Οικονομία Τράπεζες

Χρήστος Μεγάλου: Οι τέσσερις τράπεζες συμφωνήσαμε να μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια

Η Ήπειρος είναι περιοχή με σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Ο αριθμός, η ποσότητα των «κόκκινων» δανείων στην Ήπειρο, είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα, δήλωσε από τα Ιωάννινα ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Είμαστε προσηλωμένοι στο να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Έχουμε θέσει ως στόχο το 2019 να δώσουμε 4 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις, εκ των οποίων τα 1,2 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες. Είμαστε δίπλα στην παραγωγική διαδικασία, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε, είμαστε ανοιχτοί για business και προσπαθούμε να δουλέψουμε με όλους τους συνεργάτες μας, για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε.

Ο τέσσερις τράπεζες συμφωνήσαμε να μειώσουμε τα «κόκκινα» δάνεια

«Έχουμε σαν τραπεζικό σύστημα και σαν τέσσερις τράπεζες συμφωνήσει να μειώσουμε τα »κόκκινα» δάνεια, από τώρα μέχρι το τέλος του 2021 κατά 50 δισ., ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που είναι σχεδόν το 30% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Και εάν τα καταφέρουμε, να πετύχουμε ακόμη και μια μεγαλύτερη μείωση. Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία. Είμαστε διατεθειμένοι για οποιοδήποτε project το οποίο είναι χρηματοδοτήσιμο να το χρηματοδοτήσουμε» τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Σημαντική επιτυχία το 10ετές ομόλογο

«Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι πιστεύουμε μια σημαντική επιτυχία, η οποία βοηθά να εδραιωθεί στη διεθνή αγορά η άποψη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα παραμείνουμε δίπλα στον επιχειρηματία, δίπλα στον αγρότη, στον μικρομεσαίο αλλά και στον καταναλωτή, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και την επιχείρησή του και τα όνειρά του.

»Προϋπόθεση για να βγούμε από τον κυκεώνα των »κόκκινων» δανείων είναι να έχουμε σημαντικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι που θα βοηθήσει και τις αξίες των ακινήτων να ανέβουν για να μπορέσουν αυτοί οι οποίοι τα έχουν να δεχθούν να αποπληρώσουν σιγά-σιγά τις δόσεις τους, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητά τους, θα βοηθήσει και τα εισοδήματά τους, θα βοηθήσει και όλους εμάς που θέλουμε να κάνουμε μια υγιή ρύθμιση, να μπορέσουμε να την κάνουμε» υπογράμμισε.

«Πρέπει να πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης 3% και 4%, είμαστε ακόμη στην αρχή, αν μπορέσουμε να το πετύχουμε, θα μπορέσει σιγά-σιγά ο κόσμος να αντιμετωπίσει τις δόσεις που έχει αλλά και εμείς να κάνουμε τις σωστές ρυθμίσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, για να βγούμε από την κρίση» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τα επιτόκια των δανείων, ειδικά των «κόκκινων» δανείων, είπε μεταξύ άλλων: «Μετά τις ενδεχόμενες ρυθμίσεις των »κόκκινων» δανείων, για το υπόλοιπο το οποίο μένει, το επιτόκιο θα οδηγεί σε δόσεις βιώσιμες στις οποίες θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο δανειολήπτης».

Απαντώντας σχετικά με τη φημολογία ότι οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση των καταστημάτων, άρα και του προσωπικού, ανέφερε:

«Το ζητούμενο για ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι να δημιουργούμε τράπεζες οι οποίες έχουν κέρδη και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους μετόχους τους να μπορέσουν να έχουν κερδοφορία και να μπορέσουν με τη σειρά τους να παράγουν μερίσματα για αυτούς που κινδύνευσαν τις περιουσίες του συμμετέχοντας ως μέτοχοι στις τράπεζες».

Πηγή: zougla.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ