Κοινωνία

Μεγάλο συλλαλητήριο των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα – «Όχι στο ξεπούλημα» (ΦΩΤΟ)

Μαζικό συλλαλητήριο των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ και εργαζόμενων από άλλα σωματεία και συνδικάτα που συμπαραστέκονται, πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την πορεία τους από την Ομόνοια και έφτασαν στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Εκεί κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στα μεταλλεία, ενώ έγιναν ομιλίες και διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Το ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα αναφέρει: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ. Ο Ορυκτός Πλούτος είναι περιουσία του λαού μας.

Απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η μέχρι σήμερα καθετοποιημένη επεξεργασία των νικελιούχων μεταλλευμάτων. Να διασφαλιστεί η ενιαία λειτουργία μεταλλείων και εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, ο παραγωγικός της χαρακτήρας.

Απαιτούμε χρηματοδότηση και με ευθύνη, σχεδιασμό και έλεγχο από το κράτος, τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξη της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα όπου θα αναπτυχθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γύρω του.

Απαιτούμε διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, διασφάλιση όλων των κεκτημένων των εργαζομένων μέσα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατάργηση του σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών. Απαιτούμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας στην εργασία».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και έκανε δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν στη συνέχεια με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους Βαγγέλη Αποστόλου, Γιώτα Πούλου, Μίλτο Χατζηγιαννάκη και Γιάννη Σαρακιώτη.

Ο Β. Αποστόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για τη ΛΑΡΚΟ λόγων μνημονίων, νομίζω κάναμε μια προσπάθεια, κρατήσαμε σε διαδικασία λειτουργίας την εταιρεία και όρθιους τους εργαζόμενους και είχαμε ένα σχέδιο περίπου μέσα σε αυτά που εσείς τεκμηριώνετε», ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, «εμμονικό». Πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι η απόσυρση του πλάνου που έχει καταθέσει ο Κ. Χατζηδάκης για τη ΛΑΡΚΟ.

Το ψήφισμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ παρέλαβε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της ΚΟ, Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος είπε ότι θα αναλάβουν «πρωτοβουλίες για ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι παρά την ανοιχτή επιστολή που είχε σταλεί από την Οργανωτική Επιτροπή καλώντας τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες να είναι στη Βουλή προκειμένου να τους επιδοθεί το ψήφισμα και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις, απουσίαζαν υπουργοί και βουλευτές από τη ΝΔ, το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa