Πολιτική Σε πρώτο πλάνο

Μεγάλο ποσοστό αποχής στην εκλογή της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Ενώ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή Πολιτικής Επιτροπής στο συνέδριο της ΝΔ δημιουργούν την εντύπωση απόλυτης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα, ερωτηματικά προκαλεί η στάση μεγάλου αριθμού συνέδρων: Περίπου ένας στους τρεις δεν προσήλθε στην κομματική κάλπη.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν αντανακλά λοιπόν τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στο κόμμα και τη δύναμη των επιμέρους ομάδων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΝΔ, στο συνέδριο συμμετείχαν 2.797 εγγεγραμμένοι σύνεδροι. Από αυτούς ψήφισαν μόνο οι 1.855 για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής – δηλαδή το 66,3%
Οι 942 σύνεδροι που δεν πήγαν στην κάλπη, αντιπροσωπεύουν το 33,7% του σώματος των εκλεκτόρων – και θα μπορούσαν να αλλάξουν τις εσωκομματικές ισορροπίες εάν αποφάσιζαν να εκφράσουν επιλογές δια της ψήφου.

Αυτό το υψηλό ποσοστό προβληματίζει τους επιτελείς του Κ. Μητσοτάκη, καθώς μάλιστα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ή πληροφορίες αν πρόκειται για συντονισμένη κίνηση αποχής, που θα αποτελούσε «μήνυμα» προς την ηγεσία.
Οι ομάδες επιρροής

Πάντως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο συνέδριο επισφράγισαν την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη: Περίπου το 70% των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής ανήκουν στον κύκλο επιρροής του. Η «καραμανλική» πτέρυγα – που απέφυγε να κινηθεί ως ομάδα – εκπροσωπείται με 12%-15%.
Μικρότερη είναι η εκπροσώπηση των «σαμαρικών», που είδαν τις προβλέψεις και τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Μάλλον απογοητευτικό το αποτέλεσμα για τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη. Όχι μόνο γιατί η ομάδα του θα έχει λίγα μέλη στην Πολιτική Επιτροπή, αλλά και επειδή οι εκλεγέντες πήραν μικρό αριθμό ψήφων.

Τις περισσότερες ψήφους πήραν «καθαρόαιμοι μητσοτακικοί». Πρώτος σε σταυρούς ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου του κόμματος. Δεύτερος ο επίσης μητσοτακικός Μπάμπης Σιάτρας.
Τρίτος ο «αβραμοπουλικός» Γιώργος Κατσαούνος, που είχε εκλεγεί πρώτος στην προηγούμενη ΠΕ στο συνέδριο του 2016. Τέταρτος ο Γιώργος Στεργίου, της επιρροής του Κωστή Χατζηδάκη.

Στην έβδομη θέση εξελέγη ο καραμανλικός Διομήδης Νταούλας, διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή.
Συνεργασία Σαμαρά-Γεωργιάδη

Οι καραμανλικοί δεν εμφανίσθηκαν ως ομάδα και απέφυγαν τη σταυροδοσία, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αντιπολιτεύονται τον Κ. Μητσοτάκη.
Συντονισμένα ως ομάδα κινήθηκαν οι «σαμαρικοί», με τους οποίους συνεργάσθηκαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και τα κομματικά στελέχη που τον υποστηρίζουν.

Επισημαίνεται ότι πριν από το συνέδριο ο Κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος όποιοι θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή επιθυμούν να είναι στη λίστα εκείνων που θα τοποθετηθούν σε κρατικές θέσεις μετά τις εκλογές- εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa