφημο «άσυλο». Μοναδικό στον πλανήτη, επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ήρθε, θέλησε να κανακέψει και να ενσωματώσει ψηφοθηρικά τη ριζοσπαστικοποιημένη (στα συνθήματα) νεολαία. Έκτοτε το άσυλο έγινε το απόλυτο φετίχ της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς πασών των αποχρώσεων. Το «άγιο δισκοπότηρο» της ελευθερίας (το οποίο βέβαια κακοποιήθηκε πολλαπλώς και βιαίως). Το ότι σε όλο τον πλανήτη δεν υπάρχει τέτοιος νόμος είναι γιατί προφανώς εκεί… δεν υφίστανται ακαδημαϊκές ελευθερίες! Τις οποίες βεβαίως όλοι πρέπει να υπερασπίζονται. Το δυσάρεστο όμως είναι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που με… συνέπεια υπερασπίζονται το «άσυλο της ανομίας», όπως σε πολλές περιπτώσεις έχει εξελιχθεί.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa