Κόσμος

Μεγάλη η προσέλευση των Καταλανών στις κάλπες

Το ποσοστό συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στην Καταλονία ανήλθε σε 69,54% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, έγινε γνωστό από την τοπική κυβέρνηση.

Οι Καταλανοί εκλέγουν το 135μελές τοπικό τους κοινοβούλιο, με βάση το οποίο θα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση της ισπανικής περιφέρειας, σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την οποία επέβαλε η κεντρική ισπανική κυβέρνηση λόγω της αποσχιστικής κρίσης του Οκτωβρίου.

Τα δύο επικρατέστερα πολιτικά κόμματα, το  Κεντροαριστερό Κόμμα και το Κεντροδεξιό, διαφοροποιούνται στη θέση τους υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη ή κατά.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών και θα απαιτηθούν μετεκλογικές συνεργασίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Κεντροαριστερό να έρχεται πρώτο κόμμα με 36-37 έδρες. Παρόλα αυτά καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος θα παίξουν οι αναποφάσιστοι που αποτελούν πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της περιφέρειας.

Για την υποψηφία του κόμματος των  «Ciudadanos» για την προεδρία, η υποψήφια Ινές Αριμάδας  δήλωσε:

«Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Καταλανών, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους,τα πιστεύω και τις σκέψεις τους, γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε μια προεδρία με έναν πρόεδρο για όλους τους Καταλανούς. Είχαμε έναν πρόεδρο που υπερασπιζόταν μόνο την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης».

Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν λόγω της αυτοεξορίας του στις Βρυξέλλες έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τις διώξεις σε βάρος του από την ισπανική δικαιοσύνη πραγματοποίησε την τελευταία προεκλογική του ομιλία από εκεί.  Στη φυλακή παραμένει και ο πρώην αντιπρόεδρος και ηγέτης του αριστερού κόμματος, Οριόλ Ζουνκέρας.

Ο πρώην βουλευτής του καταλανικού κοινοβουλίου, Χοσέ Ρουλ, αναφέρει πως «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική κανονικότητα στην Καταλονία, που σημαίνει να αποκαταστήσουμε τη νόμιμη κυβέρνηση με τον πρόεδρο Πουτζδεμόν να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης. Θέλουμε να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Θέλουμε επίσης ο πρόεδρος Πουτζδεμόν και τα άλλα μέλη της εξόριστης κυβέρνησης να επιστρέψουν στην Καταλονία».

Οι δημοσκοπήσεις  δίνουν προβάδισμα στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, με την κάλυψη 63 έως 69 εδρών στην τοπική βουλή, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες, με ρου υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας, να καταλαμβάνουν από 56 έως 63 έδρες.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER